WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Η εκπληκτική σύνδεση: Πώς η πέψη επηρεάζει την απώλεια βάρους


Τζουλιάννα Καρνέζη

3 Σεπτεμβρίου 2023

Η εκπληκτική σύνδεση: Πώς η πέψη επηρεάζει την απώλεια βάρους
pexels
Στο παρελθόν, πιθανότατα θεωρούσατε ότι η απώλεια βάρους ήταν σχετικά εύκολη. Ωστόσο, στις μέρες μας, παρά τις καλύτερες προσπάθειές σας, οι παραδοσιακές μέθοδοι όπως η μέτρηση θερμίδων και οι αυστηρές δίαιτες αποδίδουν ελάχιστα έως καθόλου. Λοιπόν τι συμβαίνει;

Η αλήθεια είναι ότι υπάρχει ένας πολύπλοκος ιστός διεργασιών που συμβαίνει μέσα στο σώμα σας και παραμένει κρυμμένος. Αυτές οι διαδικασίες παίζουν σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια σας για απώλεια βάρους και η κατανόησή τους είναι ζωτικής σημασίας για να ξετυλίξετε το μυστήριο πίσω από την έλλειψη προόδου σας.

Έρευνα των τελευταίων δύο δεκαετιών έχει αποκαλύψει ότι η υγεία του εντέρου είναι σημαντική για πολλές καταστάσεις υγείας (είτε άμεσα είτε έμμεσα) και ένα ανθυγιεινό έντερο μπορεί να συμβάλει σε ένα ευρύ φάσμα προβλημάτων υγείας και συμπτωμάτων, και μπορεί επίσης να επηρεάσει το πόσο καλά διαχειρίζεστε το βάρος σας ή την ικανότητά σας να χάνετε κιλά.

Έτσι λοιπόν τα τελευταία χρόνια, η σύνδεση μεταξύ της πέψης και της απώλειας βάρους έχει κερδίσει αυξανόμενη προσοχή και οι επιστήμονες εμβαθύνουν όλο και περισσότερο στην κατανόηση της περίπλοκης σχέσης μεταξύ του εντέρου και της συνολικής υγείας. Γι αυτό και στο σημερινό άρθρο θα εξερευνήσουμε πώς το έντερό μας συνδέεται με την απώλεια βάρους.

Η σύνδεση εντέρου-σωματικού βάρους

Το πεπτικό μας σύστημα παίζει καθοριστικό ρόλο στην απορρόφηση, τη διάσπαση και τη χρήση των θρεπτικών συστατικών. Ωστόσο, δεν πρόκειται μόνο για τις θερμίδες που καταναλώνονται, έχει επίσης να κάνει με το πόσο αποτελεσματικά επεξεργάζεται το σώμα μας αυτές τις θερμίδες. Ένα υγιές έντερο διασφαλίζει τη σωστή απορρόφηση θρεπτικών συστατικών, τη ρύθμιση ορμονών και την αποτελεσματική αποβολή των αποβλήτων, συμβάλοντας με αυτόν τον τρόπο στη διατήρηση ενός υγιούς βάρους.

Από την άλλη μεριά όταν το έντερο δεν λειτουργεί σωστά, μπορεί να οδηγήσει σε διάφορες πεπτικές διαταραχές όπως δυσκοιλιότητα, φούσκωμα ή σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS). Επιπλέον, ένα ανθυγιεινό έντερο μπορεί να βλάψει τη ρύθμιση ορισμένων ορμονών, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που εμπλέκονται στη ρύθμιση της όρεξης. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη λαχτάρα, υπερφαγία και δυσκολίες στη διατήρηση ενός υγιούς βάρους.

Διατροφικές αλλαγές για υγιές έντερο και την απώλεια βάρους

Ένα κοινό πρόβλημα που βλέπω συχνά είναι μια ανισορροπία στους τύπους τροφών που καταναλώνουν οι περισσότεροι άνθρωποι, η οποία μπορεί να μην ευθυγραμμίζεται με αυτό που χρειάζεται το σώμα τους εκείνη τη στιγμή. Και φυσικά αυτή η ανισορροπία δεν είναι ευεργετική ούτε για την υγεία του εντέρου ούτε για την απώλεια βάρους.

Ένας βασικός παράγοντας είναι το πώς το σώμα σας ανταποκρίνεται στην ορμόνη ινσουλίνη, που είναι υπεύθυνη για τη ρύθμιση του μεταβολισμού των υδατανθράκων. Εάν τρώτε πάρα πολλούς επεξεργασμένους υδατάνθρακες, το σώμα παράγει πάρα πολύ γλυκόζη (ζάχαρη) πολύ γρήγορα. Καθώς το σώμα σας χρειάζεται να βγάλει τη γλυκόζη από την κυκλοφορία του αίματος και από τα κύτταρά σας, συχνά αποθηκεύεται ως λίπος. Και αυτό δεν είναι ωφέλιμο ούτε για το μικροβίωμα του εντέρου σας.

Η υιοθέτηση όμως μιας διατροφής που υποστηρίζει ένα υγιές έντερο μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος και να αυξήσετε τη συνολική αίσθηση ευεξίας. Παρακάτω είναι μερικές βασικές διατροφικές αλλαγές που μπορεί να σας φανούς χρήσιμες.

Αύξηση της πρόσληψης φυτικών ινών

Τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες όπως τα φρούτα, τα λαχανικά, τα δημητριακά ολικής αλέσεως και τα όσπρια παρέχουν τροφή για τα ευεργετικά βακτήρια του εντέρου. Βοηθούν επίσης στη ρύθμιση των κινήσεων του εντέρου, στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας και προάγουν το αίσθημα πληρότητας, βοηθώντας στη διαχείριση του βάρους.

Περιορισμός των υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων και της ζάχαρης

Τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα και η υπερβολική ζάχαρη μπορεί να διαταράξουν τη μικροχλωρίδα του εντέρου, να προάγουν τη φλεγμονή και να συμβάλλουν στην παχυσαρκία. Η επιλογή ολόκληρων, μη επεξεργασμένων τροφίμων και ο περιορισμός των πρόσθετων σακχάρων μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε ένα υγιές έντερο και να επιτύχετε στόχους απώλειας βάρους.

Συμπεριλάβετε πρωτεΐνες και λίπη

Το να ξεκινήσετε τη μέρα σας με πρωτεΐνη και υγιή λίπη, όπως ξηροί καρποί, αβοκάντο, μπορεί να σας βοηθήσει να ρυθμίσετε την όρεξή σας.

Όταν καταναλώνετε αυτό που πραγματικά χρειάζεται το σώμα τους για θρέψη, ενώ παράλληλα ενσωματώνετε νόστιμες επιλογές που σας επιτρέπουν να απολαμβάνετε το φαγητό, τότε μπορείτε να φάτε τα πάντα με μέτρο, από ένα ποτήρι κρασί μέχρι το αγαπημένο σας γλυκό.

Jenny.Gr
pexels

Αλλαγές στον τρόπο ζωής για υγιές έντερο και απώλεια βάρους

Εκτός από τις διατροφικές τροποποιήσεις, ορισμένες αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορούν να βοηθήσουν περαιτέρω την πέψη και να υποστηρίξουν τις προσπάθειες απώλειας βάρους. Ακολουθούν ορισμένοι βασικοί παράγοντες του τρόπου ζωής που μπορείτε να λάβετε υπόψη.

Τακτική άσκηση

Η τακτική σωματική δραστηριότητα μπορεί να βελτιώσει την πέψη, να ρυθμίσει τις κινήσεις του εντέρου και να βοηθήσει στη διαχείριση του βάρους.

Διαχείριση του στρες

Το χρόνιο στρες μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την υγεία του εντέρου και να εμποδίσει την πρόοδο στην απώλεια βάρους. Η εξάσκηση τεχνικών διαχείρισης του στρες όπως ο διαλογισμός, η γιόγκα ή οι ασκήσεις βαθιάς αναπνοής μπορούν να βοηθήσουν στην προώθηση ενός υγιούς εντέρου και στη διευκόλυνση της απώλειας βάρους.

Δώστε προτεραιότητα στον ύπνο

Ο ποιοτικός ύπνος είναι επίσης απαραίτητος για τη διατήρηση ενός υγιούς εντέρου και του βέλτιστου βάρους. Η έλλειψη ύπνου μπορεί να διαταράξει τη ρύθμιση των ορμονών, να αυξήσει τις λιγούρες και να επηρεάσει την πέψη. Αυτός είναι ένας τομέας στον οποίο βοηθάω συχνά τους πελάτες μου.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.