WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

4  τρόποι για να προσθέσεις περισσότερους ηλεκτρολύτες στη διατροφή σου


Τζουλιάννα Καρνέζη

26 Αυγούστου 2023

4  τρόποι για να προσθέσεις περισσότερους ηλεκτρολύτες στη διατροφή σου
pexels
Το σώμα σας χρειάζεται κάθε είδους βιταμίνες και μέταλλα για να λειτουργήσει. Εάν έχετε ποτέ κάνει κάοιο άθλημα ή κάποια άλλη σωματικά απαιτητική δραστηριότητα, πιθανότατα έχετε ήδη ακούσει για τους ηλεκτρολύτες. Χωρίς αυτούς είναι πιθανό να αισθάνεστε νωθροί και χωρίς κίνητρα..και αυτά είναι οι ήπιες περιπτώσεις.

Είτε αθλείστε είτε όχι, είτε κάνετε πολλή σωματική δραστηριότητα, χρειάζεστε ηλεκτρολύτες. Οι ηλεκτρολύτες είναι μέταλλα (όπως το κάλιο και το νάτριο) που βοηθούν σε ορισμένες βασικές λειτουργίες στο σώμα σας.

Φανταστείτε να προσπαθείτε να οδηγήσετε ένα αυτοκίνητο με λίγη βενζίνη, ελαστικά με χαμηλή πίεση και κάθε προειδοποιητική λυχνία στο ταμπλό να αναβοσβήνει. Κάπως έτσι είναι να λειτουργείς χωρίς τη σωστή ποσότητα ηλεκτρολυτών.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους μπορεί να μην έχετε αρκετούς ηλεκτρολύτες. Η υπερβολική εφίδρωση και η έλλειψη υγρών μπορεί να εξαντλήσουν το σώμα σας από ηλεκτρολύτες. Η λήψη ορισμένων φαρμάκων μπορεί να σας βγάλει εκτός ισορροπίας. Επίσης μερικές φορές η έλλειψη ηλεκτρολυτών προκαλείται από δυσλειτουργία ορισμένων οργάνων.

Τι είναι οι ηλεκτρολύτες;

Όπως υποδηλώνει το όνομα, οι ηλεκτρολύτες είναι μικρά, ηλεκτρικά φορτισμένα σωματίδια που βρίσκονται στην κυκλοφορία του αίματος. Πιθανότατα θα αναγνωρίσετε τουλάχιστον μερικά από αυτά:

  • Νάτριο

  • Κάλιο

  • Μαγνήσιο

  • Διττανθρακικό

  • Ασβέστιο

  • Φωσφορικό άλας

Τα καθημερινά ισορροπημένα γεύματα θα πρέπει ιδανικά να παρέχουν αρκετούς ηλεκτρολύτες για το σώμα σας. Υπάρχουν όμως και πολλοί λόγοι για τους οποίους θα χάσετε πάρα πολλούς ηλεκτρολύτες. Εάν προπονείστε συχνά, χάνετε πολλούς ηλεκτρολύτες μέσω του ιδρώτα. Εάν εργάζεστε έξω στη ζέστη για πάρα πολύ καιρό, η έλλειψη σωστής ενυδάτωσης μπορεί να προκαλέσει ανισορροπία στα επίπεδα ηλεκτρολυτών.

Πώς να εξασφαλίσετε τη σωστή ποσότητα ηλεκτρολυτών στη διατροφή σας

Περισσότερα φρούτα και λαχανικά

Τα φρούτα και τα λαχανικά έχουν πολύ νερό και πολλά θρεπτικά συστατικά για να διατηρήσουν το σώμα σας σε καλή υγεία, συμπεριλαμβανομένων μιας ποικιλίας ηλεκτρολυτών. Μερικά φρούτα και λαχανικά που ενισχύουν τους ηλεκτρολύτες περιλαμβάνουν:

  • Αβοκάντο

  • Σπανάκι

  • Μπρόκολο

  • Πατάτες

  • Πορτοκάλια

  • Καρπούζι

  • Φράουλες

  • Λάχανο

  • Ντομάτες

  • Μπανάνες

  • Καρύδα

Εάν πραγματικά δεν απολαμβάνετε τη γεύση των ωμών φρούτων και λαχανικών, πειραματιστείτε με το μαγείρεμα τους με διάφορους τρόπους. Αναζητήστε συνταγές στο διαδίκτυο ή δοκιμάστε να τα αναμίξετε σε γεύματα που αγαπάτε. Τα λαχανικά μπορούν εύκολα να συνοδέψουν τα ζυμαρικά και τα φρούτα μπορούν να γίνουν ένα υγιεινό smoothie.

Υιοθετήσετε μια ποικίλη διατροφή

Η ποικιλία είναι το καρύκευμα της ζωής για κάποιο λόγο. Έτσι και εδώ η κατανάλωση μιας ποικίλης διατροφής είναι πολύ σημαντική, γιατί σας εξασφαλίζει ισορροπημένη πρόσληψη βασικών ηλεκτρολυτών.

Όχι κρέας; Χωρίς γάλα; Κανένα πρόβλημα

Εάν είστε vegan, πιθανότατα έχετε παρατηρήσει ότι η εύρεση φυτικών επιλογών μπορεί να είναι δύσκολη...στην αρχή. Γιατί ενώ η αφαίρεση όλων των ζωικών προϊόντων φαίνεται τρομακτική, γίνεται πιο εύκολη εάν βρείτε νόστιμες συνταγές χωρίς κρέας, γάλα, αυγά ή τυρί. Οι εναλλακτικές είναι εκεί έξω μόνο για εσάς.

Καταναλώστε το αγαπημένο τόφου. Το τόφου μπορεί να ψηθεί στη σχάρα, να τηγανιστεί ή να καταναλωθεί όπως είναι ως μια πλούσια σε πρωτεΐνη επιλογή. Επίσης μπορείτε να το συμπεριλάβετε σε πιάτα λαχανικών, ρύζι, ζυμαρικά και πολλά άλλα.

Το γάλα δεν χρειάζεται πλέον να προέρχεται από αγελάδες. Το γάλα σόγιας, αμυγδάλου και βρώμης είναι διαθέσιμα στα περισσότερα παντοπωλεία και είναι επίσης πλούσιο σε ασβέστιο, κάλιο και όλους εκείνους τους άλλους ηλεκτρολύτες που χρειαζόμαστε.

Προσθέστε ηλεκτρολύτες στο νερό σας

Το νερό είναι τόσο σημαντικό που κυριολεκτικά δεν μπορείς να ζήσεις χωρίς αυτό. Βασικά μπορείτε, αλλά το πολύ τρεις ή τέσσερις ημέρες, ίσως μια εβδομάδα, αν είμαστε γενναιόδωροι. Αλλά χωρίς αρκετούς ηλεκτρολύτες, οι βασικές λειτουργίες του σώματος δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν. Γι αυτό και η η ενίσχυση ηλεκτρολυτών στο νερό σας μπορεί να είναι μια καλή επιλογή.

Jenny.Gr
pexels

Προσοχή ΄όμως να μην υπερβάλλετε

Χωρίς αρκετούς ηλεκτρολύτες, μπορεί να προκαλέσετε ανισορροπία στο σώμα σας. Όμως και οι πάρα πολλοί, μπορεί να κάνουν εξίσου ζημιά. Ακολουθούν μερικά παραδείγματα.

Νάτριο

Ένας κοινός ηλεκτρολύτης που καταναλώνουμε πάρα πολύ είναι το νάτριο. Οι περισσότεροι καταναλώνουν πολύ περισσότερο από την προτεινόμενη ποσότητα νατρίου κάθε μέρα, τουλάχιστον διπλάσια από τα συνιστώμενα 1.500 mg την ημέρα.

Η υπερβολική ποσότητα νατρίου μπορεί να προκαλέσει αφυδάτωση και η αφυδάτωση μπορεί να προκαλέσει ζάλη, σύγχυση, επιληπτικές κρίσεις, θερμοπληξία και άλλες επιπλοκές.

Αυτό δεν σημαίνει ότι το νάτριο είναι απαγορευτικό. Όχι, είναι ένα ζωτικό μέρος της λειτουργίας του σώματός μας. Αλλά υπάρχει μια διαφορά μεταξύ του νατρίου στα επεξεργασμένα τρόφιμα και του μη επεξεργασμένου αλατιού.

Το νάτριο στα επεξεργασμένα τρόφιμα υποβάλλεται σε χημική επεξεργασία για την απομάκρυνση των μετάλλων και στη συνέχεια μεταβάλλεται η μοριακή του δομή μέσω υψηλής συμπίεσης και θερμότητας. Τέλος, το μεγαλύτερο μέρος της υγρασίας του αφαιρείται πριν από τη χρήση.

Από την άλλη πλευρά, το μη επεξεργασμένο αλάτι περιέχει ιχνοστοιχεία όπως σίδηρο, ασβέστιο, κάλιο ή μαγνήσιο εκτός από νάτριο και χλωρίδιο. Επίσης επειδή είναι ένα πλήρες τρόφιμο, το σώμα σας μεταβολίζει το μη επεξεργασμένο αλάτι πιο εύκολα.

Μαγνήσιο

Το μαγνήσιο μπορεί να βρεθεί σε ξηρούς καρπούς όπως τα αμύγδαλα, τα κάσιους και τα φιστίκια. Μπορείτε επίσης να το βρείτε σε προϊόντα ολικής αλέσεως όπως ψωμί ή δημητριακά. Η κατανάλωση αυτών των τροφών με μέτρο, όπως οτιδήποτε άλλο, είναι υπέροχη.

Ωστόσο, η υπερβολική ποσότητα μαγνησίου μπορεί να συνδεθεί με καρδιακά προβλήματα, ημικρανίες, μεταβολικά προβλήματα και πολλά άλλα. Γι' αυτό η προσθήκη οποιουδήποτε είδους συμπληρώματος στη διατροφή σας θα πρέπει πάντα να συζητείται με τον γιατρό σας. Ευτυχώς, είναι πραγματικά δύσκολο να καταναλώνεις πολύ μαγνήσιο.

Κάλιο

Η υπερβολική ποσότητα καλίου μπορεί να προκαλέσει σοβαρά ή ακόμα και απειλητικά για τη ζωή προβλήματα, όπως δυσκολία στην αναπνοή, γρήγορο καρδιακό παλμό, αίσθημα μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα σε όλο το σώμα και πόνο στο στήθος.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.