Τα αυγά μπορούν να σε βοηθήσουν να χάσεις βάρος - εκτός αν κάνεις αυτά τα 3 λάθη
Τζουλιάννα Καρνέζη
11 Ιανουαρίου 2025
Τα αυγά είναι μια εξαιρετική πηγή θρεπτικών συστατικών, καθώς είναι μια πλούσια πηγή πρωτεΐνης και λίπους- δύο μακροθρεπτικά συστατικά που παίζουν σημαντικό ρόλο στη διαχείριση του βάρους. Η πρωτεΐνη είναι σημαντική γιατί εκτός των άλλων, μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε τους μυς σας - ή τουλάχιστον να ελαχιστοποιήσετε την ποσότητα που χάνετε -, βοηθώντας σας να κάψετε περισσότερες θερμίδες συνολικά. Η πρωτεΐνη συμβάλει επίσης στην απώλεια βάρους επειδή σας βοηθά να αισθάνεστε χορτάτοι, απαιτεί περισσότερη ενέργεια για την πέψη και αυξάνει τις ορμόνες κορεσμού. Το λίπος, είναι επίσης χορταστικό - επιβραδύνει την πέψη, αφήνοντάς χορτάτους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Έτσι, ναι, η κατανάλωση λίπους μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους.
Ωστόσο είναι σημαντικό να λάβετε υπόψη τα ακόλουθα κοινά λάθη εάν προσπαθείτε να χάσετε βάρος
Λάθος 1: Τρώτε μόνο τα ασπράδια
Εάν εξακολουθείτε να αφαιρείτε τον κρόκο κάθε φορά που φτιάχνετε ομελέτα, δεν πετυχαίνετε κάτι επιπλέον όταν πρόκειται να χάσετε βάρος ή να πάρετε σημαντικά θρεπτικά συστατικά. Ναι, οι κρόκοι περιέχουν το μεγαλύτερο μέρος του λίπους στο αυγό, αλλά το διαιτητικό λίπος δεν είναι αυτό που οδηγεί σε περισσότερο σωματικό λίπος - αυτό οφείλεται στην περίσσεια θερμίδων. Επιπλέον, ο κρόκος περιέχει τη μισή πρωτεΐνη που βρίσκεται σε ένα αυγό.
Τέλος, ο κρόκος περιέχει την πλειονότητα των θρεπτικών συστατικών. Γι αυτό και εάν τον αφαιρέσετε, χάνετε τη χολίνη, το φυλλικό οξύ, τον σίδηρο, το σελήνιο, το φώσφορο, τον ψευδάργυρο, τη θειαμίνη και υις βιταμίνες A, B6, B12, D και E,.
Λάθος 2: Τρώτε αυγά μόνο στο πρωινό
Μην περιορίζετε τον εαυτό σας (ή τη διατροφή σας) θεωρώντας τα αυγά ως τροφή μόνο για πρωινό . Μπορείτε να τα απολαύσετε και για μεσημεριανό γεύμα και δείπνο, ακόμη και ως σνακ. Είναι εύκολο να ενσωματωθούν στα γεύματα πέρα από το πρωινό. Η απόλαυση ενός ή δύο βραστών αυγών είναι ένα νόστιμο απογευματινό σνακ που θα σας κρατήσει ικανοποιημένους μέχρι το επόμενο γεύμα σας.
Λάθος 3: Τα μαγειρεύτε με ανθυγιεινά λίπη
Το τηγάνισμα των αυγών σε βούτυρο καταστρέφει τον σκοπό, εάν προσπαθείτε να χάσετε βάρος. Σίγουρα, μπορεί να έχει καλή γεύση, αλλά μειώνει το γεύμα σας διατροφικά. Δεν λέμε να αποφύγετε όλα τα λιπαρά. Το σώμα σας χρειάζεται λίπος και το διατροφικό λίπος μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους. Τα ανθυγιεινά λιπαρά, όπως τα κορεσμένα και τα trans μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, εγκεφαλικού επεισοδίου, διαβήτη και άλλων χρόνιων παθήσεων. Αντ’ αυτού, μαγειρέψτε τα αυγά σε ακόρεστα λιπαρά όπως ελαιόλαδο, λάδι αβοκάντο και λάδι κανόλα.
Πόση χοληστερόλη έχουν τα αυγά;
Η κατανάλωση ενός ολόκληρου αυγού θα τροφοδοτήσει το σώμα σας με πολλά σημαντικά θρεπτικά συστατικά, όπως πρωτεΐνη, βιταμίνη Β12 και χολίνη, αλλά ένα μεγάλο αυγό έχει επίσης 207 χιλιοστόγραμμα διατροφικής χοληστερόλης. Αυτό είναι σχεδόν τα δύο τρίτα του ημερήσιου ορίου που προτάθηκε παλαιότερα από την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία. Όμως η διατροφική χοληστερόλη δεν είναι το ίδιο πράγμα με τη χοληστερόλη του αίματος. Η κατανάλωση χοληστερόλης δεν σημαίνει απαραίτητα ότι η χοληστερόλη στο αίμα σας θα αυξηθεί. Αν και η διατροφική χοληστερόλη ήταν κάποτε μια θρεπτική ουσία που πιστευόταν ότι συμβάλλει στην καρδιακή νόσο, μια επιστημονική συμβουλευτική έκθεση της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας του 2019 σχετικά με τη διατροφική χοληστερόλη και τον καρδιαγγειακό κίνδυνο διαπίστωσε ότι η έρευνα δεν υποστηρίζει συσχέτιση μεταξύ της διατροφικής χοληστερόλης και του καρδιαγγειακού κινδύνου.
Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.