WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Θέλεις να αρχίσεις το τρέξιμο, αλλά αγχώνεσαι; 6 tips θα σε βοηθήσουν


JTeam

12 Απριλίου 2024

Θέλεις να αρχίσεις το τρέξιμο, αλλά αγχώνεσαι; 6 tips θα σε βοηθήσουν
Unsplash
Μία σκέψη σε χωρίζει από το να σηκωθείς από τον καναπέ σου και να βγεις για τρέξιμο

Το τρέξιμο αποτελεί ένα από τα καλύτερα είδη γυμναστικής, σύμφωνα με τους ειδικούς, καθώς γυμνάζει όλα τα σημεία του σώματός σου, ενώ, παράλληλα, ενισχύει την αντοχή σου και κάνει καλό στη λειτουργία της καρδιάς. Μπορεί να φαντάζει πολύ κουραστικό, ωστόσο όλα είναι θέμα προγραμματισμού και εξάσκησης. Δε χρειάζεται να τρέξεις 5 χιλιόμετρα εξαρχής, βήμα - βήμα, μέρα με τη μέρα θα καταφέρεις να φτάσεις στον στόχο σου.

Όσο δύσκολη κι αν σου φαίνεται η απόφαση να αρχίσεις το τρέξιμο, στην πραγματικότητα σε χωρίζει μόνο μία σκέψη από το να σηκωθείς από τον καναπέ σου, να φορέσεις τα αθλητικά σου και να κατευθυνθείς στο γειτονικό πάρκο, γήπεδο ή ακόμα και τετράγωνο. Κι όπως λέει και ο σοφός λαός, κάθε αρχή είναι δύσκολη, αλλά είναι και σημαντική.

H Κέτλιν Γκρεκ Γκόντμαν, που ασχολείται επαγγελματικά με το τρέξιμο και έχει περάσει τέσσερις φορές στα προκριματικά των Ολυμπιακών αγώνων, μοιράστηκε τα έξι μυστικά της, που θα σε παρακινήσουν να δεις το τρέξιμο με άλλη ματιά και να το εντάξεις στην καθημερινότητά σου. Πέρα από διαφορά στο σώμα σου, θα δεις διαφορά και στην ψυχολογία σου.

Jenny.Gr
Pexels

6 τρόποι που θα σε βοηθήσουν να ξεκινήσεις το τρέξιμο σήμερα κιόλας

Θέσε ρεαλιστικούς στόχους

Αν σκέφτεσαι ότι θα βγεις για τρέξιμο την πρώτη φορά και θα καταφέρεις να τρέξεις για μισή ώρα συνεχόμενα, τότε πλανάσαι. Ξεκινώντας μια νέα δραστηριότητα είναι βασικό να θέσεις έναν στόχο που να μπορείς να πετύχεις, αν αναλογιστείς το επίπεδο της φυσικής κατάστασής σου, και να προσπαθήσεις για να τον πραγματώσεις. Αν από την αρχή θέσεις πολύ υψηλά τον πήχη, τότε θα κουραστείς και θα το παρατήσεις.

Έχε θετική σκέψη

Μπορεί μετά από μια δύσκολη ημέρα να διστάζεις να βγεις για τρέξιμο, γιατί νιώθεις κουρασμένη, όμως αυτή ακριβώς τη στιγμή πρέπει να εστιάσεις στα θετικά πράγματα που συμβαίνουν στο σώμα σου όταν τρέχεις και να παραβλέψεις την κούραση. Έστω και ένα δεκάλεπτο είναι καλύτερο από το τίποτα. Κάθε φορά που θα βρίσκεις μια δικαιολογία για να μην βγεις για τρέξιμο, προσπάθησε να επαναφέρεις στο μυαλό σου πόσο θα σε βοηθήσει σωματικά και ψυχικά αν γυμναστείς τώρα.

Ευχαρίστησε το σώμα σου

Να είσαι ευγενική με το σώμα σου και ευγνώμων που είναι σε θέση να κινηθεί και να τρέξει. Την επόμενη φορά που θα σε δεις στον καθρέφτη και θα κάνεις αρνητικά σχόλια για την εμφάνισή σου, θυμήσου το σώμα σου και πόσο τυχερή είσαι που είσαι υγιής και μπορείς και πηγαίνεις όπου θέλεις. Δεν είναι δεδομένο.

Τρέξε με παρέα

Το να μιλάς και να τρέχεις είναι δύσκολο και σίγουρα δεν προτείνεται, αφού η συγκέντρωση χάνεται. Το να έχεις, όμως, κάποια φίλη/σύντροφο/αδερφή στο πλευρό σου και να γυμνάζεστε παρέα, είναι καλύτερο. Πέρα από το γεγονός ότι σου δίνει κίνητρο, έχεις κάποιον να σε στηρίζει και να στηρίζεις, όταν τα πράγματα δυσκολεύουν. Θέστε μαζί τους στόχους σας και ξεκινήστε.

Άλλαξε διαδρομές

Όσο σημαντικό κι αν είναι το τρέξιμο για την υγεία μας, είναι λογικό κάποια στιγμή να βαρεθείς να βρίσκεσαι ξανά και ξανά στο ίδιο σημείο. Μια καλή ιδέα, λοιπόν, θα ήταν να αλλάζεις τις διαδρομές σου ή ακόμα και τη γειτονιά που τρέχεις, ώστε να έρχεσαι σε επαφή με νέες εικόνες και να μην βαριέσαι, βλέποντας τα ίδια ξανά και ξανά.

Να θυμάσαι ότι το κάνεις για σένα

Πριν το θεωρήσεις αγγαρεία γιατί «πρέπει να γυμνάζομαι», σκέψου ότι πρόκειται για τον χρόνο που αφιερώνεις στον εαυτό σου μέσα στην ημέρα. Το τρέξιμο δε βοηθάει μόνο στην εκγύμναση του σώματος, αλλά στην εκτόνωση από την ένταση και τη χαλάρωση των ατέλειωτων σκέψεων. Όσος κι αν είναι ο χρόνος που σου αφιερώνεις, προσπάθησε να τηρείς το πρόγραμμα και να μην σου στερείς αυτή τη σημαντική ώρα μέσα στην ημέρα.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.