WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Περίοδος: Πώς να προσπεράσεις μία (ή και περισσότερες) με ασφάλεια


JTeam

23 Οκτωβρίου 2023

Περίοδος: Πώς να προσπεράσεις μία (ή και περισσότερες) με ασφάλεια
Unsplash
Τι να κάνεις, αν δεν θέλεις να σου έρθει η περίοδος αυτόν τον μήνα

Υπάρχουν πολλοί λόγοι να θέλεις να προσπεράσεις μία περίοδο – από ένα ταξίδι που θέλεις να κάνεις και ένα μεγάλο event που έχεις βρει τι θα φορέσεις, μέχρι τον πόνο που θέλεις να αποφύγεις. Ορισμένοι γυναικολόγοι υποστηρίζουν ότι η περίοδος είναι χρήσιμη μόνο αν προσπαθείς να μείνεις έγκυος – δεν τη χρειάζεσαι, οπότε μπορείς να την αποφύγεις.

Συγκεκριμένα, η Κολίν Ντένι, γυναικολόγος και διευθύντρια στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του NYU, εξήγησε στο The Cut ότι «πολλοί έχουν διαβάσει ή έχουν ακούσει από συγγενείς και φίλους ότι η περίοδος είναι απαραίτητη για να καθαρίζει η μήτρα σου ή κάτι τέτοιο. Αυτό δεν είναι αλήθεια».

Όταν δημιουργήθηκαν τα πρώτα αντισυλληπτικά χάπια, πίσω στη δεκαετία του ΄60, οι ερευνητές έμειναν πιστοί στον κύκλο των 28 ημερών, που θεωρείτο ότι αποτελούσε «σημάδι φυσιολογικής αναπαραγωγικής λειτουργίας της γυναίκας». Αυτός είναι και ο λόγος που είχαν 21 ενεργά χάπια και 7 placebo – η περίοδος ερχόταν την επόμενη εβδομάδα. Τώρα, αυτό έχει καταρριφθεί και οι ειδικοί συμφωνούν ότι δεν είναι απαραίτητο να παίρνεις τα placebo.

Το να προσπεράσεις μία περίοδο, θα σε γλιτώσει σίγουρα από τα συμπτώματα όπως φούσκωμα, πόνο, κούραση και απότομες εναλλαγές στη διάθεση – σωτήριο σε περιπτώσεις ατόμων με ενδομητρίωση, δυσμηνόρροια, Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών (PCOs) ή Προεμμηνορρυσιακή Δυσφορική Διαταραχή (PMDD).

Παρακάτω, θα δεις τις συμβουλές της Ντένι, για το πώς να κάνεις skip μία περίοδο.

Με τα αντισυλληπτικά, έχεις μεγαλύτερο έλεγχο της κατάστασης

Αν ήδη παίρνεις αντισυλλυπτικά και θέλεις να κάνεις skip την περίοδό σου, απλώς συνεχίζεις στο επόμενο κουτί και δεν παίρνεις τα placebo, την τελευταία εβδομάδα του κύκλου. Είναι η καλύτερη λύση, αν θέλεις να το κάνεις μόνο μία φορά για δικούς σου λόγους, κι όχι μακρθοπρόθεσμα.

Τι να κάνεις, για να μην έχεις περίοδο για καιρό

Η Ντένι υποστηρίζει ότι ο καλύτερος τρόπος να μην σου έρχεται η περίοδος, είναι οι ενέσεις προγεστερόνης. Το κάνεις μία φορά το τρίμηνο, όμως μπορεί να πάρει μέχρι και έναν χρόνο μέχρι να σταματήσει η περίοδός σου.

Άλλοι τρόποι περιλαμβάνουν τα ορμονικά σπιράλ και τα εμφυτεύματα, τα οποία δυνητικά θα σταματήσουν την περίοδό σου. Ωστόσο, τίποτα δεν είναι τέλειο. Πολλοί άνθρωποι δεν έχουν πλήρη καταστολή της περιόδου τους ή των συμπτωμάτων της με καμία μέθοδο αντισύλληψης. Η έμμηνος ρύση μπορεί απλώς να είναι ελαφρύτερη ή ενδέχεται να υπάρχουν μικρές κηλίδες

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.