WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Διαβήτης τύπου 2: Τα 7 σημάδια που εμφανίζονται στις γυναίκες


Τζουλιάννα Καρνέζη

10 Απριλίου 2024

Διαβήτης τύπου 2: Τα 7 σημάδια που εμφανίζονται στις γυναίκες
pexels
Μάθετε για τα σημάδια του διαβήτη τύπου 2 στις γυναίκες, καθώς και αποτελεσματικές στρατηγικές για την ανίχνευση και τη διαχείρισή του.

Ο διαβήτης τύπου 2 είναι μια κατάσταση υγείας όπου το σώμα δεν μπορεί να ελέγξει ή να χρησιμοποιήσει τη γλυκόζη (ζάχαρη) για ενέργεια. Εμφανίζεται όταν το σώμα είτε δεν παράγει αρκετή ινσουλίνη - η ορμόνη που παράγεται από το πάγκρεας για τη μείωση του σακχάρου στο αίμα- είτε τα κύτταρα γίνονται ανθεκτικά και το σάκχαρο στο αίμα παραμένει υψηλό.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Διαβήτη, 1,2 εκατομμύρια άνθρωποι διαγιγνώσκονται με διαβήτη τύπου 2 κάθε χρόνο στις ΗΠΑ. Και ενώ το υψηλότερο ποσοστό διαγνωσμένων περιπτώσεων είναι σε άντρες, τα Κέντρα Ελέγχου Νοσημάτων αναφέρουν ότι περισσότερες γυναίκες ζουν αδιάγνωστες με διαβήτη. Άντρες και γυναίκες μοιράζονται πολλά από τα ίδια συμπτώματα, αλλά οι γυναίκες μπορεί να εμφανίσουν συγκεκριμένα σημάδια που μπορεί να παραβλεφθούν ή να παραβλεφθούν σε άλλα ζητήματα.

Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, οι κίνδυνοι για τον διαβήτη είναι σοβαροί, αλλά η έγκαιρη διάγνωση και η σωστή διαχείριση μπορούν να κάνουν τεράστια διαφορά στο να παραμείνετε υγιείς.

Σε αυτό το άρθρο, θα μάθετε για τα σημάδια του διαβήτη τύπου 2 στις γυναίκες και ποια βήματα πρέπει να λάβετε, εάν υποψιάζεστε ότι εσείς ή κάποιο αγαπημένο σας πρόσωπο μπορεί να έχετε αυτήν την πάθηση.

Διαβήτης τύπου 2 στις γυναίκες: Παράγοντες κινδύνου

Διάφοροι παράγοντες κινδύνου μπορούν να συμβάλουν στην ανάπτυξη διαβήτη τύπου 2 στις γυναίκες. Οι παράγοντες κινδύνου χωρίζονται συνήθως σε δύο κατηγορίες: Πράγματα που μπορείτε να αλλάξετε ή να έχετε τον έλεγχο και αυτά που δεν μπορείτε να αλλάξετε.

Οι μη τροποποιήσιμοι παράγοντες κινδύνου είναι αυτοί που δεν έχετε απαραίτητα τον έλεγχο. Για παράδειγμα, οι ενήλικες έχουν πιο αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν διαβήτη σε σύγκριση με τους νεότερους.

Άλλοι μη τροποποιήσιμοι παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν το οικογενειακό ιστορικό, τη φυλή και την εθνικότητα. Οι γυναίκες με οικογενειακό ιστορικό διαβήτη τύπου 2 είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν οι ίδιες τη νόσο.

Οι τροποποιήσιμοι παράγοντες κινδύνου είναι αυτοί που μπορείτε να ελέγξετε ή να αλλάξετε. Το υπερβολικό βάρος ή η παχυσαρκία θεωρείται τροποποιήσιμος παράγοντας κινδύνου για διαβήτη τύπου 2. Αν και δεν θα εμφανίσουν όλοι σε ένα μεγαλύτερο σώμα την ασθένεια, το υπερβολικό βάρος είναι ένας γνωστός παράγοντας που συμβάλλει.

Άλλες ιατρικές καταστάσεις, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση και η υψηλή χοληστερόλη, ή ακόμα και η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας, μπορεί επίσης να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.

Υπάρχουν όμως ορισμένοι παράγοντες κινδύνου που είναι συγκεκριμένοι για τις γυναίκες, συμπεριλαμβανομένου του ιστορικού διαβήτη κύησης και του τύπου διαβήτη που εμφανίζεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Εάν μια γυναίκα είχε διαβήτη κύησης ή γεννήσει ένα μωρό που ζυγίζει περισσότερο από 9 κιλά, διατρέχει αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξει διαβήτη τύπου 2 αργότερα στη ζωή της.

Επιπλέον, το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών ( ΣΠΩ ), μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από ορμονικές ανισορροπίες και αντίσταση στην ινσουλίνη, μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο μιας γυναίκας να αναπτύξει διαβήτη τύπου 2.

Jenny.Gr
pexels

10 συμπτώματα διαβήτη τύπου 2 που μοιράζονται και τα δύο φύλα

Οι γυναίκες και οι άντρες έχουν πολλά από τα ίδια συμπτώματα διαβήτη τύπου 2. Αυτά τα συμπτώματα πηγάζουν κυρίως από τις φλεγμονώδεις επιδράσεις των υψηλών επιπέδων σακχάρου στο αίμα στο σώμα. Το σάκχαρο στο αίμα μπορεί να είναι υψηλό ή κάποιος μπορεί να έχει προδιαβήτη για χρόνια πριν εμφανιστούν τα συμπτώματα, αλλά εάν παρατηρήσετε κάποιο από αυτά τα πρώιμα σημάδια, είναι απαραίτητο να κλείσετε ραντεβού με τον γιατρό σας:

  • Συχνουρία

  • Αυξημένη πείνα και δίψα

  • Αποχρωματισμός του δέρματος, ειδικά γύρω από το λαιμό, τη βουβωνική χώρα και τις μασχάλες

  • Κοψίματα και μολύνσεις του δέρματος που δεν επουλώνονται

  • Ανεξήγητη απώλεια ή αύξηση βάρους

  • Κούραση

  • Θολή όραση

  • Μυρμήγκιασμα ή μούδιασμα στα πόδια και τα δάχτυλα των ποδιών

  • Ξηρό δέρμα

  • Ασθένειες ή λοιμώξεις εμφανίζονται πιο συχνά

7 συμπτώματα του διαβήτη τύπου 2 στις γυναίκες

Εκτός από τα παραπάνω συμπτώματα, οι γυναίκες μπορεί να εμφανίσουν επιπλέον σημεία και συμπτώματα διαβήτη τύπου 2. Επειδή όμως δεν είναι ειδικά για τον διαβήτη, μπορεί να μην συνδεθούν άμεσα με τη νόσο. Μερικά από αυτά τα σημεία και συμπτώματα περιλαμβάνουν:

  • Συχνές κολπικές μολύνσεις: Τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα μπορούν να δημιουργήσουν ένα περιβάλλον ευνοϊκό για την ανάπτυξη ζυμομύκητα, οδηγώντας σε συχνότερες λοιμώξεις.

  • Πόνος κατά τη διάρκεια του σεξ: Σε σχέση με κολπικές μολύνσεις, τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα μπορούν επίσης να προκαλέσουν κολπική ξηρότητα και δυσφορία κατά τη σεξουαλική επαφή

  • Μειωμένη σεξουαλική ορμή: Το υψηλό σάκχαρο στο αίμα μπορεί να βλάψει τα τριχοειδή αγγεία και να αναστείλει τη ροή του αίματος, συμπεριλαμβανομένων των γεννητικών οργάνων, προκαλώντας προβλήματα με τη λίπανση και την απόκριση των νεύρων, καθιστώντας δύσκολη την επίτευξη οργασμού,

  • Λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος (UTI): Οι ουρολοιμώξεις είναι συχνές σε γυναίκες με διαβήτη λόγω των υψηλότερων επιπέδων ζάχαρης στα ούρα, τα οποία μπορούν να ενθαρρύνουν την ανάπτυξη βακτηρίων.

  • Ακανόνιστοι κύκλοι: Η φλεγμονή, η αντίσταση στην ινσουλίνη και το υψηλό σάκχαρο στο αίμα μπορεί να επηρεάσουν τις ορμόνες του φύλου και να οδηγήσουν σε βαρύτερες ή ακανόνιστες περιόδους.

  • Υπογονιμότητα: Το σάκχαρο του αίματος και η αντίσταση στην ινσουλίνη μπορεί να επηρεάσουν τις σεξουαλικές ορμόνες και μπορεί να κάνουν πιο δύσκολη τη σύλληψη.

  • Αύξηση βάρους μετά την εμμηνόπαυση: Δεν είναι ο μόνος παράγοντας, αλλά η αντίσταση στην ινσουλίνη και το υψηλό σάκχαρο στο αίμα μπορεί να κάνουν πιο δύσκολη τη διατήρηση ενός υγιούς βάρους μετά την εμμηνόπαυση.

Jenny.Gr
pexels

Πιθανοί κίνδυνοι του διαβήτη τύπου 2 χωρίς θεραπεία στις γυναίκες

Όταν δεν θεραπεύεται, το σταθερά υψηλό σάκχαρο στο αίμα που προέρχεται από διαβήτη τύπου 2 μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρούς κινδύνους για την υγεία λόγω της φλεγμονής και της βλάβης στα αιμοφόρα αγγεία από τα αυξημένα επίπεδα γλυκόζης. Οι γυναίκες με διαβήτη τύπου 2 χωρίς θεραπεία διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για τις ακόλουθες καταστάσεις.

Καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό: Ο διαβήτης τύπου 2 αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου λόγω βλάβης στα αιμοφόρα αγγεία και αυξημένης φλεγμονής. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι οι γυναίκες με διαβήτη (συμπεριλαμβανομένου του διαβήτη τύπου 1 και του διαβήτη τύπου 2) διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας από τους άνδρες με διαβήτη

Νεφρική νόσος: Τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα μπορούν να βλάψουν τα μικρά αιμοφόρα αγγεία στα νεφρά, οδηγώντας σε χρόνια νεφρική νόσο.

Προβλήματα με τα μάτια: Οι επιπλοκές του διαβήτη μπορεί να βλάψουν τα αιμοφόρα αγγεία στα μάτια, οδηγώντας σε θολή όραση, απώλεια όρασης ή ακόμα και τύφλωση.

Νευρική βλάβη (νευροπάθεια): Το παρατεταμένο υψηλό σάκχαρο στο αίμα μπορεί να προκαλέσει βλάβη στα νεύρα, οδηγώντας σε μυρμήγκιασμα, μούδιασμα και πόνο στα χέρια και τα πόδια. Η βλάβη των νεύρων μπορεί επίσης να επηρεάσει άλλα μέρη του σώματος, συμπεριλαμβανομένου του πεπτικού συστήματος, προκαλώντας προβλήματα με την πέψη και τις κινήσεις του εντέρου.

Υπογονιμότητα ή επιπλοκές εγκυμοσύνης: Ο μη ελεγχόμενος διαβήτης μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα γονιμότητας στις γυναίκες, καθιστώντας πιο δύσκολη τη σύλληψη. Οι γυναίκες με διαβήτη τύπου 2 που δεν παρακολουθούνται σωστά, έχουν επίσης αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Διαχείριση διαβήτη τύπου 2

Η διάγνωση και η εύρεση της κατάλληλης φροντίδας είναι τα πρώτα βήματα για τη διαχείριση του διαβήτη τύπου 2. Μόλις κάνετε μια διάγνωση, μπορείτε να λάβετε μέτρα για να ελέγξετε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας και να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης επιπλοκών.

Δεν υπάρχει θεραπεία για τον διαβήτη, αλλά πολλοί άνθρωποι διαχειρίζονται και αναστρέφουν με επιτυχία τα συμπτώματά τους μέσω αλλαγών στον τρόπο ζωής και φαρμακευτικής αγωγής.

Τα φάρμακα για τον διαβήτη τύπου 2 λειτουργούν με διαφορετικούς τρόπους για να βοηθήσουν στη διαχείριση της πάθησης. Μπορούν να ενισχύσουν τη χρήση της γλυκόζης, να ενισχύσουν την παραγωγή ινσουλίνης ή να παρέχουν απευθείας ινσουλίνη. Μερικοί άνθρωποι μπορούν να σταματήσουν το φάρμακο όταν κάνουν κάποιες αλλαγές στον τρόπο ζωής τους, ενώ άλλοι μπορεί να πρέπει να έχουν μακροχρόνια φαρμακευτική αγωγή.

Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής είναι απαραίτητες με ή χωρίς φαρμακευτική αγωγή και θεωρούνται θεραπεία πρώτης γραμμής. Η άσκηση και η διαχείριση βάρους είναι βασικά συστατικά για τον έλεγχο του διαβήτη τύπου 2. Η τακτική σωματική δραστηριότητα μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη κάνοντας τα κύτταρα να ανταποκρίνονται περισσότερο στη μείωση του σακχάρου στο αίμα.

Τέλος η διατροφή παίζει επίσης καθοριστικό ρόλο, καθώς τα τρόφιμα επηρεάζουν άμεσα τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας. Η σωστή ποσότητα υδατανθράκων σε συνδυασμό με πρωτεΐνες και φυτικές ίνες μπορεί να βοηθήσει στην ελαχιστοποίηση των αυξήσεων του σακχάρου στο αίμα.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.