WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πώς να βελτιώσεις την υγεία του ήπατος με φυσικό τρόπο


Τζουλιάννα Καρνέζη

31 Μαρτίου 2024

Πώς να βελτιώσεις την υγεία του ήπατος με φυσικό τρόπο
pexels
Το συκώτι είναι ένα εργοστάσιο με την ικανότητα να αναγεννάται και να αποτοξινώνεται.

Το συκώτι λειτουργεί ως φίλτρο, απομακρύνοντας τις τοξίνες και τα βακτήρια από την κυκλοφορία του αίματος. Επίσης, παίζει ενεργό ρόλο σε πολλές λειτουργίες του σώματος. Επομένως, είναι λογικό να θέλουμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βοηθήσουμε στη διατήρηση (ή τη βελτίωση) της υγείας του ήπατός μας.

Υπάρχουν πολλά συμπληρώματα «αποτοξίνωσης ήπατος» ή «καθαρισμού του ήπατος» χωρίς ιατρική συνταγή που ισχυρίζονται ότι σας βοηθούν να κάνετε ακριβώς αυτό. Μπορεί όμως κάποια από αυτά τα συμπληρώματα να βοηθήσουν τη λειτουργία του ήπατος ή μήπως καλύτερα να κάνετε απλές ενέργειες για να διατηρήσετε το συκώτι σας υγιές;

Γιατί η ηπατική λειτουργία είναι σημαντική

Το συκώτι είναι το μεγαλύτερο εσωτερικό όργανο και αδένας του σώματος και εμπλέκεται σε περισσότερες από 500 λειτουργίες του σώματος. Μερικές από τις πιο σημαντικές εργασίες του ήπατος περιλαμβάνουν:

  • Φιλτράρισμα του αίματος για την απομάκρυνση τοξινών και δηλητηριωδών ουσιών

  • Παραγωγή χολής, το υγρό που βοηθά το σώμα να αφομοιώσει την τροφή

  • Εξάλειψη βακτηρίων από την κυκλοφορία του αίματος

  • Παραγωγή των ουσιών που ρυθμίζουν την πήξη του αίματος

  • Επεξεργασία υδατάνθρακες, λίπη και πρωτεΐνες για να τα κάνει χρησιμοποιήσιμα για τον οργανισμό

  • Επεξεργασία της γλυκόζης και αποθήκευση της ως γλυκογόνο για το σώμα να μετατραπεί ξανά σε γλυκόζη

  • Αποθήκευση βιταμινών και μετάλλων, συμπεριλαμβανομένων των βιταμινών A, B12, D, E, K και σιδήρου και χαλκού

  • Επεξεργασία φαρμάκων

Εκτός από τους πολλούς ρόλους του, το συκώτι έχει ένα άλλο ενδιαφέρον χαρακτηριστικό: Έχει τη μοναδική ικανότητα να επισκευάζεται μετά από βλάβη. Σύμφωνα με τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας, το συκώτι μπορεί να αναγεννηθεί μετά από αφαίρεση έως και 90% (αν και αυτό δεν σημαίνει ότι μπορούμε να κακομεταχειριζόμαστε το συκώτι μας και να σχεδιάσουμε να επισκευαστεί και να αναγεννηθεί κατόπιν εντολής) .

Το συκώτι δεν χρειάζεται επιπλέον βοήθεια για να φιλτράρει τις τοξίνες εκτός εάν έχει υποστεί βλάβη ή ασθένεια. Και υπάρχουν πολλές ασθένειες και καταστάσεις που μπορούν να προκαλέσουν βλάβες που δεν μπορούν να αντιστραφούν - συμπεριλαμβανομένου του αλκοόλ, του επιπλέον λίπους, της ηπατίτιδας, των καρκίνων και της υπερβολικής δόσης ή της κακής χρήσης φαρμάκων.

Μπορούν τα συμπληρώματα να βοηθήσουν;

Η αναζήτηση ενός χαπιού για τον καθαρισμό του ήπατος χωρίς ιατρική συνταγή, μπορεί να ακούγεται δελεαστική ώστε σας βοηθήσει να επανέλθετε αφού το παρακάνετε. Ή μπορεί απλώς να θέλετε να προλάβετε οποιαδήποτε βλάβη μπορεί να υποστεί το συκώτι σας για να ενισχύσετε τη γενική σας υγεία.

Ό,τι κι αν ψάχνετε, οι εταιρείες εμπορεύονται συμπληρώματα, υποστηρίζοντας ότι μπορούν να βοηθήσουν στην υποστήριξη των πολλών λειτουργιών του ήπατος. Είτε ενισχύουν το ανοσοποιητικό είτε την ενέργεια, υποστηρίζουν την πέψη, αποτοξινώνουν το ήπαρ ή επισκευάζουν τη βλάβη του ήπατος, αυτά τα συμπληρώματα διατροφής υπόσχονται πολλά οφέλη. Επίσης μερικές αποτοξινώσεις υπερηφανεύονται ότι είναι αποτελεσματικοί και υγιεινοί τρόποι για να χάσετε βάρος επίσης.

Αυτά τα συμπληρώματα μπορεί να είναι ένα μείγμα βοτάνων, βιταμινών και μετάλλων ή να πωλούνται ως χάπια ή σκόνες ενός συστατικού. Τα κοινά συστατικά που βρίσκονται σε συμπληρώματα αποτοξίνωσης ή καθαρισμού ήπατος μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Γαϊδουράγκαθο

  • Κουρκούμη

  • Σκόνη ρίζας πικραλίδας

  • Εκχύλισμα αγκινάρας

  • Εκχύλισμα κολλιτσίδας

  • Εκχύλισμα κιχωρίου

Και ενώ ορισμένα από αυτά τα συστατικά έχουν δείξει οφέλη - γαϊδουράγκαθο για μείωση της φλεγμονής του ήπατος, κουρκουμάς για προστασία από ηπατικές βλάβες - δεν υπάρχουν αρκετά τεκμηριωμένα δεδομένα για να τα προτείνουμε.

Επίσης μερικά από αυτά τα συμπληρώματα που γνωρίζουμε ότι μπορούν να μειώσουν τα ηπατικά ένζυμα ή θα μπορούσαν να είναι φιλικά προς το συκώτι, αναμειγνύονται με άλλες ουσίες που θα μπορούσαν να είναι επιβλαβείς.

Πολλά από τα συμπληρώματα θα μπορούσαν να είναι επιβλαβή και θα μπορούσαν να έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα στο συκώτι, ειδικά εάν αναμειχθούν με κάτι άλλο. Και δυστυχώς, έχουμε δει πολλούς με την πάροδο των ετών να έχουν ηπατική τοξικότητα λόγω των συμπληρωμάτων που είχαν πάρει.

Jenny.Gr
pexels

Πώς να βελτιώσετε την υγεία του ήπατος με φυσικό τρόπο

Μπορούμε όλοι να λάβουμε μέτρα για να διατηρήσουμε το συκώτι μας υγιές.

Προσέξτε την κατανάλωση αλκοόλ

Ο περιορισμός της κατανάλωσης αλκοόλ μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης ηπατικών παθήσεων που σχετίζονται με το αλκοόλ. Αυτό σημαίνει ότι είναι ιδανικό να πίνετε λιγότερα από δύο ποτά την ημέρα για τους άνδρες και ένα ποτό την ημέρα για τις γυναίκες. Λάβετε υπόψη ότι οι μερίδες είναι πολύ μικρότερες από ό, τι νομίζετε. Το Εθνικό Ινστιτούτο για την Κατάχρηση Αλκοόλ δηλώνει ότι ένα τυπικό ποτό ανέρχεται σε περίπου 14 γραμμάρια αλκοόλ.

Μην πίνετε ενώ παίρνετε ορισμένα φάρμακα

Βεβαιωθείτε ότι έχετε διαβάσει προσεκτικά τις οδηγίες πριν πάρετε οποιαδήποτε φάρμακα χωρίς ιατρική συνταγή ή συνταγογραφούμενα φάρμακα. Υπάρχουν πολλά φάρμακα που μπορούν να προκαλέσουν τραυματισμό στο ήπαρ ή στα νεφρά όταν πίνετε αλκοόλ ενώ τα παίρνετε.

Αποφύγετε την υπερβολική ή λανθασμένη χρήση φαρμάκων

Το συκώτι σας φιλτράρει και διασπά ό,τι βάζετε στο σώμα σας. Η χρόνια ή εσφαλμένη χρήση φαρμάκων, από στεροειδή, εισπνοές έως και αναλγητικά, μπορεί να βλάψει τη λειτουργία του ήπατος.

Διατηρήστε έναν υγιή τρόπο ζωής

Το υπερβολικό βάρος, ο διαβήτης τύπου 2, η υψηλή αρτηριακή πίεση και χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια μπορεί να σας θέσουν σε κίνδυνο για στεατική ηπατική νόσο που σχετίζεται με μεταβολική δυσλειτουργία (MASLD). Αν και δεν υπάρχουν θεραπείες που να μπορούν να αναστρέψουν το MASLD, υπάρχουν τρόποι που βοηθούν στην πρόληψη της πάθησης ή στην επιβράδυνση της εξέλιξής της. Οι υγιεινές συνήθειες, όπως η άσκηση, ο καλός ύπνος και η μεσογειακή διατροφή, μπορούν να βοηθήσουν το συκώτι σας και τη γενική σας υγεία.

Επίσης η κατανάλωση καφέ έχει αποδειχθεί ότι μειώνει το λίπος στο συκώτι. Τούτου λεχθέντος, εάν είστε ευαίσθητοι στην καφεΐνη ή έχετε άγχος, καλό θα ήταν να μιλήσετε με τον γιατρό σας πριν προσθέσετε καφέ στη διατροφή σας.

Λόγω της ικανότητας του ήπατος να αποτοξινώνεται, συχνά δεν χρειάζεται να κάνουμε πολλά. Η διατήρηση μιας υγιούς ζωής είναι το κλειδί. Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν θα χρειαστούν τίποτα περισσότερα από αυτό.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.