![Πώς η πρωτεΐνη επηρεάζει την υγεία του εντέρου σου](/sites/default/files/public/styles/article_1025x1025/public/2025-02/zohre-nemati-73Cyo_sTtW8-unsplash.jpg?itok=57h5Wq1I)
Πολλοί είναι εκείνοι που αγαπάνε την πρωτεΐνη και ο αυξανόμενος αριθμός προϊόντων «με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη» στα ράφια των καταστημάτων αντανακλά την εμμονή μας. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης περιέχουν άρθρα για τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και αν ρωτήσετε τον μέσο άνθρωπο σε ποια θρεπτικά συστατικά επικεντρώνεται, το 67% αναφέρει την πρωτεΐνη.
Οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες έχουν μακρά ιστορία, αλλά όταν η Atkins αυξήθηκε σε δημοτικότητα στις αρχές της δεκαετίας του 2000, άνοιξε τον δρόμο για μια πληθώρα πρωτεϊνών που σκότωσαν τις τάσεις της δίαιτας χαμηλών λιπαρών της δεκαετίας του '80. Τώρα τα προϊόντα Keto και Paleo είναι πιο δημοφιλή από ποτέ. Από το 2016, η βιομηχανία τροφίμων έχει αυξηθεί κατά 187% στη ζήτηση μόνο για πρωτεΐνη.
Και δεν έχουμε άδικο που είμαστε ενθουσιασμένοι. Ως ένα από τα τρία κύρια μακροθρεπτικά συστατικά, η πρωτεΐνη είναι απαραίτητο δομικό στοιχείο για την υγεία. Και σε σύγκριση με τις δίαιτες που επικεντρώνονται στην κατανάλωση λιπών και υδατανθράκων, μια βραχυπρόθεσμη δίαιτα εστιασμένη στις πρωτεΐνες έχει αποδώσει την υπόσχεση υψηλότερων επιπέδων κορεσμού , επιτρέποντας σε πολλούς να μειώσουν αποτελεσματικά τις θερμίδες που απαιτούνται για την απώλεια βάρους. Και με βάση μελέτες αθλητών απόδοσης, η πρωτεΐνη βοηθά στη βελτίωση της απόδοσης και στην οικοδόμηση μυϊκής μάζας, δίνοντας στους λάτρεις με χαμηλούς υδατάνθρακες το αδύνατο σώμα που αναζητούν.
Αλλά το κλειδί εκεί είναι το «βραχυπρόθεσμα». Όχι μόνο οι μακροχρόνιες δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες απέτυχαν να δείξουν σημαντική διαφορά σε σύγκριση με οποιαδήποτε άλλη δίαιτα, αλλά θα μπορούσαν επίσης να καταστρέψουν το έντερο σας.
Πώς επηρεάζει η πρωτεΐνη το έντερο
Γνωρίζετε ήδη ότι τα τρόφιμα που τρώτε μπορούν να επηρεάσουν άμεσα το περιβάλλον του εντέρου σας και συνεπώς τη μικροχλωρίδα που ζει σε αυτό. Ωστόσο, δεν υπάρχει πολλή έρευνα για το πώς η μικροχλωρίδα στα έντερα μας μεταβολίζει και ζυμώνει τις διατροφικές πρωτεΐνες. Αυτό που γνωρίζουμε είναι το εξής: Τα ένζυμα στο στόμα, το στομάχι και το λεπτό έντερο διασπούν τις πρωτεΐνες που λαμβάνονται σε αμινοξέα και πεπτίδια. Το σώμα μας απορροφά μερικά από αυτά τα αμινοξέα για να τα χρησιμοποιήσει ως ενέργεια. Αυτό που δεν χρησιμοποιούμε ταξιδεύει στο παχύ έντερο όπου συμβαίνει η ζύμωση. Εδώ, τα αμινοξέα μετατρέπονται σε μεταβολίτες, οι οποίοι επηρεάζουν το μεταβολισμό σας.
Ορισμένοι μεταβολίτες, όπως η ινδόλη, ωφελούν τον οργανισμό προστατεύοντας τις νευρικές οδούς και αποτρέποντας τη σκλήρυνση κατά πλάκας. Αλλά, όπως γνωρίζουμε για το ανθρώπινο σώμα, όλα έχουν να κάνουν με την ισορροπία, έτσι μια ανισορροπία στους μεταβολίτες μπορεί να είναι επιβλαβής. Μια περίσσεια του μεταβολίτη μεθανόλης, για παράδειγμα, μπορεί να εισέλθει στο ήπαρ όπου θα μεταβολιστεί στο εξαιρετικά τοξικό μυρμηκικό οξύ. Και οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η υψηλή κατανάλωση πρωτεΐνης προάγει την παραγωγή επιβλαβών μεταβολιτών.
![Jenny.Gr](/sites/default/files/public/styles/editor_scale/public/2025-02/pexels-thought-catalog-2228559.jpg?itok=oOFCU7QM)
Διαφοροποίηση στην πρόσληψη της πρωτεΐνης
Αλλά πώς μπορεί κάτι καλό για το σώμα σας να το καταστρέψει; Είναι όλα στις λεπτομέρειες. Η πρωτεΐνη από μόνη της δεν είναι επιβλαβής. Σημασία έχει η ποσότητα που καταναλώνετε και τι τη συνοδεύει. Οι δίαιτες πλούσιες σε πρωτεΐνες, όπως η κετογονική δίαιτα, τείνουν να είναι χαμηλές σε φυτικές ίνες και υψηλές σε κορεσμένα λιπαρά .
Μια μελέτη το 2010 συνέκρινε τη διατροφή των παιδιών στην Ιταλία με αυτή των παιδιών στην αγροτική Μπουρκίνα Φάσο. Η ευρωπαϊκή δίαιτα ήταν πιο βαριά σε ζωικές πρωτεΐνες, ενώ η αφρικανική διατροφή βασιζόταν περισσότερο σε φυτικές πηγές πρωτεΐνης με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες όπως ο αρακάς. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα παιδιά της Ιταλίας είχαν περισσότερα βακτήρια του εντέρου που σχετίζονται με φλεγμονές και ασθένειες, ενώ τα παιδιά από την Μπουρκίνα Φάσο εμφάνισαν το αντίθετο. Γνωρίζουμε πλέον ότι εκτός από την τακτική διατήρηση των κινήσεων του εντέρου, οι φυτικές ίνες είναι απαραίτητες για τη σύνθεση λιπαρών οξέων βραχείας αλυσίδας, τα οποία ρυθμίζουν το μεταβολισμό και προστατεύουν από τη φλεγμονή.
Τα καλά νέα είναι ότι δεν χρειάζεται να είστε vegan για να αποκομίσετε τα οφέλη των φυτικών πρωτεϊνών. Η ενσωμάτωση περισσότερων λαχανικών και η αντικατάσταση δύο γευμάτων ζωικής πρωτεΐνης με τη φυτική κάθε τόσο, μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά. Στην πραγματικότητα, πολλοί επαγγελματίες αθλητές έχουν στραφεί σε φυτικές δίαιτες και έχουν δει ακόμα καλύτερες επιδόσεις.
Οι ανάγκες σας σε πρωτεΐνη εξαρτώνται από το προσωπικό σας προφίλ υγείας, όπως τα επίπεδα δραστηριότητας και τη γενετική. Θα μπορούσε να αξίζει να πειραματιστείτε για να καταλάβετε ποια είδη πρωτεϊνών ανταποκρίνονται καλύτερα το σώμα σας.
Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.