WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Νερό από μαρούλι: Το viral ρόφημα που υπόσχεται ότι θα σε βοηθήσει να κοιμηθείς


Τζουλιάννα Καρνέζη

9 Σεπτεμβρίου 2023

Νερό από μαρούλι: Το viral ρόφημα που υπόσχεται ότι θα σε βοηθήσει να κοιμηθείς
unsplash
Μπορεί το μαρούλι να σας βοηθήσει να κοιμηθείτε;

Σύμφωνα με ένα viral health hack που κάνει τον γύρο του TikTok, ένα ζεστό φλιτζάνι νερό με μαρούλι πριν τον ύπνο είναι το κλειδί για να αποκοιμηθείτε γρήγορα. Το συγκεκριμένο ρόφημα έγινε αρχικά γνωστό απο τη Shapla Hoque που μοιράστηκε στον λογαριασμό της στο TikTok ένα βίντεο το οποίο έχει προβληθεί τώρα τουλάχιστον 7,8 εκατομμύρια φορές.

Και, στους μήνες που πέρασαν, οι TikTokers σε όλο τον κόσμο έχουν επίσης εγκρίνει αυτό το νυχτερινό τελετουργικό. Τα βίντεο με ετικέτα #lettucewater έχουν προβληθεί 43,7 εκατομμύρια φορές. Σε ένα βίντεο που δημοσίευσε η Hoque στο TikTok, ισχυρίστηκε ότι της πήρε συνολικά «30 με 40 λεπτά» για να αποκοιμηθεί αφού ήπιε νερό με μαρούλι.

Ποια είναι η αλήθεια όσο αφορά το νερό με μαρούλι και τον ύπνο

Το μαρούλι θα μπορούσε να τονώσει τον ύπνο χάρη στη λακτουκίνη, μια πικρή φυτική ένωση και τις αντιοξειδωτικές πολυφαινόλες. Αλλά το νερό μαρουλιού που φτιάχνεται με μόνο δύο φύλλα μαρουλιού πιθανότατα δεν πρόκειται να κάνει μεγάλη διαφορά όσον αφορά τον ύπνο.

Υπάρχουν κίνδυνοι για την υγεία αν δοκιμάσετε το νερό μαρουλιού;

Το να πίνετε νερό από μαρούλι είναι αβλαβές, αλλά αν το κάνετε για να κοιμηθείτε, να είστε προσεκτικοί στην ποσότητα, γιατί είναι υγρό και η κατανάλωση πολλών υγρών ακριβώς πριν από τον ύπνο μπορεί στην πραγματικότητα να προκαλέσει διαταραχή του ύπνου, καθώς μπορεί να χρειαστεί να επισκεφτείτε το μπάνιο μία ή δύο φορές στη μέση της νύχτας.

Επίσης, βεβαιωθείτε ότι πλένετε το μαρούλι πριν φτιάξετε ένα ζεστό ρόφημα από αυτό, όπως ακριβώς θα το πλένατε πριν το φάτε σε μια σαλάτα. Και μια σημαντική προειδοποίηση: Επισκεφτείτε τον γιατρό σας εάν αντιμετωπίζετε τακτικά προβλήματα με τον ύπνο ή οποιαδήποτε άλλα προβλήματα ύπνου, ώστε να μάθετε τι μπορεί να προκαλεί την αϋπνία σας.

Jenny.Gr
pexels

Πρέπει να το δοκιμάσετε;

Αυτό που υποψιάζομαι είναι ότι ο λόγος που πολλοί στα βίντεο ισχυρίζονται ότι νυστάζουν αφού πιούν νερό από μαρούλι είναι το φαινόμενο placebo (που σημαίνει ότι θέλουν να λειτουργήσει και επομένως πιστεύουν ότι λειτουργεί).

Αν και η τάση δεν θα σας βλάψει, δεν είναι μια θεραπεία αϋπνίας βασισμένη σε εποστημοινικά στοιχεία . Επίσης υπάρχουν καλύτερες φυσικές επιλογές για να σας βοηθήσουν να κοιμηθείτε, από το να πίνετε νερό από μαρούλι που παρασκευάζεται με μόνο μερικά φύλλα μαρουλιού.

Θα προτιμούσα πολύ να βλέπω ανθρώπους να τρώνε μαρούλι παρά να πίνουν το βρασμένο νερό του. Τα ολόκληρα φύλλα μαρουλιού παρέχουν βιταμίνες και μέταλλα που μπορεί να μην είναι διαθέσιμα από το νερό.

Τέλος, όσον αφορά την παρακολούθηση των συμβουλών για την υγεία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ανεξάρτητα από το πόσο μοντέρνα είναι, συνιστώ να είστε αρκετά προσεκτικοί, γιατί πολλές από αυτές μπορεί να είναι επικίνδυνες.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.