WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τα κυριότερα συμπτώματα χαμηλού σιδήρου στα παιδιά


Τζουλιάννα Καρνέζη

28 Οκτωβρίου 2023

Τα κυριότερα συμπτώματα χαμηλού σιδήρου στα παιδιά
pexels
Πώς θα εντοπίσετε μια έλλειψη σιδήρου στο παιδί σας.

Ο σίδηρος είναι ένα μέταλλο που χρειάζεται το σώμα μας για να αναπτυχθείκαι να παράγει μια ουσία που ονομάζεται αιμοσφαιρίνη. Η αιμοσφαιρίνη είναι μια πρωτεΐνη στα ερυθρά αιμοσφαίρια που χρησιμοποιεί το σώμα σας για να μεταφέρει οξυγόνο.

Τα επίπεδα σιδήρου καθορίζονται από τη διατροφή. Υπάρχει μια πληθώρα διαφορετικών τροφών που περιέχουν όλα αυτά τα σημαντικά μέταλλα και όταν προσλαμβάνουμε περισσότερα από όσα χρειαζόμαστε, το σώμα μας αποθηκεύει την περίσσεια για αργότερα. Η έλλειψη σιδήρου μπορεί να συμβεί για δύο γενικούς λόγους:

  • Δεν λαμβάνετε αρκετό σίδηρο για να διατηρήσετε το απόθεμά σας.

  • Κάτι συμβαίνει που κάνει το σώμα σας να χρησιμοποιεί περισσότερο σίδηρο από ό,τι συνήθως.

Πόσο σίδηρο χρειάζονται τα παιδιά;

Η ποσότητα σιδήρου που χρειάζεται να καταναλώνει ένα παιδί την ημέρα εξαρτάται από το αν έχει ή όχι διατροφικούς περιορισμούς. Αυτό συμβαίνει επειδή ο σίδηρος που βρίσκεται στο κρέας, τα ψάρια και τα πουλερικά (αιμικός σίδηρος) απορροφάται ευκολότερα από το σώμα σας, σε σχέση με τον σίδηρο στις φυτικές πηγές (μη αιμικός σίδηρος). Τα κορίτσια επίσης χρειάζονται περισσότερο σίδηρο μόλις αρχίσουν να έχουν έμμηνο ρύση.

Η συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα (RDA) σιδήρου σύμφωνα με το NIH είναι:

Παιδιά που τρώνε κρέας: Γέννηση έως 6 μηνών: < 0,27 mg

Παιδιά που ακολουθούν χορτοφαγική διατροφή Γέννηση έως 6 μηνών < 0,5 mg

Παιδιά που τρώνε κρέας 7-12 μήνες : 11 mg

Παιδιά που ακολουθούν χορτοφαγική διατροφή 7-12 μηνών : 20 mg

Παιδιά που τρώνε κρέας 1-3 ετών:7 mg

Παιδιά που ακολουθούν χορτοφαγική διατροφή 1- 3 ετών: 12,5 mg

Παιδιά που τρώνε κρέας 4-8 ετών:10 mg

Παιδιά που ακολουθούν χορτοφαγική διατροφή 4-8 ετών: 18 mg

Παιδια που τρώνε κρέας 9-13 ετών: 8 mg

Παιδιά που ακολουθούν χορτοφαγική διατροφή 9-13 ετών: 14,5 mg

Παιδιά που τρώνε κρέας 14-18 ετών: 11 mg για αγόρια, 20 mg για αγόρια

Παιδιά που ακολουθούν χορτοφαγική διατροφή 14-18 ετών: 15 mg για αγόρια, 27 mg για κορίτσια

Ο σίδηρος είναι απαραίτητος για την ανάπτυξη του παιδιού σας και η ανεπάρκεια μπορεί να επηρεάσει την υγεία και την ανάπτυξη του και μπορεί ακόμη και να οδηγήσει σε αναιμία.

Αιτίες έλλειψης σιδήρου στα παιδιά

Η έλλειψη σιδήρου είναι σχετικά συχνή στα παιδιά. Εμφανίζεται συνήθως για τέσσερις βασικούς λόγους:

Μη ισορροπημένη διατροφή. Τα παιδιά διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο για ανεπάρκεια σιδήρου επειδή χρειάζονται περισσότεη ποσότητα από ό,τι οι ενήλικες..

Ταχεία ανάπτυξη. Η ανάπτυξη των παιδιών μπορεί να είναι απρόβλεπτη και πολύ γρήγορη. Εάν το παιδί σας βρίσκεται στη μέση μιας ταχείας ανάπτυξης, θα χρειαστεί επιπλέον σίδηρο στη διατροφή του.

Απώλεια αίματος. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η απώλεια αίματος είναι εμφανής, όπως όταν ένα παιδί αρχίζει να έχει έμμηνο ρύση ή υφίσταται σοβαρό τραυματισμό. Αλλά είναι επίσης σύνηθες φαινόμενο η απώλεια αίματος να περνά απαρατήρητη. Η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου (IBD), οι παρασιτικές λοιμώξεις και τα έλκη είναι μερικά μόνο παραδείγματα καταστάσεων που μπορούν να προκαλέσουν απώλεια αίματος και — ως αποτέλεσμα — έλλειψη σιδήρου.

Αδυναμία απορρόφησης επαρκούς σιδήρου από τα τρόφιμα. Αυτό μπορεί να συμβεί με καταστάσεις όπως η κοιλιοκάκη ή η νόσος του Crohn.

Jenny.Gr
pexels

Συμπτώματα έλλειψης σιδήρου στα παιδιά

Τα χαμηλά επίπεδα σιδήρου επηρεάζουν το σώμα με πολλούς διαφορετικούς τρόπους, πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχουν πολλά διαφορετικά συμπτώματα που πρέπει προσέχετε. Τα ακόλουθα μπορούν όλα να υποδηλώνουν ανεπάρκεια:

  • Κούραση και γενική έλλειψη ενέργειας.

  • Κακή όρεξη.

  • Ευερεθιστότητα
  • Χλωμό δέρμα.

  • Εύθραυστα νύχια .

  • Κρύα χέρια και πόδια .

  • Ρωγμές στο πλάι του στόματος.

  • Κόκκινη, επώδυνη ή πρησμένη γλώσσα.

  • Πονοκέφαλοι.

  • Ζάλη.

  • Ταχεία αναπνοή και/ή δύσπνοια.

  • Γρήγορος καρδιακός παλμός.

Εάν το παιδί σας εμφανίζει αρκετά από αυτά τα συμπτώματα, ήρθε η ώρα να επισκεφτείτε τον παιδίατρο για επίσημη αξιολόγηση.

Διάγνωση έλλειψης σιδήρου

Πώς διαπιστώνει ο παιδίατρος εάν το σίδηρο παιδιού σας είναι χαμηλό; Ο γιατρός θα ξεκινήσει λαμβάνοντας ένα λεπτομερές ιστορικό. Ως μέρος αυτής της διαδικασίας, πιθανότατα θα σας κάνει ερωτήσεις σχετικά με τη διατροφή του παιδιού σας - δηλαδή τι (και πόσο) τρώει. Θα κάνει επίσης φυσική εξέταση. Εάν ο παιδίατρος υποψιάζεται ότι το παιδί σας έχει έλλειψη σιδήρου, θα ζητήσει αιματολογική εξέταση για να το επιβεβαιώσει.

Ενώ η πιο κοινή αιτία ανεπάρκειας σιδήρου είναι η ανεπαρκής διαιτητική πρόσληψη, αυτές οι εξετάσεις είναι απαραίτητες για τον ακριβή εντοπισμό της αιτίας της ανεπάρκειας.

Αντιμετώπιση έλλειψης σιδήρου

Η θεραπεία μιας ανεπάρκειας σιδήρου συνήθως περιλαμβάνει συμπληρώματα. Τα μη συνταγογραφούμενα συμπληρώματα θα λειτουργήσουν εάν η ανεπάρκεια είναι μικρή. Όμως ο γιατρό σας μπορεί να σας παρέχει συμπληρώματα με συνταγή για πιο σοβαρές περιπτώσεις. Συνήθως χρειάζονται τρεις έως έξι εβδομάδες για να δημιουργηθούν τα αποθέματα σιδήρου, αλλά μπορεί να χρειαστούν έως και τρεις μήνες θεραπείας, ανάλογα με τη σοβαρότητα της ανεπάρκειας.

Επίσης η βιταμίνη C μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της απορρόφησης του σιδήρου, επομένως, θα μπορούσε να είναι πολύτιμη σε συνδυασμό με τροφές πλούσιες σε σίδηρο. Φυσικά, η διατροφή δεν είναι πάντα η ρίζα του προβλήματος. Εάν υποψιάζεστε έλλειψη σιδήρου στο παιδί σας, είναι σημαντικό να επισκεφτείτε τον παιδίατρο.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.