Δεν είναι ασυνήθιστο να βρίσκεις μια βλεφαρίδα εδώ και εκεί, αλλά αν αντιμετωπίζετε περισσότερη τριχόπτωση από ό,τι συνήθως, μπορεί να είναι ανησυχητικό. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η απώλεια βλεφαρίδων χρειάζεται προσοχή.
Κοινοί λόγοι για την τριχόπτωση των βλεφαρίδων
Η τριχόπτωση των βλεφαρίδων συμβαίνει για πολλούς λόγους. Μπορεί να είναι σημάδι χρήσης λανθασμένων προϊόντων, ότι βρίσκεστε υπό τεράστιο στρες ή αποτέλεσμα ακατάλληλης αφαίρεσης ψεύτικων βλεφαρίδων, αλλά μπορεί επίσης να σηματοδοτεί ένα πιο συστηματικό πρόβλημα υγείας. Όπως με κάθε σωματική αλλαγή, το κλειδί είναι να φτάσετε στη ρίζα του προβλήματος. Οι πιο συνηθισμένοι ένοχοι είναι οι εξής.
Φυσική απώλεια βλεφαρίδων με τον κύκλο των μαλλιών
Ακριβώς όπως οι τρίχες στο κεφάλι σας, έτσι και οι βλεφαρίδες πέφτουν φυσικά και αντικαθίστανται με φυσικό κύκλο κάθε έξι έως 10 εβδομάδες, επομένως είναι φυσιολογικό να χάνετε από μία έως πέντε βλεφαρίδες κάθε μέρα.
Υπερβολικό τρίψιμο
Είναι σημαντικό να διατηρείτε την περιοχή των ματιών σας καθαρή, ειδικά όταν πρόκειται να αφαιρέσετε το μακιγιάζ σας πριν τον ύπνο , αλλά ο καθαρισμός μιας τόσο ευαίσθητης περιοχής πρέπει να γίνει με μεγάλη προσοχή. Καλό είναι να αποφύγετε οποιοδήποτε τραύμα στις βλεφαρίδες, αποφεύγοντας το έντονο τρίψιμο, το τράβηγμα και την υπερβολική δύναμη, ειδικά κατά μήκος των βλεφάρων.
Βακτηριακή μόλυνση από ληγμένα προϊόντα
Εάν δεν προσέχετε τις ημερομηνίες λήξης του μακιγιάζ σας, μπορεί να είναι ο ένοχος πίσω από την απώλεια των βλεφαρίδων σας. Είναι σημαντικό να προσέχετε τις ημερομηνίες λήξης των προϊόντων για τα μάτια σας, καθώς μπορεί συχνά να οδηγήσει σε βακτηριακή μόλυνση. Η μάσκαρα πρέπει να αλλάζει κάθε τρεις μήνες, καθώς είναι επιρρεπής στη συσσώρευση σταφυλόκοκκου. Μια βακτηριακή λοίμωξη από προϊόντα που έχουν λήξει μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή, με αποτέλεσμα την απώλεια των βλεφαρίδων.
Αλλεργικές αντιδράσεις
Αλλεργίες σε καλλυντικά, μακιγιάζ ματιών, ντεμακιγιάζ, περιποίηση δέρματος, ακόμη και βερνίκια νυχιών είναι κοινές αιτίες βλεφαροδερματίτιδας και, εάν είναι σοβαρές, μπορεί να προκαλέσουν απώλεια βλεφαρίδων.
Εάν υποψιάζεστε ότι η απώλεια βλεφαρίδων οφείλεται σε αντίδραση σε καλλυντικά ή κρέμα ματιών, σταματήστε να χρησιμοποιείτε προϊόντα ματιών και κάντε ένα τεστ αλλεργίας για να μάθετε σε τι είστε αλλεργικοί.
Ψεύτικες βλεφαρίδες
Όταν πρόκειται για εξτένσιον, πολλοί άνθρωποι έχουν αλλεργική αντίδραση στην κόλλα, με αποτέλεσμα τη φλεγμονή που μπορεί να προκαλέσει πτώση των βλεφαρίδων. Στην περίπτωση των ψεύτικων βλεφαρίδων, η κόλλα μπορεί να συνδεθεί με τις φυσικές βλεφαρίδες και αν δεν αφαιρεθεί σωστά, μπορεί να κόψετε τις φυσικές βλεφαρίδες. Γι αυτό είναι σημαντικό να χρησιμοποιείτε συγκεκριμένο καθαριστικό κόλλας ή λαδιού για πιο ήπια αφαίρεση.
Καταστάσεις υγείας που μπορούν να προκαλέσουν απώλεια βλεφαρίδων
Εάν έχετε αποκλείσει τα παραπάνω και το πρόβλημα εξακολουθεί να υφίσταται, ίσως είναι καιρός να επισκεφτείτε έναν γιατρό για να εξετάσει τις υποκείμενες καταστάσεις.
Εάν παρατηρείτε συνοδευτική τριχόπτωση στα φρύδια ή/και στο τριχωτό της κεφαλής ή έχετε επίσης αλλαγές στο δέρμα όπως φαγούρα, ερυθρότητα , ή απολέπιση, αυτό μπορεί να είναι σημάδι προβλήματος υγείας Ακολουθούν οι λόγοι για την τριχόπτωση των βλεφαρίδων που μπορεί να εκτιμήσει ο γιατρός.
Διαταραχές του θυρεοειδούς
Ο θυρεοειδής αδένας ελέγχει τις ορμόνες του σώματος και οι αλλαγές σε αυτές τις ορμόνες μπορεί να οδηγήσουν σε απώλεια βλεφαρίδων. Τα πρόσθετα συμπτώματα μπορεί να ποικίλλουν, όπως δυσκολία στον έλεγχο της θερμοκρασίας, αυξημένο άγχος και δυσκοιλιότητα. Και αντιμετωπίζονται με αξιολόγηση ενδοκρινολόγου και επακόλουθη φαρμακευτική αγωγή.
Βλεφαρίτιδα
Η βλεφαρίτιδα είναι μια πάθηση που χαρακτηρίζεται από φραγμένους αδένες που προκαλούν φλεγμονή και προκαλούν απώλεια βλεφαρίδων. Συχνά προκαλείται από τα βακτήρια που βρίσκονται κατά μήκος της γραμμής των βλεφαρίδων. Τα βλέφαρα μπορεί να φαίνονται φλεγμονώδη, κόκκινα και υδαρή.
Τριχοτιλλομανία
Η τριχοτιλλομανία είναι μια κατάσταση όπου ένα άτομο βγάζει τις βλεφαρίδες του λόγω συναισθηματικού στρες. Μπορεί επίσης να είναι γενετικό. Συνήθως αναφέρεται ως διαταραχή τράβηγμα μαλλιών, η έρευνα δείχνει ότι περίπου ένας στους 50 ανθρώπους θα εμφανίσει τριχοτιλλομανία στη ζωή του, με ψυχαναγκαστικές συμπεριφορές που συνήθως ξεκινούν στα τέλη της παιδικής ηλικίας ή στην πρώιμη εφηβεία και συχνά αντιμετωπίζονται μέσω θεραπείας ή/και φαρμακευτικής αγωγής. Επισκεφθείτε έναν θεραπευτή που μπορεί να συνταγογραφήσει φάρμακα και θεραπείες για διαταραχές ελέγχου των παρορμήσεων όπως αυτή.
Ορισμένοι καρκίνοι
Αν και σπάνια, οι καρκίνοι του δέρματος μπορεί να οδηγήσουν σε απώλεια βλεφαρίδων, καθώς ο καρκίνος επηρεάζει τους θύλακες των τριχών. Εάν έχετε κάποιο σημάδι για καρκίνο του δέρματος, επισκεφθείτε τον γιατρό σας αμέσως.
Ποια είναι η λειτουργία των βλεφαρίδων;
Η κύρια λειτουργία των βλεφαρίδων είναι να απομακρύνουν τη σκόνη, τη γύρη, τα υπολείμματα και άλλα αερομεταφερόμενα βακτήρια από τα μάτια. Οι βλεφαρίδες λειτουργούν ως ασπίδα για την προστασία του ευαίσθητου ιστού των ματιών. Βοηθούν επίσης στην αποτροπή της υγρασίας, όπως ο ιδρώτας, να φτάσει στο μάτι.
Πώς μπορείτε να μεγαλώσετε ξανά τις βλεφαρίδες σας
Ο ορός ανάπτυξης βλεφαρίδων είναι μια λύση για την τριχόπτωση των βλεφαρίδων (όταν ένα άτομο έχει πολύ λίγες βλεφαρίδες). Η κατανάλωση μιας ισορροπημένης διατροφής και η ενσωμάτωση βιοτίνης είναι μια επιλογή, καθώς τα σέρουμ για βλεφαρίδες μπορεί να μην είναι τόσο αποτελεσματικά και ενδεχομένως να προκαλέσουν περισσότερο ερεθισμό. Μπορεί επίσης να θέλετε να κάνετε ένα διάλειμμα από το να φοράτε μάσκαρα για να αφήσετε τις βλεφαρίδες σας να αναπνέουν.
Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.