WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Οι διατροφικές ιδιαιτερότητες των παιδιών συνδέονται με τα γονίδια, σύμφωνα με έρευνα


JTeam

21 Σεπτεμβρίου 2024

Οι διατροφικές ιδιαιτερότητες των παιδιών συνδέονται με τα γονίδια, σύμφωνα με έρευνα
Freepik
Φαίνεται πως οι προτιμήσεις των παιδιών στο φαγητό συνδέονται με το DNA τους

Η σχέση των παιδιών με το φαγητό διαφέρει από περίπτωση σε περίπτωση. Μία κατηγορία αυτών επιθυμούν να δοκιμάζουν νέες γεύσεις, εμπλουτίζοντας τη διατροφή τους, είναι διατεθειμένα να φάνε ό,τι υπάρχει στο πιάτο τους, ενώ οι ιδιαιτερότητές τους είναι περιορισμένες. Από την άλλη, υπάρχει και εκείνη η κατηγορία που τρέφεται με πολύ συγκεκριμένες τροφές, δεν μπαίνει συχνά στη διαδικασία να προσθέσει μια καινούργια γεύση στο πιάτο της και είναι αρκετά επιλεκτική.

Κι ενώ πολλοί είναι εκείνοι που αποδίδουν αυτή την «παραξενιά» στον τρόπο που οι γονείς μεγαλώνουν τα παιδιά τους, μια νέα έρευνα έρχεται να διαψεύσει αυτά τα σενάρια και να αποκαταστήσει την αλήθεια.

Jenny.Gr
Freepik

Η διατροφή των παιδιών δεν συνδέεται πάντα με τις επιλογές που έχουν από τους γονείς τους

Σύμφωνα με το πόρισμα, ερευνητές μελέτησαν τις διατροφικές συνήθειες των παιδιών και διαπίστωσαν πως αυτές αλλάζουν ελάχιστα από 16 μηνών ως 13 ετών. Στην ηλικία των 7 φαίνεται να υπάρχει μια μικρή αύξηση των επιλογών, ωστόσο μέσα στον επόμενο χρόνο επιστρέφει στο ίδιο επίπεδο.

Ειδικότερα, η μελέτη επισημαίνει πως η επιλογή από μια συγκεκριμένη γκάμα τροφών προέρχεται περισσότερο από τα γονίδια, παρά συνδέεται με εξωγενείς παράγοντες. Εκτός από το DNA, μία ακόμα αιτία που επηρεάζει τη σχέση του παιδιού με το φαγητό είναι οι εικόνες που έχει από το περιβάλλον του.

Για παράδειγμα, η διατροφή των γονιών του κι άλλων συγγενών, όπως το να κάθονται όλοι μαζί στο τραπέζι ή να τρώει ο καθένας μόνος του, έχουν καθοριστική σημασία για το παιδί. Οι κοινές εμπειρίες είναι εκείνες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν εις βάθος τον τρόπο που τα παιδιά τρέφονται καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους. Ενώ, λοιπόν, τα γονίδια είναι άμεσα συνδεδεμένα με τις προτιμήσεις τους στο φαγητό, ο τρόπος που οι γονείς θα διαχειριστούν αυτή την κατάσταση μπορεί να εμπλουτίσει ή να μειώσει τις επιλογές τους.

Παρά το γεγονός, λοιπόν, ότι τα παιδιά οδεύουν προς μια συγκεκριμένη κατεύθυνση όσον αφορά στη διατροφή τους, οι γονείς μπορούν να προσπαθήσουν να τα επηρεάσουν, δίνοντας το σωστό παράδειγμα. Η επιλογή τροφών απ’ όλες τις κατηγορίες και τα υγιεινά γεύματα είναι ένας καλός τρόπος για να «συστήσετε» ως γονείς καινούργιες τροφές στο παιδί σας και να το πείσετε να τις δοκιμάσει. Όσο αυτό το μοτίβο επαναλαμβάνεται τόσο περισσότερες είναι οι πιθανότητες να διευρύνει το παιδί στους γευστικούς ορίζοντές του.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.