WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων: Πώς λειτουργούν και πόσο ασφαλείς είναι;


Τζουλιάννα Καρνέζη

30 Ιουνίου 2023

Δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων: Πώς λειτουργούν και πόσο ασφαλείς είναι;
pexels
Οι δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων, όπως η δίαιτα Atkin's, υπάρχουν εδώ και πολύ καιρό. Λειτουργουν; Είναι ασφαλείς;

Εκτός από τη δίαιτα Atkin's, οι χαμηλοί υδατάνθρακες είναι η βάση για μια σειρά διατροφικών προγραμμάτων, η παρακάτω λίστα δείχνει μερικές από τις πιο γνωστές εκδοχές. Τα διάφορα είδη έχουν μικρές παραλλαγές, αλλά όλα είναι βασικά δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων.

  • Η δίαιτα Atkin's - ίσως η πιο διάσημη, του Δρ. Robert Atkins

  • Δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες

  • Δίαιτα Stillman

  • Δίαιτα Scarsdale

  • Δίαιτα του Χόλιγουντ

  • Δίαιτα Ζώνης

  • Δίαιτα Dukan

  • Paleo Diet

Τι είναι οι δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων;

Οι δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων βασίζονται στην προϋπόθεση ότι μια διατροφή πολύ χαμηλή σε υδατάνθρακες οδηγεί σε μείωση της παραγωγής ινσουλίνης του σώματος, με αποτέλεσμα τα αποθέματα λίπους και πρωτεΐνης (μυών) να χρησιμοποιούνται ως κύρια πηγή ενέργειας.

Ο στόχος των δiαιτών χαμηλών υδατανθράκων είναι να αναγκάσουν το σώμα να χρησιμοποιεί το λίπος ως κύρια πηγή ενέργειας και όταν αυτό συμβαίνει ένα άτομο παράγει «κετονικά σώματα» για να τροφοδοτήσει μέρη του σώματος που δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν το λίπος ως πηγή ενέργειας - τον εγκέφαλο και ερυθρά αιμοσφαίρια, ιδίως. Όταν συμβαίνει αυτό βρίσκεστε σε κατάσταση κέτωσης - που χαρακτηρίζεται από δύσοσμη αναπνοή (μυρωδιά ακετόνης σαν βερνίκι νυχιών) και παρενέργειες όπως ναυτία και κόπωση.

Πώς λειτουργούν;

Βασικά κόβετε σχεδόν όλους τους υδατάνθρακες από τη διατροφή σας και αυξάνετε την πρόσληψη πρωτεΐνης και λίπους. Έτσι, κόβετε τροφές όπως ζυμαρικά, ψωμί, ρύζι και αλκοόλ, αλλά τρώτε απεριόριστες ποσότητες κρέατος, τυριού και βουτύρου.

Jenny.Gr
pexels

Λειτουργούν οι δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων;

Βραχυπρόθεσμα, οι περισσότεροι άνθρωποι που κάνουν δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων χάνουν βάρος και το χάνουν πολύ γρήγορα. Ωστόσο, η πλειοψηφία της απώλειας βάρους προέρχεται από την απώλεια νερού και μυϊκού ιστού, όχι λίπους που είναι αυτό που πρέπει να χάσετε για να διατηρήσετε την απώλεια μακροπρόθεσμα.

Επίσης, εάν προσπαθείτε να χάσετε βάρος μόνιμα, η απώλεια άπαχου μυϊκού ιστού είναι σαν να σαμποτάρετε το σώμα σας. Ο μυϊκός ιστός είναι μεταβολικά ενεργός και καίει θερμίδες ακόμα και όταν είστε σε ηρεμία.

Έτσι λοιπόν μια μείωση στην ποσότητα του μυϊκού ιστού θα οδηγήσει σε μείωση του αριθμού των θερμίδων που χρειάζεστε κάθε μέρα για να διατηρήσετε το βάρος σας, καθιστώντας πολύ πιο δύσκολο να διατηρήσετε το βάρος σας υπό έλεγχο όταν σταματήσετε να ακολουθείτε τη δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων.

Γιατί λοιπόν;

Οι άνθρωποι έλκονται από δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων καθώς η απώλεια βάρους είναι πολύ γρήγορη και μας αρέσει να βλέπουμε άμεσα αποτελέσματα στη ζυγαριά. Πολλοί σταρ του Χόλυγουντ κάνουν δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων επειδή πρέπει να χάσουν κιλά για μια ταινία - δεν το κάνουν για μόνιμη απώλεια βάρους ή καλή υγεία.

Τι είναι καλύτερο για εσάς; Η ισορροπημένη διατροφή είναι ο καλύτερος τρόπος για να είστε υγιείς. Αυτό σημαίνει, ότι επιλέγοντας τρόφιμα απ’ όλες τις ομάδες τροφίμων, χωρίς να υπάρχουν υπερβολές στις ποσότητες και λαμβάνοντας όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεστε, μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο για ασθένειες όπως οι καρδιοπάθειες, ο καρκίνος και ο διαβήτης. Επιπλέον, μπορείτε να αυξήσετε την ενέργειά σας, να ακονίσετε τη μνήμη σας, να βελτιώσετε τη διάθεσή σας και να διατηρήσετε ένα υγιές σωματικός βάρος.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.