WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Οι 7 μεγαλύτεροι μύθοι για τις θερμίδες


Τζουλιάννα Καρνέζη

22 Μαρτίου 2024

Οι 7 μεγαλύτεροι μύθοι για τις θερμίδες
pexels
Η μέτρηση των θερμίδων μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος, αλλά όχι εάν κάνετε ένα από αυτά τα 7 κοινά λάθη.

Μπορεί να νομίζετε ότι γνωρίζετε τα πάντα για τις θερμίδες. Πολλοί άνθρωποι τις μετρούν, τις κόβουν και τις αθροίζουν για το μεγαλύτερο μέρος της ζωής τους. Αλλά όταν πρόκειται για απώλεια βάρους , υπάρχει στην πραγματικότητα ακόμα μεγάλη σύγχυση σχετικά με την καταμέτρηση των θερμίδων. Αποδεικνύεται ότι πολλές από τις πιο κοινές πεποιθήσεις για τις θερμίδες είναι στην πραγματικότητα απλώς μύθοι. Ακολουθούν επτά από τους πιο γνωστούς μύθους για τη μέτρηση θερμίδων.

Μύθος 1: Όλες οι θερμίδες είναι ίσες

Οι θερμίδες που προέρχονται από διαφορετικές διατροφικές πηγές θα επηρεάσουν και διαφορετικό τον οργανισμό μας. Για παράδειγμα 100 θερμίδες από λαχανικά δεν θα έχουν την ιδια επίδραση με 100 θερμίδες από πατατάκια.

Μύθος 2: Το σέλινο έχει αρνητικές θερμίδες

Βιβλιογραφικά δεν φαίνεται να υπάρχουν τροφές με αρνητικές θερμίδες. Απλά κάποιες τροφές μπορεί να σας βοηθήσουν να καταναλώσετε λιγότερες θερμίδες.

Μύθος 3: Οι διατροφικές ετικέτες είναι 100 τοις εκατό ακριβείς

Αυτό που βλέπετε δεν είναι απαραίτητα αυτό που λαμβάνετε όταν πρόκειται για τις θερμίδες στις διατροφικές ετικέτες. Υπάρχει περιθώριο για τους κατασκευαστές τροφίμων, αφού βάσει νόμου μπορούν να αποκλίνουν εως και 20 τοις εκατό όσο αφορά τις θερμίδες, σύμφωνα με τον FDA. Αυτό σημαίνει ότι ένα προϊόν που τρώτε και πιστεύετε ότι έχει 200 ​​θερμίδες μπορεί στην πραγματικότητα να έχει έως και 240 θερμίδες. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Obesity διερεύνησε την ακρίβεια των διατροφικών ετικετών και διαπίστωσε ότι τα προσυσκευασμένα γεύματα είχαν 8 τοις εκατό περισσότερες θερμίδες κατά μέσο όρο από ό,τι έλεγαν οι ετικέτες τους.

Jenny.Gr
unsplash

Μύθος 4: Εάν κόψετε 3.500 θερμίδες, θα χάσετε 1 κιλό

Αυτός ο μύθος για τις θερμίδες είναι μια υπεραπλούστευση της επιστήμης. Το συνολικό μέγεθος του σώματος, η γενετική, ο ύπνος και το άγχος μπορούν όλα να περιπλέξουν αυτόν τον γενικό κανόνα. Και φυσικά δεν είναι εγγυημένο ότι το ένα κιλό που θα χάσουμε θα είναι λίπος και όχι μυϊκός ιστός.

Μύθος 5: Η καστανή ζάχαρη έχει λιγότερες θερμίδες από τη λευκή

Η καστανή και λευκή ζάχαρη έχουν σχεδόν τις ίδιες θερμίδες. Η μόνη διαφορά είναι ότι η καστανή ζάχαρη έχει μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε κάποια θρεπτικά συστατικά, σε σχέση με τη λευκή, όμως αυτή η διαφορά είναι πολύ μικρή.

Μύθος 6: Η ένδειξη των θερμίδων που καίγονται στον διάδρομο του γυμναστηρίου ή στο πρόγραμμα παρακολούθησης φυσικής κατάστασης είναι ακριβής

Είναι πολύ συνηθισμένο για τους ανθρώπους να αποφασίζουν να φάνε ένα επιπλέον σνακ ή ένα επιδόρπιο με βάση έναν αριθμό που παρέχεται από τη συσκευή τους. Ωστόσο, μια μελέτη του 2020 διαπίστωσε ότι οι ιχνηλάτες φυσικής κατάστασης υπερ- ή υποτιμούσαν τις θερμίδες που έχετε κάψει.

Μύθος 7: Η μέτρηση των θερμίδων είναι απαραίτητη για την απώλεια βάρους

Μπορεί η μέτρηση των θερμίδων να είναι ένας χρήσιμος οδηγός για την απώλεια βάρους; Σίγουρα ναι, αλλά δεν χρειάζεται να αισθάνεστε ότι δεν θα χάσετε ποτέ τα περιττά κιλά, εάν δεν μπορείτε να δεσμευτείτε να παρακολουθείτε κάθε θερμίδα - ειδικά όταν η έρευνα υποδηλώνει το αντίθετο. Μια μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η μείωση της πρόσληψης θερμίδων μπορεί να μην είναι το χρυσό εισιτήριο για την απώλεια βάρους που οι άνθρωποι υποθέτουν ότι θα είναι.

Και μια άλλη μελέτη διαπίστωσε ότι άλλες διατροφικές αλλαγές , όπως για παράδειγμα, η εξάλειψη των υπέρ- επεξεργασμένων τροφίμων, μπορεί να είναι εξίσου αποτελεσματικές για την απώλεια βάρους. Συγκεκριμένα, η μελέτη σχεδιάστηκε για να καθορίσει εάν μια δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες ή χαμηλή σε λιπαρά ήταν καλύτερη για την απώλεια βάρους.

Έτσι λοιπόν, είτε μετράτε είτε δεν μετράτε τις θερμίδες σας, είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι η καλύτερη προσέγγιση είναι αυτή που λειτουργεί για εσάς.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.