WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πώς να αποτρέψεις και να θεραπεύσεις την καούρα χωρίς φάρμακα


Τζουλιάννα Καρνέζη

22 Μαρτίου 2024

Πώς να αποτρέψεις και να θεραπεύσεις την καούρα χωρίς φάρμακα
unsplash
Η καούρα είναι ένα συχνό πρόβλημα που μας ταλαιπωρεί και προκαλεί δυσφορία.

Ένας στους 3 Αμερικανούς εμφανίζει καούρα κάθε εβδομάδα, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Gastroenterology, και πολλοί που λαμβάνουν δημοφιλή φάρμακα για την καούρα συνεχίζουν να έχουν συμπτώματα.

Ευτυχώς, η φαρμακευτική αγωγή δεν είναι η μόνη θεραπεία. Με την προσαρμογή της διατροφής και του τρόπου ζωής, μπορείτε να φτάσετε στη ρίζα του προβλήματος - και μερικές φορές να το αντιστρέψετε εντελώς. Από την άλλη μεριά η αγνόησή του με την πάροδο του χρόνου μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές. Εδώ είναι τι πρέπει να γνωρίζετε και πώς να πάρετε τον έλεγχο.

Τι προκαλεί την καούρα

Όταν καταπίνετε τροφή, περνάει από το λαιμό και τον οισοφάγο σας. Ένας δακτύλιος από μυϊκές ίνες στο κάτω μέρος του οισοφάγου σας, που ονομάζεται κατώτερος οισοφαγικός σφιγκτήρας (LES), χαλαρώνει για να αφήσει το φαγητό να περάσει στο στομάχι σας. Εάν ο σφιγκτήρας δεν σφραγίζεται σωστά, μπορεί να οδηγήσει σε παλινδρόμηση οξέος, όπου το οξύ του στομάχου διαρρέει πίσω στον οισοφάγο σας. Ένα από τα πιο κοινά συμπτώματα είναι ένα αίσθημα καύσου στην άνω κοιλιακή περιοχή ή στο στήθος.

Πώς να αποφύγετε την καούρα

Κάντε ένα χρονοδιάγραμμα για τα γεύματά σας

Προσπαθήστε να αποφύγετε να τρώτε ακριβώς πριν από άσκηση υψηλής έντασης, όπως το τρέξιμο ή την άρση βαρών, και τουλάχιστον δύο ώρες πριν πάτε για ύπνο. Η βαρύτητα παίζει σημαντικό ρόλο στον τρόπο με τον οποίο η τροφή κινείται μέσω του πεπτικού συστήματος. Άρα όταν ξαπλώνετε τη νύχτα, η βαρύτητα λειτουργεί εναντίον σας.

Επιβραδύνετε την ώρα του φαγητού και σταματήστε να τρώτε όταν είστε χορτάτοι

Για μερικούς ανθρώπους η καούρα μπορεί να είναι μια σπάνια, βραχύβια εμπειρία μετά από ένα μεγάλο γεύμα. Το να τρώτε αργά και να έχετε μικρότερα, πιο συχνά γεύματα μπορεί να σας προστατεύσει από την καούρα.

Αποφύγετε τα λιπαρά τρόφιμα

Τρόφιμα που είναι κοινά στην τυπική δυτική δίαιτα, όπως τηγανητά, υπέρ-επεξεργασμένα και κρέατα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, είναι κοινά ερεθίσματα. Η υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά στα τρόφιμα αυξάνει τον χρόνο που περνά η τροφή στο στομάχι και όσο περισσότερο χρόνο μένει στο στομάχι, τόσο περισσότερες ευκαιρίες έχει το οξύ να επανέλθει.

Επιλέξτε ολόκληρες φυτικές τροφές

Τα ολόκληρα φυτικά τρόφιμα είναι πλούσιε σε φυτικές ίνες που αφομοιώνονται στον εντερικό σωλήνα, ασκώντας λιγότερη πίεση στο στομάχι. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη μειωμένη απελευθέρωση γαστρικών ενζύμων και οξέος. Μια μελέτη σε άτομα με παλινδρόμηση οξέος που κατανάλωναν φυτική διατροφή με υψηλές ποσότητες φυτικών ινών έδειξε μείωση των συμπτωμάτων κατά 63% σε έξι εβδομάδες. Η απώλεια βάρους μπορεί επίσης να βοηθήσει σημαντικά στα συμπτώματα της καούρας.

Κρατήστε ένα ημερολόγιο τροφίμων

Έχετε καούρα μετά την κατανάλωση πικάντικου φαγητού; Ή μετά την κατανάλωση όξινων τροφών, όπως εσπεριδοειδή ή σάλτσα ντομάτας; Βλέπετε κάποιο μοτίβο μετά την κατανάλωση άλλων κοινών παραγόντων, όπως αλκοόλ, ανθρακούχα ποτά ή καφεϊνούχα ποτά ή φάρμακα όπως η ιβουπροφαίνη; Ακούγοντας τα σήματα του σώματός σας, μπορείτε να βρείτε ενδείξεις και να αλλάξετε την προσέγγισή σας.

Jenny.Gr
pexels

Πώς να αντιμετωπίσετε την καούρα

Δοκιμάστε αυτές τις φυσικές θεραπείες για γρήγορη ανακούφιση.

Πάρτε μια βαθιά ανάσα

Σε μια μικρή τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη δοκιμή που δημοσιεύτηκε στο Gastroenterology , τα άτομα με γαστρική παλινδρόμηση που έλαβαν οδηγίες να χρησιμοποιούν βαθιά διαφραγματική αναπνοή για 30 λεπτά μετά από κάθε γεύμα, μείωσαν κατά το ήμισυ την ποσότητα του οξέος που έφτανε στον οισοφάγο τους μετά από ένα γεύμα.

Αποφύγετε τη μέντα

Πολλοί συνδέουν τη μέντα με την καταπραϋντική δυσφορία στο στομάχι, αλλά έχει το αντίθετο αποτέλεσμα στην καούρα. Η μέντα μπορεί να χαλαρώσει τον οισοφαγικό σφιγκτήρα και να επιδεινώσει τα συμπτώματα παλινδρόμησης.

Πιείτε γάλα σόγιας

Το φυτικό γάλα, ειδικά η σόγια λόγω του υψηλότερου επιπέδου πρωτεΐνης της, μπορεί να βοηθήσει στην εξουδετέρωση οποιουδήποτε οξέος.

Αν συνέχιση να συμβαίνει…

Εάν έχετε καούρα περισσότερες από δύο φορές την εβδομάδα, μπορεί να έχετε γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠΝ) . Αυτή η επαναλαμβανόμενη παλινδρόμηση οξέος, με την πάροδο του χρόνου, μπορεί να βλάψει τον οισοφάγο και να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένου του οισοφάγου Barrett (μια προκαρκινική κατάσταση).

Άλλα σημάδια της ΓΟΠΝ περιλαμβάνουν παλινδρόμηση, πονόλαιμο, ξινίλα ή ξηροστομία, δυσκολία στην κατάποση, οδοντική διάβρωση, λαρυγγίτιδα, αίσθημα τροφής που πιάστηκε στο λαιμό και άσθμα. Εάν έχετε αυτά τα συμπτώματα, είναι σημαντικό να δείτε τον γιατρό σας.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.