WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

8 πιθανές αιτίες χαμηλού νατρίου και πότε πρέπει να παίρνεις ένα συμπλήρωμα


Τζουλιάννα Καρνέζη

13 Δεκεμβρίου 2023

8 πιθανές αιτίες χαμηλού νατρίου και πότε πρέπει να παίρνεις ένα συμπλήρωμα
unsplash
Τα συμπληρώματα νατρίου δεν είναι η καλύτερη επιλογή για όλους με χαμηλά επίπεδα νατρίου.

Ενώ οι περισσότεροι άνθρωποι στον δυτικό κόσμο γενικά τρώνε περισσότερο νάτριο από όσο χρειάζονται, υπάρχουν καταστάσεις που μπορεί να κάνουν τα επίπεδα νατρίου σας να πέσουν πολύ χαμηλά.

Όταν υπάρχει πάρα πολύ υγρό στο σώμα σας, τα επίπεδα νατρίου αραιώνονται στο αίμα, προκαλώντας χαμηλά επίπεδα ή μια κατάσταση γνωστή ως υπονατριαιμία. Η θεραπεία συνήθως επικεντρώνεται στη διόρθωση της ισορροπίας των υγρών, αλλά μερικές φορές το να πάρει κάποιος περισσότερο αλάτι με τη μορφή συμπληρώματος μπορεί να βοηθήσει τον οργανισμό να διορθώσει τα επίπεδα νατρίου.

Εδώ, μάθετε τις αιτίες της υπονατριαιμίας, πώς να την αντιμετωπίσετε και πότε τα συμπληρώματα νατρίου μπορεί να μην είναι η καλύτερη επιλογή.

Αιτίες χαμηλών επιπέδων νατρίου

Τα χαμηλά επίπεδα νατρίου στο αίμα σας μπορεί να προκληθούν από υπερβολικό νερό ή υγρό στο σώμα σας, σε σημείο που το υγρό στην πραγματικότητα αραιώνει το επίπεδο του νατρίου στο αίμα.

Η υπονατριαιμία μπορεί να συμβεί για διάφορους λόγους, όπως:

Πίνετε πάρα πολλά υγρά

Η κατανάλωση πολλών ποτών που δεν έχουν ηλεκτρολύτες (πολύ νερό ή αλκοόλ με λίγο φαγητό) μπορεί να προκαλέσει υπονατριαιμία.

Ανισορροπίες ηλεκτρολυτών

Η υπονατριαιμία μπορεί να συμβεί όταν οι ηλεκτρολύτες σας (νάτριο, κάλιο, χλωριούχο, μαγνήσιο και ασβέστιο) είναι πολύ υψηλοί ή χαμηλοί. Αυτό μπορεί να προκληθεί από πράγματα όπως σοβαρός έμετος ή διάρροια, κατακράτηση υγρών ή οίδημα , καρδιακή ανεπάρκεια, υψηλή αρτηριακή πίεση ή αφυδάτωση.

Τα άτομα που ασχολούνται με αθλήματα αντοχή,ς όπως το τρέξιμο, διατρέχουν επίσης υψηλότερο κίνδυνο υπονατριαιμίας από την κατανάλωση πολύ νερού χωρίς τη λήψη ηλεκτρολυτών.

Καρδιακή ανεπάρκεια

Όταν ο καρδιακός σας μυς δεν μπορεί να αντλήσει αίμα στο υπόλοιπο σώμα (δηλαδή, καρδιακή ανεπάρκεια), μπορεί να συσσωρευτεί υγρό στους πνεύμονες, το οποίο αραιώνει το επίπεδο νατρίου στο αίμα σας.

Νεφρική ανεπάρκεια

Η κύρια δουλειά των νεφρών σας είναι να διατηρούν την ισορροπία των ηλεκτρολυτών και την αρτηριακή πίεση. Αλλά εάν πάσχετε από νεφρική ανεπάρκεια, μπορεί να πάθετε υπονατριαιμία επειδή οι νεφροί σας δεν κάνουν σωστά τη δουλειά τους - δηλαδή φιλτράρουν τα απόβλητα, διατηρούν την ισορροπία των ηλεκτρολυτών ή αφαιρούν τα ούρα. Στη συνέχεια συσσωρεύεται υγρό και αραιώνει το επίπεδο του νατρίου στο αίμα σας.

Διουρητικά

Μερικές φορές τα διουρητικά μπορούν επίσης να προκαλέσουν υπονατριαιμία. Ωστόσο, ο γιατρός σας μπορεί να τα συνταγογραφήσει εάν έχετε μια πάθηση που σας κάνει να κρατάτε υγρά - όπως καρδιακή ανεπάρκεια ή ηπατική βλάβη.

Ωστόσο, μαζί με αυτήν την (συχνά χρήσιμη) απώλεια υγρών στο σώμα σας μπορεί να υπάρξει και απώλεια ηλεκτρολυτών και υτό μπορεί να οδηγήσει σε λιγότερο από τα ιδανικά επίπεδα νατρίου.

Κίρρωση

Η κίρρωση είναι μια κατάσταση που προκαλεί συσσώρευση ουλώδους ιστού στο συκώτι σας, επηρεάζοντας την ικανότητά του να λειτουργεί σωστά. Μία από τις επιπλοκές της κίρρωσης ονομάζεται ασκίτης - δηλαδή, πρήξιμο στην κοιλιά σας. Αυτό συμβαίνει όταν συσσωρεύεται υγρό στο σώμα σας και αραιώνει τα επίπεδα νατρίου στο αίμα σας.

Ορισμένα φάρμακα

Φάρμακα όπως τα αντικαταθλιπτικά και η καρβαμαζεπίνη (για τη θεραπεία της επιληψίας και της μανίας) μπορεί να προκαλέσουν συσσώρευση νερού στα κύτταρά σας όταν αρχίσετε να τα παίρνετε για πρώτη φορά, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλά επίπεδα νατρίου στο αίμα σας.

Σύνδρομο ορθοστατικής ταχυκαρδίας

Το σύνδρομο ορθοστατικής ταχυκαρδίας (γνωστό και ως POTS) είναι μια κατάσταση που προκαλεί την καρδιά σας να χτυπά πιο γρήγορα από το κανονικό καθώς αλλάζετε στάσεις (όπως από καθιστή ή ξαπλωμένη σε όρθια θέση), επηρεάζοντας τον φυσιολογικό έλεγχο της αρτηριακής πίεσης.

Το POTS μπορεί να οδηγήσει σε λιποθυμία και ζάλη και μπορεί να είναι δύσκολο να το διαχειριστείτε. Μπορεί επίσης να συμβεί για πολλούς λόγους, συμπεριλαμβανομένων των ιών, τη μονοπυρήνωση, την εγκυμοσύνη, τη χειρουργική επέμβαση, το τραύμα ή ορισμένες αυτοάνοσες ασθένειες και οι κληρονομικοί παράγοντες.

Συχνά τα άτομα με POTS έχουν χαμηλότερο επίπεδο νατρίου στο αίμα και χρειάζονται συμπληρώματα μαζί με υγρά.

Jenny.Gr
pexels

Θεραπεία για την υπονατριαιμία

Μια εξέταση αίματος ή ούρων θα δείξει εάν έχετε χαμηλά επίπεδα νατρίου. Εάν έχετε υπονατριαιμία, ο γιατρός σας θα συνεργαστεί μαζί σας για να βρει την καλύτερη θεραπεία.

Η θεραπεία για ήπια υπονατριαιμία συνήθως περιλαμβάνει περιορισμό των υγρών ή/και αλλαγή οποιωνδήποτε φαρμάκων, εάν δυνητικά προκαλούν χαμηλά επίπεδα νατρίου.

Τα άτομα με σοβαρή, οξεία υπονατριαιμία μπορεί να χρειάζονται φάρμακα για τη διαχείριση των συμπτωμάτων τους ή ενδοφλέβιο διάλυμα νατρίου στο νοσοκομείο, για να αυξηθούν σιγά σιγά τα επίπεδα στο αίμα τους.

Ποιος πρέπει να παίρνει συμπληρώματα νατρίου;

Υπάρχει χώρος για τα συμπληρώματα νατρίου, αλλά δεν είναι κατάλληλα για όλους. Μερικά παραδείγματα ατόμων που μπορούν να λαμβάνουν καθημερινά συμπληρώματα νατρίου υπό την επίβλεψη γιατρού περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

  • Κάποιος με χρόνια χαμηλή αρτηριακή πίεση ή αφυδάτωση

  • Αθλητές αντοχής που κάνουν σπριντ ή μικρότερες διαδρομές

  • Κάποιος που δουλεύει στη ζέστη και αφυδατώνεται εύκολα

  • Κάποιος που ιδρώνει πολύ

  • Άτομα που έχουν POTS

Τα συμπληρώματα που συνιστούν οι γιατροί συχνά διατίθενται σε διάφορες μορφές - όπως κάψουλες, σκόνες, μασώμενα ή δισκία - ώστε να μπορείτε να βρείτε αυτό που λειτουργεί καλύτερα για τις ανάγκες σας.

Λάβετε υπόψη ότι δεν υπάρχει μια καθιερωμένη συνιστώμενη ποσότητα νατρίου για τη διόρθωση της υπονατριαιμίας - γι' αυτό δεν πρέπει να δοκιμάσετε συμπληρώματα νατρίου χωρίς να δείτε τον γιατρό σας.

Συμπτώματα όπως αλλαγές στην όραση, πονοκέφαλος και σύγχυση μπορεί να σημαίνουν ότι έχετε σοβαρή υπονατριαιμία, η οποία θα πρέπει να αντιμετωπιστεί το συντομότερο δυνατό σε νοσοκομείο.

Κίνδυνοι και παρενέργειες των συμπληρωμάτων νατρίου

Με τα συμπληρώματα νατρίου, υπάρχει πιθανότητα να έχετε μερικές παρενέργειες και κινδύνους.

Υπερνατριαιμία

Εάν παίρνετε πολύ νάτριο, θα μπορούσατε να πάθετε υπερνατριαιμία — ή υψηλά επίπεδα νατρίου στο αίμα (δηλαδή, το αντίθετο της υπονατριαιμίας. Η πρώτη γραμμή θεραπείας συνήθως περιλαμβάνει την εξισορρόπηση των υγρών σας.

Τα συμπτώματα της υπερνατριαιμίας περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

  • Αδυναμία

  • Ζάλη

  • Δίψα

  • Πρήξιμο της γλώσσας

  • Γρήγορος καρδιακός ρυθμός

  • Υψηλή πίεση του αίματος

Υψηλή αρτηριακή πίεση

Η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία (AHA) συνιστά να λαμβάνετε μεταξύ 1.500 και 2.300 χιλιοστόγραμμα νατρίου την ημέρα, ανάλογα με την κατάσταση της υγείας σας. (Οι περισσότεροι παίρνουν περισσότερο από αυτό, ωστόσο, περίπου 3.400 χιλιοστόγραμμα την ημέρα.)

Η λήψη υπερβολικού αλατιού μπορεί να συμβάλει στην υψηλή αρτηριακή πίεση, η οποία σας θέτει σε υψηλότερο κίνδυνο για καρδιακή προσβολή, καρδιακή ανεπάρκεια, εγκεφαλικό επεισόδιο, νεφρική ανεπάρκεια ή ασθένεια και άλλες επιπλοκές.

Η υπερβολική ποσότητα νατρίου στη διατροφή σας μπορεί επίσης να συμβάλει στον σχηματισμό πέτρας στους νεφρούς, επειδή αυξάνει την ποσότητα ασβεστίου στα ούρα σας, τα οποία, όταν συνδυάζονται με οξαλικά, σχηματίζουν πέτρες. Γι' αυτό είναι τόσο σημαντικό να μιλήσετε με τον γιατρό σας για να βεβαιωθείτε ότι η λήψη δισκίων νατρίου είναι η καλύτερη και πιο αποτελεσματική θεραπεία για εσάς.

Εναλλακτικές λύσεις

Στο τέλος, η κατανάλωση περισσότερων τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο μπορεί να είναι ένα ασφαλέστερο στοίχημα από τη χρήση συμπληρωμάτων νατρίου. Αν χρειάζεστε περισσότερο νάτριο, είναι εξίσου αποτελεσματικό να προσθέτετε αλάτι στο φαγητό σας ή να φάτε ένα γεύμα υψηλότερο σε νάτριο.

Τα συμπληρώματα νατρίου συχνά δεν είναι η πρώτη γραμμή θεραπείας για άτομα με υπονατριαιμία. Αντίθετα, τα χαμηλά επίπεδα νατρίου στο αίμα αντιμετωπίζονται με τη μείωση της κατανάλωσης υγρών σε ήπιες περιπτώσεις ή με τη λήψη φαρμάκων και ενδοφλέβιας θεραπείας σε σοβαρές περιπτώσεις.

Τούτου λεχθέντος, μόνο μερικές συγκεκριμένες περιπτώσεις υπονατριαιμίας μπορεί να απαιτούν δισκία αλατιού και αυστηρά υπό την επίβλεψη του γιατρού σας. Συνολικά, τα συμπληρώματα νατρίου δεν συνταγογραφούνται συχνά για τη θεραπεία χαμηλών επιπέδων νατρίου.

Αν μη τι άλλο οι περισσότεροι άνθρωποι καταναλώνουν πολύ περισσότερο αλάτι από αυτό που χρειάζεται, σύμφωνα με τον FDA . Επομένως, η λήψη συμπληρωμάτων αλατιού θα μπορούσε να είναι επιβλαβής και να οδηγήσει σε χρόνιες ασθένειες όπως υψηλή αρτηριακή πίεση, καρδιακές παθήσεις, νεφρικές παθήσεις, εγκεφαλικό επεισόδιο και πέτρες στα νεφρά.

Εάν πιστεύετε ότι μπορεί να έχετε υπονατριαιμία, συνεργαστείτε με τον γιατρό σας για να δείτε εάν πρέπει να πάρετε συμπληρώματα νατρίου ή να λάβετε διαφορετική μορφή θεραπείας.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.