WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Γιατί νιώθεις φουσκωμένος ενώ τρως υγιεινά;


Τζουλιάννα Καρνέζη

17 Φεβρουαρίου 2025

Γιατί νιώθεις φουσκωμένος ενώ τρως υγιεινά;
unsplash
Αν το φούσκωμα έχει γίνει μια συνηθισμένη υπόθεση για εσάς, θα μπορούσε να οφείλεται στις παρακάτω καθημερινές συνήθειες.

Το να νιώθετε πάντα φουσκωμένοι δεν είναι ωραίο συναίσθημα, ειδικά αν είστε λάτρεις του φαγητού και σας αρέσει να προσθέτετε διάφορες ομάδες τροφίμων στο πιάτο σας. Δεν είναι πάντα τα λιπαρά, ή τα ζαχαρούχα τρόφιμα που μπορεί να σας κάνουν επιρρεπείς στο φούσκωμα, μερικές φορές, παρά την κατανάλωση όλων των υγιεινών τροφών, μπορεί να εξακολουθείτε να νιώθετε φουσκωμένοι. Εάν έχετε βαρεθεί να δοκιμάζετε σπιτικές θεραπείες για το φούσκωμα και επιστρέφετε πάντα στην αρχή, τότε είναι σημαντικό να διερευνήσετε τον πραγματικό λόγο πίσω από αυτό.

Έχει συμβεί σε πολλούς από εμάς

Περηφανεύεστε ότι τρώτε υγιεινά – πίνετε smoothies, τρώτε λαχανικά ή μια χορταστική σαλάτα με ρεβίθια, και παρόλα αυτά, με κάποιο τρόπο, η φουσκωμένη κοιλιά ξεπροβάλλει, αναγκάζοντάς σας να ξεκουμπώσετε το παντελόνι σας. Και μπορεί να είναι ένα απίστευτα απογοητευτικό συναίσθημα όταν κάνετε ό,τι καλύτερο μπορείτε για να τρώτε υγιεινά.

Το έντερο αποτελείται από δισεκατομμύρια βακτήρια που διατηρούν την υγεία σας - υποστηρίζουν το ανοσοποιητικό σύστημα, βοηθούν στην απώλεια βάρους, αποτρέπουν ασθένειες και ανεβάζουν τη διάθεσή σας. Το φούσκωμα συνήθως σχετίζεται με κακή πέψη, μη ισορροπημένη διατροφή και υπερβολική ανάπτυξη ανεπιθύμητων βακτηρίων στο έντερο, αλλά μερικές φορές ακόμη και οι υγιεινές διατροφικές συνήθειες μπορούν να οδηγήσουν σε αυτή την ανεπιθύμητη κοιλιά.

Οι κυριότεροι λόγοι που νιώθετε φουσκωμένοι ενώ τρώτε υγιεινά

Κρυφές διατροφικές ευαισθησίες

Οι τροφικές ευαισθησίες προκαλούνται από μια καθυστερημένη αντίδραση σε συγκεκριμένες πρωτεΐνες στα τρόφιμα. Σε αντίθεση με τις παραδοσιακές αλλεργίες, αυτές οι αντιδράσεις μπορεί να καθυστερήσουν από μερικές ώρες έως αρκετές ημέρες και μπορεί να προκαλέσουν συμπτώματα όπως φούσκωμα, ομίχλη του εγκεφάλου, δυσπεψία, εξάρσεις δέρματος και πόνο στις αρθρώσεις μεταξύ άλλων.

Κανονικά δεν χρειάζεται να αποκλείσετε τα ευαίσθητα τρόφιμα για πάντα, αλλά μπορεί να χρειαστεί να τα μειώσετε για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα ενώ θεραπεύετε κάποιε ανισορροπίες του εντέρου. Είναι καλύτερο να συνεργαστείτε με έναν ειδικό για να σας βοηθήσει να δημιουργήσετε ένα σχέδιο δράσης. Το χρυσό πρότυπο για την ανίχνευση μιας τροφικής ευαισθησίας είναι μια δίαιτα εξάλειψης. Συνήθως θα ξεκινάτε με δίαιτα χωρίς γλουτένη, γαλακτοκομικά και ζάχαρη. Αλλά κάποια άλλα αντιδραστικά τρόφιμα περιλαμβάνουν τα αυγά, το καλαμπόκι, τη μαγιά, τα οστρακοειδή, τους ξηρούς καρπούς, τα φιστίκια, τη σόγια και τα ψάρια. Τρώτε ένα από αυτά τα τρόφιμα περισσότερο από τα άλλα; Αν ναι, ξεκινήστε με την εξάλειψη των τροφών που τρώτε συχνά πρώτα - αφοσιωθείτε σε 4 εβδομάδες αποβολής και δείτε πώς αλλάζει η πέψη σας αφού τα επαναφέρετε.

Δυσανεξία στη φρουκτόζη / Δυσαπορρόφηση

Η φρουκτόζη είναι ένα σάκχαρο που βρίσκεται σε φρούτα και ορισμένα λαχανικά και οι περισσότεροι είναι ευαίσθητοι. Εάν δεν μπορείτε να απορροφήσετε τη φρουκτόζη, θα περάσει αχώνευτη στο παχύ έντερο, όπου τα βακτήρια τη ζυμώνουν και θα σας κάνουν να φουσκώσετε. Η φρουκτόζη βρίσκεται σε φρούτα, γλυκαντικά όπως μέλι, σιρόπι καλαμποκιού με υψηλή περιεκτικότητα σε φρουκτόζη και συμπυκνωμένο χυμό.

Jenny.Gr
pexels

Δυσπεψία

Εάν δεν χωνεύετε σωστά το φαγητό σας, θα έχετε κάποιου είδους γαστρεντερική δυσφορία - είτε είναι φούσκωμα, παλινδρόμηση ή δυσπεψία και μετεωρισμός. Το πεπτικό σύστημα είναι ένα πολύπλοκο όργανο με πολλά μέρη που κινούνται. Βασιζόμαστε σε ορισμένους πεπτικούς παράγοντες όπως το οξύ του στομάχου, τα παγκρεατικά ένζυμα και τη χολή για να αφομοιώσουμε τα τρόφιμα που τρώμε, ώστε να μπορούμε να απορροφήσουμε τα θρεπτικά συστατικά από το φαγητό μας.

Εάν όμως λείπει κάποιο από αυτά τα μέρη, μπορεί να επηρεαστεί η πέψη σας, επειδή κάθε μέρος βασίζεται στο προηγούμενο βήμα - όπως ένα παιχνίδι ντόμινο. Για παράδειγμα, η ικανότητά σας να εκκρίνετε ένζυμα εξαρτάται από την ικανότητά σας να παράγετε αρκετό στομαχικό οξύ. Οι μεγαλύτεροι παράγοντες κινδύνου για κακή πέψη περιλαμβάνουν το άγχος (ναι, αυτή η σύνδεση εγκεφάλου - εντέρου είναι πραγματική) και η χρήση αντιόξινων.

Παθογόνα βακτήρια ή ζυμομύκητες

Γνωρίζατε ότι έχουμε δισεκατομμύρια βακτηρίων που ζουν στο έντερο; Το σύνολο αυτών των βακτηρίων είναι γνωστό ως «μικρόβιωμα» και παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία σας. Η δυσβίωση είναι ο επιστημονικός όρος για τις ανισορροπίες στα βακτήρια του εντέρου - και μπορεί να προκληθεί από διάφορα ζητήματα όπως φάρμακα (ειδικά αντιβιοτικά), στρες/τραύμα, κακή πέψη, ακόμη και περιβαλλοντική ρύπανση και έκθεση σε φυτοφάρμακα. Όλες αυτές οι μεταβλητές μπορούν να δημιουργήσουν το «σωστό» περιβάλλον για την υπερανάπτυξη του «λάθους» τύπου οργανισμών, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει φούσκωμα και πεπτική δυσφορία. Είναι καλύτερο να συνεργαστείτε με έναν γιατρό για να δείτε εάν μια εξέταση κοπράνων θα σας βοηθήσει να αποκαλύψετε την πεπτική ανισορροπία με σκοπό τη βελτίωση της πέψης σας.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.