WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Είμαι διαιτολόγος και αυτό είναι το smoothie που πίνω το πρωί όταν θέλω τροφοδοτήσω το σώμα μου με φυτικές ίνες και πρωτεΐνες


Τζουλιάννα Καρνέζη

21 Αυγούστου 2024

Είμαι διαιτολόγος και αυτό είναι το smoothie που πίνω το πρωί όταν θέλω τροφοδοτήσω το σώμα μου με φυτικές ίνες και πρωτεΐνες
pexels
Αυτό το smoothie είναι εξαιρετικό για την πέψη και την υγεία του εντέρου μου.

Αν αναζητάτε έναν διατροφικά ισορροπημένο και εξαιρετικά γευστικό τρόπο για να ενισχύσετε την πέψη σας και να υποστηρίξετε την υγεία του εντέρου, σας τότε σας προτείνω αυτό το smoothie με αβοκάντο, βατόμουρο και παπάγια. Συνεχίστε να διαβάζετε για να ανακαλύψετε γιατί το πίνω σχεδόν κάθε μέρα και πώς να το φτιάξετε μόνοι σας.

Γιατί αυτό το smoothie είναι εξαιρετικό για την πέψη και την υγεία του εντέρου

Όπως έχω αναφέρει πολλές φορές το ιδανικό είναι να καταναλώνουμε ολόκληρα τα φρούτα ή σε μορφή όπως τα smoothies, γιατί διατηρούν ανέπαφη την περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες και έτσι διευκολύνουν την πέψη και βοηθήσουν τα καλά βακτήρια του εντέρου να ευδοκιμήσουν.

Οι φυτικές ίνες παίζουν σίγουρα πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτή τη συνταγή, αλλά ενισχύονται από μια πληθώρα άλλων θρεπτικών συστατικών, που είναι επίσης ευεργετικά για το έντερο και τη γενική υγεία σας. Αυτό το smoothie παρέχει μια εξαιρετική πηγή φυτικών ινών και πρωτεϊνών , υγιών λιπαρών και βιταμίνης C.

Επίσης σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία του 2021 από την Αμερικανική Εταιρεία Διατροφής , μόνο το 9 τοις εκατό των γυναικών και το 5 τοις εκατό των ανδρών καταναλώνουν επαρκείς φυτικές ίνες κάθε μέρα. Ευτυχώς, όμως αυτό το smoothie έχει υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και πρωτεΐνες -και τα δύο είναι εξαιρετικά χορταστικά, φιλικά προς το έντερο και υγιεινά για την καρδιά-.

Τα υγιή λίπη από το αβοκάντο, το γιαούρτι και τους σπόρους chia συμβάλλουν στη συμπλήρωση του προφίλ μακροθρεπτικών συστατικών του smoothie, επιτρέποντάς του να χρησιμεύσει ως ένα ισορροπημένο σνακ.

Τα ωμέγα-3 - η κύρια πηγή των οποίων είναι οι σπόροι λιναριού σε αυτή τη συνταγή - είναι επίσης ισχυρά για την προώθηση της υγείας του εντέρου. Σύμφωνα με μια ανασκόπηση του 2017 στο International Journal of Molecular Sciences, τα ωμέγα-3 πολυακόρεστα λιπαρά οξέα (PUFAs) μπορούν να επηρεάσουν θετικά τον άξονα εντέρου-εγκεφάλου. Επιπλέον, μελέτες σε ζώα δείχνουν ότι τα ωμέγα-3 βοηθούν στη διατήρηση της ακεραιότητας του εντερικού τοιχώματος.

Τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό, η παπάγια περιέχει παπαΐνη, ένα πεπτικό ένζυμο που μπορεί να βοηθήσει με τα αέρια και τη δυσκοιλιότητα. Και φυσικά το γιαούρτι περιέχει προβιοτικά και πρωτείνη.

Jenny.Gr
pexels

Συμβουλές για να φτιάξετε και να απολαύσετε το smoothie με αβοκάντο

Αν και η παπάγια είναι ένας από τους ήρωες σε αυτό το smoothie που ενισχύει την πέψη, μπορείτε να την αντικαταστήσετε αν χρειαστεί. Εάν η παπάγια δεν είναι διαθέσιμη, το μάνγκο είναι μια εξαιρετική εναλλακτική λύση για παρόμοια τροπική γεύση και είναι επίσης πλούσιο σε βιταμίνες Α και C.

Επίσης καλό είναι να χρησιμοποιήσετε αλεσμένους σπόρους λιναριού. Εάν όμως οι σπόροι είναι ολόκληροι, μπορείτε να τους αλέσετε στο μπλέντερ για να διασφαλίσετε ότι θα κρατήσουν όλα τα διατροφικά τους οφέλη.

Εάν δεν έχετε συνηθίσει να συμπεριλαμβάνετε πολλές φυτικές ίνες στη διατροφή σας, αυξήστε την πρόσληψη νερού για να μειώσετε την πιθανότητα για πεπτική δυσφορία.

Υλικά

1 φλιτζάνι ώριμη παπάγια, σε κύβους

1/2 φλιτζάνι βατόμουρα

1/2 ώριμο αβοκάντο

3/4 φλιτζάνι γιαούρτι

1 κουταλιά της σούπας λιναρόσποροι

Χυμός από μισό λεμόνι

Μέλι (προαιρετικά)

Προσθέτουμε όλα τα υλικά σε ένα μπλέντερ. Ανακατεύουμε μέχρι να αναμειχθούν πλήρως και το smoothie να έχει μια υφή σαν κρέμα.

Δοκιμάστε το smoothie και αν προτιμάτε επιπλέον γλυκύτητα, προσθέστε λίγο μέλι .

Ρίξτε το smoothie σε ένα ποτήρι και απολαύστε το αμέσως. Ο χυμός λεμονιού θα πρέπει να βοηθήσει να μην οξειδωθεί το αβοκάντο, αλλά αυτό το smoothie είναι καλύτερο να το απολαμβάνετε φρέσκο.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.