WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

7 σημάδια που δείχνουν ότι έχεις ένα υγιές έντερο


Τζουλιάννα Καρνέζη

2 Μαρτίου 2024

7 σημάδια που δείχνουν ότι έχεις ένα υγιές έντερο
unsplash
Ο καθένας (και κάθε σώμα) είναι διαφορετικός, ωστόσο, υπάρχουν μερικά κοινά σημάδια που υποδεικνύουν ότι το έντερο σας λειτουργεί όπως θα έπρεπε.

Πολλοί παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν την υγεία του εντέρου, από τη διατροφή και τα επίπεδα στρες έως τις αλλεργίες και τις πεπτικές παθήσεις. Για να διατηρήσετε το πεπτικό σας υγιές και να λειτουργεί στο καλύτερο δυνατό επίπεδο, είναι σημαντικό να αναγνωρίσετε τα σημάδια ενός υγιούς εντέρου και να μάθετε τι να κάνετε εάν παρατηρήσετε αλλαγές.

Ο καθένας (και κάθε σώμα) είναι διαφορετικός, επομένως είναι καλή ιδέα να κλείσετε ένα ραντεβού με έναν γιατρό εάν δεν είστε σίγουροι για το τι είναι φυσιολογικό για εσάς. Ωστόσο, υπάρχουν μερικά κοινά σημάδια που υποδεικνύουν ότι το έντερο σας λειτουργεί όπως θα έπρεπε.

7 κοινά σημάδια ενός υγιούς εντέρου

Το να γνωρίζετε τα σημάδια ενός υγιούς εντέρου μπορεί να είναι εξίσου σημαντικό με το να γνωρίζετε τα συμπτώματα ενός ανθυγιεινού. Εάν αναρωτιέστε εάν το πεπτικό σας σύστημα μπορεί να αποδίδει τα μέγιστα, αναζητήστε τα ακόλουθα σημάδια.

Τακτικές και χωρίς πόνο κενώσεις

Η παρακολούθηση των κινήσεων του εντέρου σας είναι ένας καλός τρόπος για να παρακολουθείτε την υγεία του. Ενώ το σώμα του καθενός είναι διαφορετικό, ένα κοινό είναι ότι η κένωση από τρεις φορές την ημέρα έως τρεις φορές την εβδομάδα μπορεί να θεωρηθεί υγιής.

Τούτου λεχθέντος, αυτό που είναι φυσιολογικό για εσάς μπορεί να μην είναι φυσιολογικό για κάποιον άλλο. Εάν παρατηρήσετε οποιεσδήποτε αλλαγές στη συχνότητα των κινήσεων του εντέρου που επιμένουν για περισσότερες από μερικές ημέρες, θα πρέπει να μιλήσετε με τον γιατρό σας. Οι υγιείς κινήσεις του εντέρου πρέπει να είναι ομαλές και σταθερές.

Έχετε ενέργεια

Εάν τα καταφέρνετε κατά τη διάρκεια της ημέρας χωρίς να χρειάζεστε έναν μεσημεριανό ύπνο ή καφεΐνη, είναι ένα καλό σημάδι ότι το σώμα σας παίρνει τα σωστά θρεπτικά συστατικά και τα απορροφά σωστά. Η πέψη των τροφίμων απαιτεί πολλή ενέργεια. Εάν το πεπτικό σας σύστημα δεν λειτουργεί σωστά, το σώμα σας μπορεί να στείλει περισσότερη αποθηκευμένη ενέργεια στο στομάχι ή τα έντερα από άλλα εσωτερικά συστήματα. Και αυτό μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε κουρασμένοι, καθώς το σώμα σας προσπαθεί να αντισταθμίσει την ανισορροπία.

Στην πραγματικότητα, μελέτες δείχνουν ότι θα μπορούσε να υπάρχει σύνδεση μεταξύ του συνδρόμου χρόνιας κόπωσης (CFS) και του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου (IBS). Οι ασθενείς με CFS είναι πιο πιθανό να έχουν προηγούμενη διάγνωση IBS και να εμφανίσουν πεπτικά προβλήματα. Εάν αντιμετωπίζετε κόπωση μαζί με συμπτώματα IBS, θα μπορούσε να συνδέεται με το πεπτικό σας σύστημα.

Κανονική ποσότητα αερίων

Η διέλευση αερίων κατά τη διάρκεια της ημέρας είναι απολύτως φυσιολογική και γενικά δεν προκαλεί ανησυχία. Τα αέρια είναι ένα φυσικό μέρος της πεπτικής διαδικασίας και η απελευθέρωσή τους εμποδίζει τη συσσώρευσή τους στα έντερα ή στο στομάχι. Στην πραγματικότητα, οι περισσότεροι υγιείς άνθρωποι εκπέμπουν αέρια έως και 21 φορές την ημέρα .

Τούτου λεχθέντος, τα υπερβολικά αέρια μπορεί να οδηγήσουν σε κοιλιακό άλγος, δυσφορία και φούσκωμα εάν παγιδευτούν. Αυτό είναι ένα κοινό πρόβλημα για άτομα που τρώνε πάρα πολλά τρόφιμα που παράγουν αέρια, όπως φασόλια, άμυλο και λακτόζη. Ωστόσο, οι εντερικές λοιμώξεις, οι πεπτικές διαταραχές και ορισμένα φάρμακα μπορούν επίσης να προκαλέσουν περίσσεια αερίων, επομένως θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας, εάν εμφανίσετε επαναλαμβανόμενα συμπτώματα.

Jenny.Gr
unsplash

Χρόνος διέλευσης

Ο χρόνος διέλευσης του εντέρου αναφέρεται στον χρόνο που χρειάζεται για να μετακινηθεί η τροφή από το στόμα στο τέλος του πεπτικού σωλήνα. Σε ένα υγιές άτομο, αυτό διαρκεί γενικά 30 έως 40 ώρες, αλλά μπορεί να διαρκέσει έως και 72 ώρες. Αν και δεν θα μπορείτε να το μετρήσετε στο σπίτι, οι τακτικές κενώσεις είναι μια καλή ένδειξη ότι το φαγητό κινείται στο σώμα σας με υγιή ρυθμό.

Διανοητική διαύγεια

Η υγεία του εντέρου είναι στενά συνδεδεμένη με την ικανότητά σας να συγκεντρώνεστε και να παραμένετε διανοητικά σε εγρήγορση. Εάν αντιμετωπίζετε συχνή ομίχλη του εγκεφάλου ή προσπαθείτε να παραμείνετε συγκεντρωμένοι, η κακή υγεία του εντέρου μπορεί να είναι ο ένοχος. Η κοιλιοκάκη και άλλα πεπτικά προβλήματα μπορεί να επηρεάσουν την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών, καθιστώντας πιο δύσκολο για το σώμα σας να πάρει αρκετή ενέργεια. Η κακή πέψη μπορεί επίσης να επηρεάσει τον ύπνο, καθιστώντας πιο δύσκολο να παραμείνετε σε εγρήγορση κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Υγιείς αντιδράσεις στο στρες

Ο τρόπος με τον οποίο το πεπτικό σας σύστημα ανταποκρίνεται στο στρες μπορεί να αποκαλύψει πολλά για την υγεία του εντέρου σας. Το χρόνιο στρες και η κατάθλιψη μπορούν να αλλάξουν την ισορροπία της μικροχλωρίδας στον πεπτικό σωλήνα, να αυξήσουν τη φλεγμονή και να επηρεάσουν τη μεταβολική απόκριση του σώματος στα τρόφιμα. Εάν αντιμετωπίζετε πεπτικά προβλήματα μετά από αγχωτικές καταστάσεις, το στρες και το άγχος θα μπορούσαν να βλάψουν την υγεία του εντέρου σας.

Χωρίς ανεπιθύμητες αντιδράσεις στα τρόφιμα

Αν και οποιοσδήποτε μπορεί να πέσει θύμα ληγμένων τροφών, εάν όντως παρουσιάσετε κοιλιακό άλγος, υπερβολικό φούσκωμα, ναυτία ή διάρροια μετά την κατανάλωση ορισμένων τροφών, μπορεί να υποδηλώνει τροφική αλλεργία, ευαισθησία ή άλλη πεπτική διαταραχή.

Τι προκαλεί την κακή υγεία του εντέρου

Τα πεπτικά προβλήματα μπορεί να οφείλονται σε πολλαπλές αιτίες, από τροφικές αλλεργίες ή ευαισθησίες έως μια μη ισορροπημένη διατροφή. Εάν αντιμετωπίζετε κοιλιακό άλγος, φούσκωμα ή άλλα γαστρεντερικά συμπτώματα, μπορεί να σχετίζεται με:

Τροφική αλλεργία ή ευαισθησία: Οι τροφικές αλλεργίες και ευαισθησίες μπορεί να προκαλέσουν πολλαπλά πεπτικά προβλήματα. Τα συμπτώματα μπορεί να ποικίλλουν ανάλογα με τον τύπο και τη σοβαρότητα της πάθησης, αλλά κοινά προβλήματα περιλαμβάνουν διάρροια, κοιλιακό άλγος, ναυτία και έμετο.

Η κοιλιοκάκη: Η κοιλιοκάκη είναι μια αυτοάνοση διαταραχή που προκαλεί βλάβη στο λεπτό έντερο, όταν ένα άτομο καταναλώνει γλουτένη. Μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα του σώματος να απορροφά θρεπτικά συστατικά και να οδηγήσει σε συμπτώματα όπως χρόνια κόπωση, διάρροια, δυσκοιλιότητα, κοιλιακό άλγος, αέρια και φούσκωμα.

Μη ισορροπημένη διατροφή: Το έντερο σας χρειάζεται μια ποικιλία θρεπτικών συστατικών για να ευδοκιμήσει. Η κατανάλωση πάρα πολλών τροφίμων ή ποτών με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, κορεσμένα και/ή trans λιπαρά και ζωικές πρωτεΐνες μπορεί να συμβάλει στην κακή υγεία του εντέρου και να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων πεπτικών παθήσεων.

Χρόνιο στρες: Με την πάροδο του χρόνου, τα υψηλά επίπεδα στρες μπορούν να αλλάξουν τη σύνθεση της μικροχλωρίδας στο έντερο και να οδηγήσουν σε βακτηριακή ανισορροπία. Το άγχος μπορεί επίσης να αυξήσει την κινητικότητα του εντέρου (την κίνηση της τροφής μέσω του σώματος), με αποτέλεσμα κρίσεις διάρροιας και/ή κοιλιακού πόνου.

Κάπνισμα: Τα άτομα που καπνίζουν είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν παλινδρόμηση οξέος και πεπτικό έλκος. Το κάπνισμα μπορεί επίσης να καταστήσει δυσκολότερη τη θεραπεία αυτών των καταστάσεων και να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης νόσου του Crohn ή/και καρκίνου των πεπτικών οργάνων.

Φάρμακα: Ορισμένα φάρμακα μπορούν να διαταράξουντη βακτηριακή ισορροπία στο έντερο και να προκαλέσουν πολλά πεπτικά συμπτώματα. Εάν αντιμετωπίζετε πεπτικά προβλήματα μετά την έναρξη ενός νέου φαρμάκου, θα πρέπει να συζητήσετε τα συμπτώματά σας με τον γιατρό σας.

Jenny.Gr
pexels

Πώς να βελτιώσετε την υγεία του εντέρου σας

Είτε έχετε μια γαστρεντερική διαταραχή όπως το IBS, είτε αντιμετωπίζετε περιστασιακά επεισόδια αερίων, δυσκοιλιότητα ή φούσκωμα, η βελτίωση της υγείας του εντέρου σας μπορεί να βοηθήσει πολύ στη βελτίωση της συνολικής σας ευεξίας. Οι παρακάτω συμβουλές μπορούν να σας βοηθήσουν να επαναφέρετε την πεπτική σας υγεία.

Καταναλώσετε μια ισορροπημένη διατροφή

Η κατανάλωση μιας ισορροπημένης διατροφής μπορεί να συμβάλει σημαντικά στη βελτίωση της υγείας του εντέρου σας. Ο περιορισμός των τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε trans λιπαρά και αλάτι μπορεί να βοηθήσει στην υποστήριξη των υγιών βακτηρίων του εντέρου και στη μείωση του κινδύνου ανάπτυξης ορισμένων πεπτικών παθήσεων. Εάν έχετε τροφική αλλεργία ή ευαισθησία, προσπαθήστε να αποφύγετε τροφές και ποτά που προκαλούν τα συμπτώματά σας.

Εάν η διατροφή σας αποτελείται από πολλά τηγανητά ή επεξεργασμένα τρόφιμα, δοκιμάστε να τα ανταλλάξετε με τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες και προβιοτικά. Οι φυτικές ίνες μπορούν να μειώσουν τη δυσκοιλιότητα και να βελτιώσουν τον χρόνο διέλευσης του εντέρου, ενώ τα προβιοτικά υποστηρίζουν την ισορροπία των υγιών βακτηρίων στο έντερο.

Κρατήστε ένα ημερολόγιο τροφίμων

Είτε υποψιάζεστε ότι μπορεί να έχετε τροφική αλλεργία ή θέλετε να διασφαλίσετε ότι λαμβάνετε τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεστε κάθε μέρα, η τήρηση ενός ημερολογίου τροφίμων είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να παρακολουθείτε τη διατροφή σας και να προσδιορίζετε τροφές που προκαλούν πεπτικά προβλήματα. Για να ξεκινήσετε ένα ημερολόγιο τροφίμων, απλά πάρτε ένα σημειωματάριο και σημειώστε τι τρώτε σε κάθε γεύμα, τα κύρια συστατικά, πώς επηρεάζει τη διάθεσή σας και τυχόν σωματικά συμπτώματα που παρατηρήσατε μετά.

Ασκηθείτε τακτικά

Η τακτική άσκηση είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να υποστηρίξετε την υγιή πέψη. Η σωματική δραστηριότητα ενισχύει το διάφραγμα και το κοιλιακό τοίχωμα και αυξάνει τη ροή του αίματος στους μυς του πεπτικού συστήματος. Επειδή το παχύ έντερο ανταποκρίνεται στην κίνηση , αυτό μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση της δυσκοιλιότητας και να επαναφέρει τις κενώσεις στο πρόγραμμα.

Ωστόσο, ορισμένες ασκήσεις μπορεί να αυξήσουν τη συχνότητα των πεπτικών προβλημάτων σε μερικούς ανθρώπους. Εάν αντιμετωπίζετε επαναλαμβανόμενη διάρροια ή άλλες πεπτικές παθήσεις, θα πρέπει να μιλήσετε με γιατρό σας πριν ξεκινήσετε μια νέα ρουτίνα άσκησης.

Κοιμηθείτε αρκετά

Ο επαρκής ύπνος είναι απαραίτητος για τη διατήρηση τόσο του πεπτικού όσο και της συνολικής υγείας. Ο ανεπαρκής ύπνος μπορεί να επηρεάσει την πέψη και να επιδεινώσει καταστάσεις όπως η ΓΟΠΝ και η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου. Εάν μπορείτε, προσπαθήστε να κοιμάστε τουλάχιστον επτά ώρες κάθε βράδυ. Αυτό βοηθά στη μείωση της φλεγμονής και επιτρέπει στο σώμα σας να μειώσει την παραγωγή κορτιζόλης , μιας ορμόνης του στρες που μπορεί να επηρεάσει τα υγιή βακτήρια του εντέρου.

Μειώστε το στρες

Εάν έχετε πεπτικά προβλήματα, η εύρεση υγιεινών τρόπων μείωσης του στρες και του άγχους θα μπορούσε να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων σας. Τόσο το βραχυπρόθεσμο όσο και το μακροπρόθεσμο στρες μπορεί να διαταράξει τη λειτουργία του εντέρου και να επιδεινώσει τα συμπτώματα της νόσου του ευερέθιστου εντέρου. Για να το καταπολεμήσετε, ξεκινήστε εντοπίζοντας τους κύριους στρεσογόνους παράγοντες και σκεφτείτε πώς ανταποκρίνεται το σώμα σας σε αυτούς. Εάν μπορείτε, δοκιμάστε να μειώσετε τις αγχωτικές εργασίες και απευθυνθείτε σε έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας για βοήθεια.

Μην θεωρείτε δεδομένη την υγεία του εντέρου σας. Μαθαίνοντας τα σημάδια ενός υγιούς εντέρου, θα μπορείτε να αναγνωρίσετε συμπτώματα κοινών πεπτικών προβλημάτων και να αναζητήσετε την κατάλληλη θεραπεία εάν χρειάζεται.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.