WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

5 τροφές που μπορούν να σου δημιουργήσουν αέρια


Τζουλιάννα Καρνέζη

21 Ιουλίου 2023

5 τροφές που μπορούν να σου δημιουργήσουν αέρια
Το να έχετε αέρια είναι φυσιολογικό μέρος της πέψης και ακόμη και τα πιο πλούσια σε θρεπτικά συστατικά τρόφιμα συμβάλλουν στη δημιουργία αερίων.

Όλοι έχουμε αέρια τα οποία μπορεί να προκύψουν από την κατάποση πολύ αέρα, από την κατανάλωση ανθρακούχων ποτών, το μάσημα τσίχλας ή ακόμα και από την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ. Αυτή είναι η απόδειξη ότι τα αέρια και το φούσκωμα μπορεί να είναι απολύτως φυσιολογικά. Αλλά τις περισσότερες φορές, ορισμένα τρόφιμα και ποτά μπορούν να διεγείρουν τη δημιουργία αερίων.

Αν και παίζουν σημαντικό ρόλο στο σώμα μας, ορισμένα θρεπτικά συστατικά μπορεί να είναι πιο δύσκολο να αφομοιωθούν, προκαλώντας στομαχικές διαταραχές και αέρια. Εάν λοιπόν νιώθετε άβολα, συνεχίστε την ανάγνωση για να μάθετε ποιος είναι ο ένοχος.

5 τροφές που μπορεί να σας προκαλέσουν αέρια.

Όσπρια

Τα φασόλια και οι φακές έχουν φυτικές τους ίνες, ένα βασικό θρεπτικό συστατικό για την υγιή πέψη και την ανακούφιση από τη δυσκοιλιότητα . Αλλά για μερικούς ανθρώπους, τα όσπρια, όπως τα μαύρα φασόλια, οι φακές και τα ρεβίθια μπορεί να είναι δύσκολο να τα αφομοιώσουν.

Πιο συγκεκριμένα, τα όσπρια είναι άφθονα σε ραφινόζη, ένα είδος ολιγοσακχαρίτη. Η ραφινόζη πρέπει να διασπάται μέσω της ζύμωσης από τα βακτήρια του παχέος εντέρου. Σύμφωνα με ένα άρθρο του 2022 που δημοσιεύτηκε στο Frontiers in Plant Science , αυτή η ζύμωση παράγει υδρογόνο, διοξείδιο του άνθρακα και μεθάνιο - συστατικά αερίων και μετεωρισμού.

Σταυρανθή λαχανικά

Τα λαχανάκια Βρυξελλών, το μπρόκολο, το κουνουπίδι και το λάχανο είναι μερικά σταυρανθή λαχανικά που μπορεί να σας δημιουργήσουν αέρια. Πολλά σταυρανθή λαχανικά έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε FODMAP, μια ομάδα μικρών μη αφομοιώσιμων υδατανθράκων που προκαλούν κοιλιακά συμπτώματα σε πολλούς ανθρώπους, ιδιαίτερα σε αυτούς με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS).

Παρόλα αυτά τα σταυρανθή λαχανικά προσφέρουν πολλαπλά οφέλη στην υγεία, επομένως πριν τα αποφύγετε, μπορείτε να τα μαγειρέψετε πρώτα με διαφορετικούς τρόπους. Το μαγείρεμα των σταυρανθών λαχανικών θα μπορούσε να τα βοηθήσει να γίνουν πιο απορροφήσιμα , οδηγώντας σε λιγότερα αέρια.

Jenny.Gr
pexels

Γαλακτοκομικά

Δεν είναι ασυνήθιστο τα γαλακτοκομικά τρόφιμα, όπως το αγελαδινό γάλα, να σας δημιουργούν αέρια. Το γάλα έχει υψηλή περιεκτικότητα σε φυσική ζάχαρη γάλακτος, γνωστή ως λακτόζη. Για να αφομοιώσει το σώμα σας τη λακτόζη, χρειάζεται ένα ειδικό ένζυμο που ονομάζεται λακτάση για να τη διασπάσει.

Τα επίπεδα λακτάσης είναι χαμηλά σε άτομα με δυσανεξία ή ευαισθησία στη λακτόζη, οδηγώντας σε διάρροια, κράμπες στο στομάχι και συμπτώματα αερίων μετά την κατανάλωση γαλακτοκομικών. Περίπου το 65% του κόσμου έχει δυσανεξία στη λακτόζη, ενώ τα ένζυμα της λακτάσης μειώνονται καθώς μεγαλώνουμε.

Η μετάβαση σε γαλακτοκομικά προϊόντα χωρίς λακτόζη ή σε προϊόντα χωρίς γαλακτοκομικά εμπλουτισμένα με θρεπτικά συστατικά όπως ασβέστιο και βιταμίνες D και B12 μπορεί να βοηθήσει στην εξάλειψη των αερίων εάν είστε ευαίσθητοι στη λακτόζη.

Τσίχλα χωρίς ζάχαρη

Πολλοί από εμάς επιλέγουμε μια τσίχλα για να φρεσκάρουμε την αναπνοή μας, να μειώσουμε το άγχος ή να αποφύγουμε το κάπνισμα. Όμως πολλές μάρκες γλυκαίνουν τις τσίχλες τους με μια ομάδα αλκοολών ζάχαρης που ονομάζονται πολυόλες. Δύο τύποι πολυολών - ξυλιτόλη και σορβιτόλη - μπορεί να οδηγήσουν σε εντερική δυσφορία λόγω της αυξημένης παραγωγής αερίων κατά τη ζύμωση από βακτήρια του εντέρου.

Μια μικρή μελέτη του 2022 που δημοσιεύτηκε στο Journal of Nursing Research διαπίστωσε ότι η τσίχλα ξυλιτόλης προκάλεσε την εμφάνιση αερίων σημαντικά πιο γρήγορα σε ασθενείς μετά από επέμβαση από ό,τι σε ασθενείς που δεν μασούσαν τσίχλα μετά από χειρουργική επέμβαση.

Ανθρακούχα ποτά

Τα ανθρακούχα αναψυκτικά, το ανθρακούχο νερό ή τα ενεργειακά ποτά σας κάνουν να καταπίνετε περισσότερο αέρα, ειδικά όταν χρησιμοποιείτε καλαμάκι και γι αυτό μπορεί να σας προκαλέσουν αέρια. Ωστόσο ο καθένας έχει διαφορετική αντίδραση.

Ενώ τα αέρια συμβαίνουν σε όλους, μπορεί να είναι επώδυνα και εντελώς ενοχλητικά. Αλλά, η αλήθεια είναι ότι είναι ένα φυσιολογικό μέρος της ζωής. Η κατάποση αέρα και η κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών μπορεί να είναι ο λόγος που έχετε τόσα αέρια .

Και ενώ τα τρόφιμα που προκαλούν μετεωρισμό διαφέρουν από άτομο σε άτομο, τα παραπάνω είναι οι συνήθεις ύποπτοι. Τέλος μια γενική θεραπεία είναι απλώς να προσαρμόσετε τις διατροφικές σας συνήθειες. Αλλά, εάν τα αέρια επιμένουν, μπορεί να είναι καιρός να μιλήσετε με τον γιατρό σας για να βρείτε κάποια ανακούφιση.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.