3 τροφές που μπορείς να τρως καθημερινά για την πρόληψη του Αλτσχάιμερ
Τζουλιάννα Καρνέζη
8 Δεκεμβρίου 2024
Ως διαιτολόγος έχω μελετήσει αρκετά τον αντίκτυπο της τροφής στην πρόληψη του Αλτσχάιμερ και άλλων τύπων άνοιας. Στη διαδικασία, έμαθα ότι ακόμη και εκείνοι με οικογενειακό ιστορικό Αλτσχάιμερ μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο ακολουθώντας μια ισορροπημένη διατροφή. Έτσι λοιπόν παρακάτω θα δούμε 3 ομάδες τροφίμων που μπορείτε να τρώτε καθημερινά για να ενισχύσετε την υγεία του εγκέφαλου.
Τι είναι η νόσος του Αλτσχάιμερ
Η νόσος του Αλτσχάιμερ πρόκειται για νευροεκφυλιστική νόσο και αυτό σημαίνει ότι σε κάποιους ανθρώπους συγκεκριμένες πρωτεΐνες συγκεντρώνονται μέσα και έξω από τα νευρικά κύτταρα του εγκεφάλου και αυτό έχει σαν συνέπεια τη δυσλειτουργία και τελικά το θάνατο των κυττάρων. Οι πρωτείνες αυτές είναι το β αμυλοειδές και η πρωτεΐνη τ και είναι οι κύριοι στόχοι των θεραπειών. Κάποιες νέες μελέτες έχουν αρχίσει να εξετάζουν και άλλε αιτίες της νόσου οι οποίες υπερβαίνουν τους γενετικούς παράγοντες και τις ανθυγιεινές συνήθειες. Το Αλτσχάιμερ εκδηλώνεται κυρίως σε άτομα άνω των 65 ετών ενώ πολύ σπάνια θα παρατηρηθεί σε άτομα κάτω των 50 ετών και δεν υπάρχει ακριβής αιτία. Έτσι λοιπόν η καλύτερη στιγμή για να ξεκινήσετε το σχέδιο βελτίωσης του εγκεφάλου σας είναι τώρα. Δεν υπάρχει μια ηλικία που είναι πολύ νωρίς ή πολύ αργά για να σκεφτούμε την υγεία του εγκεφάλου.
3 τροφές που μπορείτε να τρώτε καθημερινά για την πρόληψη του Αλτσχάιμερ
Μούρα
Υπάρχουν ισχυρά στοιχεία που δείχνουν ότι τα μούρα υποστηρίζουν την υγεία του εγκεφάλου, χάρη στην εντυπωσιακή τους συγκέντρωση πολυφαινολών και στο ότι είναι πλούσια σε φυτικές ίνες. Οι φυτικές ίνες - με την ικανότητά τους να μειώνουν την επιβλαβή χοληστερόλη στο αίμα και να καλλιεργούν τα φιλικά βακτήρια στο έντερο- είναι το κλειδί για την υγεία του εγκεφάλου. Στόχος να είναι να τρώτε μισή κούπα μούρα την ημέρα. Υπάρχουν πολλές επιλογές - από τα βατόμουρα μέχρι τις φράουλες, τα κράνμπερι και τα σμέουρα - γι' αυτό επιλέξτε αυτό που σας αρέσει. Μην ξεχνάτε επίσης και τα κατεψυγμένα μούρα, τα οποία είναι εξίσου θρεπτικά με τα φρέσκα.
Πράσινα φυλλώδη λαχανικά
Η κατανάλωση μόνο μιας χούφτας πράσινα φυλλώδη λαχανικά την ημέρα έχει ισχυρό αντίκτυπο στην υγεία του εγκεφάλου. Στη μελέτη Memory and Aging Project, οι συμμετέχοντες που έτρωγνα καθημερινά πράσινα φυλλώδη λαχανικά είχαν καλύτερη απόδοση στις δοκιμές μνήμης και πιο αργό ρυθμό γνωστικής έκπτωσης. Αυτό οφείλεται πιθανώς στο ότι τα φυλλώδη πράσινα προσφέρουν ένα μοναδικό πακέτο βιοενεργών θρεπτικών συστατικών για την υγεία του εγκεφάλου: βιταμίνη Κ, λουτεΐνη, φυλλικό οξύ, καμπφερόλη και μια ισχυρή μορφή βιταμίνης Ε. Όσο πιο σκούρα είναι τα φυλλώδη λαχανικά, τόσο περισσότερα από αυτά τα θρεπτικά συστατικά διαθέτουν. Και μη ξεχνάτε πως το κλειδί είναι η ποικιλία.
Δημητριακά ολικής αλέσεως
Τα δημητριακά ολικής αλέσεως παρέχουν φλαβονοειδή—φυτοθρεπτικά συστατικά που καταπολεμούν το οξειδωτικό στρες στον εγκέφαλο. Επιλέξτε δημητριακά ολικής αλέσεως όπως βρώμη, κριθάρι, πλιγούρι, αλεύρι ολικής αλέσεως, ρύζι (μαύρο, καφέ, κόκκινο), μοκαι σπόρους (κινόα, αμάρανθος, φαγόπυρο). Θα σας δώσουν έναν ισχυρό συνδυασμό φυτικών ινών και θρεπτικών συστατικών για την υγεία του εγκεφάλου.
Αυτό όμως που είναι πιο σημαντικό από όλα είναι να ακολουθείτε μια ισορροπημένη διατροφή που να ταιριάζει με τον τρόπο ζωής σας και να καταναλώνετε όλες τις τροφές με μέτρο. Γιατί το φαγητό δεν είναι μόνο καύσιμο, αλλά και απόλαυση.
Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.