WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

9 στρατηγικές για να αποτρέψεις τις καρδιακές παθήσεις


Τζουλιάννα Καρνέζη

10 Μαρτίου 2024

9 στρατηγικές για να αποτρέψεις τις καρδιακές παθήσεις
unsplash
Πώς να αποτρέψετε τις καρδιακές παθήσεις

Είναι δυνατόν να προληφθούν οι καρδιακές παθήσεις; Ναι, σε πολλές περιπτώσεις, μπορείτε να αποτρέψετε την καρδιακή νόσο ή να καθυστερήσετε την εξέλιξή της. Η καρδιακή νόσος αναφέρεται σε καταστάσεις που επηρεάζουν τη λειτουργία ή τη δομή της καρδιάς σας. Η πιο κοινή μορφή καρδιακής νόσου είναι η στεφανιαία νόσος (CAD).

Εάν έχετε CAD, αυτό σημαίνει ότι έχετε συσσώρευση πλάκας στις στεφανιαίες αρτηρίες σας . Αυτές είναι οι αρτηρίες παρέχουν αίμα πλούσιο σε οξυγόνο στην καρδιά σας για να συνεχίσει να λειτουργεί. Η πλάκα μπορεί να περιορίσει ή να εμποδίσει τη ροή του αίματος στην καρδιά σας, οδηγώντας σε συμπτώματα όπως σταθερή στηθάγχη ή, τελικά, καρδιακή προσβολή .

Δεν είναι πάντα δυνατό να αποτρέψετε τη συσσώρευση πλάκας στις αρτηρίες σας. Η πλάκα συνήθως αρχίζει να σχηματίζεται όταν είστε παιδί ή έφηβος. Αλλά μπορεί να είναι δυνατό να επιβραδυνθεί η εξέλιξή της, ώστε να αποφύγετε ή να καθυστερήσετε τις επιπλοκές.

Πώς μπορούν να προληφθούν οι καρδιακές παθήσεις;

Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να αποτρέψετε τις καρδιακές παθήσεις.

Η παρακάτω λίστα προσφέρει αλλαγές στον τρόπο ζωής που μπορούν να σας βοηθήσουν να αποτρέψετε τις καρδιακές παθήσεις ή να καθυστερήσετε την εμφάνισή τους.

Αποφύγετε το κάπνισμα, το άτμισμα ή τη χρήση άλλων προϊόντων καπνού

Η χρήση καπνού είναι ο πιο αποτρέψιμος παράγοντας κινδύνου για καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικό. Εάν χρησιμοποιείτε προϊόντα καπνού, μιλήστε με ένα ειδικό σχετικά με τον τρόπο διακοπής του καπνίσματος .

Γιατί έχει σημασία: Τα άτομα που καπνίζουν έχουν περισσότερο από διπλάσιο κίνδυνο καρδιακής προσβολής σε σύγκριση με άτομα που δεν καπνίζουν. Το κάπνισμα είναι επίσης ο μεγαλύτερος παράγοντας κινδύνου για αιφνίδιο καρδιακό θάνατο. Ακόμη και ένα με δύο τσιγάρα την ημέρα αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού. Το παθητικό κάπνισμα αυξάνει επίσης τον κίνδυνο.

Περιορίστε το αλκοόλ

Εάν πίνετε, περιορίστε το σε δύο ποτά την ημέρα. Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα καρδιάς και αιμοφόρων αγγείων , όπως:

  • Κολπική μαρμαρυγή

  • Καρδιακή ανεπάρκεια

  • Υψηλή πίεση του αίματος

  • Εγκεφαλικό

Ακολουθήστε μια ισορροπημένη διατροφή

Μερικές γενικές συμβουλές για υγιεινή διατροφή:

  • Καταναλώστε τροφές πλούσιες σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα (υγιεινά λιπαρά), όπως ο τόνος, ο σολομός, ο λιναρόσπορος, τα αμύγδαλα και τα καρύδια.

  • Καταναλώστε φρέσκα φρούτα και λαχανικά. Αυτά τα τρόφιμα παρέχουν πολλά θρεπτικά συστατικά. Επιπλέον, είναι πλούσια σε διαλυτές φυτικές ίνες, οι οποίες μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

  • Καταναλώστε υγιή έλαια όπως το ελαιόλαδο. Χρησιμοποιήστε το με μέτρο για μαγείρεμα ή ντρέσινγκ σαλάτας.

  • Καταναλώστε προϊόντα ολικής αλέσεως, όπως ψωμί ολικής αλέσεως και καστανό ρύζι

Μειώστε ή απαλλαγείτε από αυτά:

  • Επεξεργασμένα τρόφιμα (όπως προσυσκευασμένα γεύματα) και fast food. Αυτά είναι συχνά υψηλά σε κορεσμένα λιπαρά, τρανς λιπαρά και νάτριο. Επίσης, αποφύγετε τα κόκκινα κρέατα. Αντικαταστήστε τα με άπαχο κοτόπουλο ή ψάρι.

  • Βγάλτε την αλατιέρα από το τραπέζι σας. Αποφύγετε την προσθήκη αλατιού όταν μαγειρεύετε.
  • Λιγότερο θρεπτικά έλαια όπως φοινικέλαιο, γιατί είναι πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά και μπορεί να αυξήσουν την LDL χοληστερόλη σας. Επίσης, αποφύγετε τα υδρογονωμένα έλαια ή trans λιπαρά.

Jenny.Gr
pexels

Μειώστε τα επίπεδα ολικής χοληστερόλης, LDL (κακής) χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων

Η LDL χοληστερόλη συμβάλλει στη συσσώρευση πλάκας στις αρτηρίες σας ( αθηροσκλήρωση ). Επιπλέον, οι επιστήμονες έχουν συνδέσει την υψηλή ολική χοληστερόλη και τα υψηλά τριγλυκερίδια με υψηλότερο κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις.

Αυξήστε την HDL (καλή) χοληστερόλη σας

Η HDL χοληστερόλη βοηθά το σώμα σας να απαλλαγεί από την επιπλέον LDL (κακή) χοληστερόλη που κυκλοφορεί στο αίμα σας. Τα υψηλά επίπεδα HDL μπορεί να σας προστατεύσουν από καρδιακές παθήσεις, ενώ τα χαμηλά επίπεδα μπορεί να σας θέσουν σε κίνδυνο.

Διαχειριστείτε την υψηλή αρτηριακή πίεση

Η αρτηριακή πίεση είναι μια μέτρηση δύναμης μέσα στις αρτηρίες σας κάθε φορά που χτυπά η καρδιά σας. Η υψηλή αρτηριακή πίεση κάνει την καρδιά και τους νεφρούς σας να λειτουργούν πιο σκληρά και με την πάροδο του χρόνου, αυτό αυξάνει τον κίνδυνο:

  • Έμφραγμα

  • Συγκοπή

  • Νεφρική νόσος

  • Εγκεφαλικό

Κινηθείτε περισσότερο

Επιδιώξτε 30 λεπτά μέτριας έντονης σωματικής δραστηριότητας πέντε ημέρες την εβδομάδα. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει γρήγορο περπάτημα ή κολύμπι. Ή, στοχεύστε σε 25 λεπτά έντονης σωματικής δραστηριότητας (όπως τρέξιμο) τρεις ημέρες την εβδομάδα. Εξακολουθείτε να κερδίζετε οφέλη εάν είστε ενεργοί σε πολλά μικρότερα κομμάτια των 10 έως 15 λεπτών το καθένα. Επιπλέον, βρείτε τρόπους για να προσθέσετε περισσότερη κίνηση στην καθημερινότητά σας:

  • Σηκωθείτε και περπατήστε για λίγα λεπτά κάθε ώρα

  • Σταθμεύστε πιο μακριά
  • Πάρτε τις σκάλες αντί για το ασανσέρ

  • Περπατήστε αντί να οδηγείτε όποτε είναι δυνατόν

Μιλήστε με ένα ειδικό πριν ξεκινήσετε οποιαδήποτε νέα φυσική δραστηριότητα ή αλλάξετε το επίπεδο δραστηριότητάς σας. Γενικά, είναι πιο ασφαλές για εσάς να αυξήσετε σταδιακά το επίπεδο δραστηριότητάς σας.

Πάρτε τα φάρμακά σας σύμφωνα με τις οδηγίες

Ακολουθήστε τις οδηγίες του γιατρού σας σχετικά με το πότε και πώς να παίρνετε τα φάρμακά σας. Πρέπει να παίρνετε φάρμακα την ίδια ώρα κάθε μέρα και να ακολουθείτε κάποιες οδηγίες για να έχετε τα περισσότερα οφέλη.

Κοιμηθείτε σωστά

Οι ενήλικες χρειάζονται επτά έως εννέα ώρες ύπνου κάθε βράδυ. Αυτό μπορεί να είναι δύσκολο για πολλούς ανθρώπους με πολυάσχολη ζωή. Για να κοιμάστε καλύτερα, προσπαθήστε να έχετε σωματική δραστηριότητα κατά τη διάρκεια της ημέρας και να αποφεύγετε τις ηλεκτρονικές οθόνες ακριβώς πριν τον ύπνο.

Από την άλλη μεριά η έλλειψη ύπνου σας θέτει σε κίνδυνο για καταστάσεις που οδηγούν σε καρδιακές παθήσεις, όπως ο διαβήτης και η υψηλή αρτηριακή πίεση.

Η πρόληψη των καρδιακών παθήσεων είναι το κλειδί. Αλλά δεν είναι πάντα δυνατό, επειδή δεν μπορείτε να αλλάξετε όλους τους παράγοντες κινδύνου. Επιπλέον, όλοι αντιμετωπίζουμε περιορισμούς στις προσπάθειές μας.

Είναι σημαντικό να μάθετε πώς να προλαμβάνετε τις καρδιακές παθήσεις και να λαμβάνετε όποια μέτρα μπορείτε προς αυτή την κατεύθυνση.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.