WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πώς το έντερό σου μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους


Τζουλιάννα Καρνέζη

29 Μαρτίου 2024

Πώς το  έντερό σου μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους
pexels
Έρευνες δείχνουν ότι η βελτίωση της υγείας του εντέρου σας μπορεί να σας βοηθήσει με τους στόχους σας για απώλεια βάρους.

Όταν σκέφτεστε το έντερο σας, μπορεί να φαντάζεστε ένα μεγάλο όργανο με μοναδικό σκοπό να απομακρύνει τα απόβλητα που παράγετε από τα τρόφιμα που τρώτε. Αλλά η έρευνα έχει δείξει ότι το έντερο είναι μια πολύπλοκη μεταβολική δύναμη που είναι ζωτικής σημασίας για τη συνολική σας υγεία.

Είναι το σπίτι τρισεκατομμυρίων διαφορετικών μικροοργανισμών, συμπεριλαμβανομένων των βακτηρίων, των μυκήτων, των ιών, ακόμη και των παρασίτων. Και όλα αυτά μαζί, σχηματίζουν το μικροβίωμα του εντέρου σας. Ένα υγιές μικροβίωμα με πολλά ωφέλιμα βακτήρια είναι σημαντικό για την καλή υγεία του εντέρου.

Πώς συνδέονται η υγεία του εντέρου με το σωματικό βάρος

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι τα άτομα με παχυσαρκία έχουν πολύ διαφορετικά και συχνά λιγότερα βακτήρια στο έντερό τους, σε σύγκριση με τα άτομα με μέτριο βάρος. Το πώς ακριβώς το μικροβίωμα του εντέρου σας επηρεάζει το βάρος σας δεν είναι απολύτως σαφές, αλλά οι επιστήμονες εργάζονται για να αποκαλύψουν τις λεπτομέρειες.

Υπάρχουν στοιχεία που υποδηλώνουν ότι συγκεκριμένα βακτήρια στο έντερό σας μπορεί να είναι καλός προγνωστικός δείκτης για τις πιθανότητες απώλειας βάρους. Άλλες έρευνες δείχνουν ότι η αναλογία διαφορετικών τύπων εντερικών βακτηρίων στο μικροβίωμα σας μπορεί να είναι σημαντική για τη διαχείριση του βάρους.

Σε μια μελέτη , οι ερευνητές εξέτασαν τους δεσμούς μεταξύ των διαφορετικών βακτηρίων στα έντερα των συμμετεχόντων και του πόσο βάρος έχασαν με μια ελεγχόμενη με θερμίδες δίαιτα. Τα άτομα που είχαν περισσότερα βακτήρια που ανήκαν σε μια ομάδα που ονομάζεται Prevotella σε σύγκριση με αυτά που ανήκαν στην ομάδα Bacteroides, έχασαν βάρος και σωματικό λίπος πιο εύκολα από τα άτομα που ίδιες ποσότητες από αυτά τα βακτήρια.

Προβιοτικά και απώλεια βάρους

Δεδομένων των δεσμών μεταξύ των βακτηρίων του εντέρου, της μεταβολικής υγείας και της απώλειας βάρους, η αλλαγή της ισορροπίας του μικροβιώματος του εντέρου σας για να περιλαμβάνει περισσότερα «καλά» βακτήρια μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους φυσικά σε συνδυασμό με μια ισορροπημένη διατροφή. Και ένας τρόπος για να γίνει αυτό θα μπορούσε να είναι με τα προβιοτικά.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας , τα προβιοτικά ορίζονται ως «ζωντανοί μικροοργανισμοί που όταν χορηγούνται σε επαρκείς ποσότητες προσδίδουν οφέλη για την υγεία. Με λίγα λόγια, είναι ζωντανά μικρόβια που θα μπορούσαν να είναι καλά για την υγεία του εντέρου.

Jenny.Gr
pexels

Τα πιθανά οφέλη τους περιλαμβάνουν την υποβοήθηση της πέψης και τη διάσπαση και την παραγωγή χρήσιμων θρεπτικών ουσιών και χημικών ουσιών. Η αλλαγή του μικροβιώματος σας ώστε να περιλαμβάνει περισσότερα από τα καλά βακτήρια μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος.

Πολλά τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση - όπως το γιαούρτι, το κεφίρ, το ξινολάχανο και μερικά παλαιωμένα τυριά - περιέχουν αυτά τα ζωντανά προβιοτικά.

Τα προβιοτικά συμπληρώματα που κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή στην αγορά ισχυρίζονται ότι μιμούνται τα οφέλη που βρίσκονται σε διάφορα τρόφιμα. Αλλά δεν υπάρχει αρκετή έρευνα καλής ποιότητας αυτή τη στιγμή που να υποδεικνύει ότι μπορούν να βοηθήσουν στην απώλεια βάρους.

Για να φροντίσετε όμως τα καλά βακτήρια στο έντερο, είναι επίσης σημαντικό να τα ταΐζετε με πρεβιοτικά, τα οποία λειτουργούν ως καύσιμο για αυτά. Τα πρεβιοτικά είναι ουσίες που βρίσκονται φυσικά σε φυτικές τροφές και τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες.

Καλές πηγές πρεβιοτικών περιλαμβάνουν κρεμμύδια, πράσα, σκόρδο, σπαράγγια, αγκινάρες Ιερουσαλήμ, βρώμη, μανιτάρια και δημητριακά ολικής αλέσεως.

Τέλος είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι το πώς ακριβώς το σώμα σας και το έντερο σας ανταποκρίνονται σε συγκεκριμένες τροφές είναι διαφορετικό για τον καθένα.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.