WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Να γιατί είναι καλύτερο να τρως τα μακαρόνια την επόμενη ημέρα


JTeam

14 Μαΐου 2025

Να γιατί είναι καλύτερο να τρως τα μακαρόνια την επόμενη ημέρα
pexels
Υπάρχει ένα θρεπτικό συστατικό στο λευκό ρύζι και τα ζυμαρικά που τα κάνει πιο θρεπτικά όταν τα τρώτε την επόμενη ημέρα.

Όταν πρόκειται για το ρύζι και τα ζυμαρικά, είναι προτιμότερο να καταναλώνετε τα ολικής άλεσης, καθώς είναι πιο θρεπτικά. Ωστόσο, υπάρχει ένας τρόπος να ενισχύσετε τη διατροφική αξία του λευκού ρυζιού και των λευκών ζυμαρικών.

Γενικά τα ζυμαρικά και το ρύζι χωνεύονται πολύ γρήγορα. Αυτό προκαλεί ταχεία αύξηση στο σάκχαρο του αίματος. Και αυτή η απότομη αύξηση στο σάκχαρο δεν είναι καλή για την υγεία, ειδικά για άτομα με διαβήτη, γιατί μπορεί να προκαλέσει φλεγμονές, αντίσταση στην ινσουλίνη και αίσθημα κόπωσης. Επίσης εάν δεν έχουμε αυτές τις απότομες αυξομειώσεις στο σάκχαρο, έχουμε περισσότερη ενέργεια και νιώθουμε γενικά καλύτερα.

Οι τροφές ολικής άλεσης δεν προκαλούν τέτοιες αυξήσεις, γιατί οι υδατάνθρακές τους χωνεύονται πιο αργά. Όμως, την τελευταία δεκαετία, οι επιστήμονες βρήκαν έναν τρόπο έτσι το λευκό ρύζι και τα ζυμαρικά να μην ανεβάζουν απότομα το σάκχαρο στο αίμα. Ποιο είναι αυτό; Το μόνο που πρέπει να κάνετε είναι να τα βάλετε στο ψυγείο και να τα αφήσετε να κρυώσουν, και έτσι δίνουν λιγότερη ζάχαρη στο αίμα. Ακριβώς. Αν αφήσετε το ζεστό πιάτο με τα μακαρόνια ή το αχνιστό ρύζι να κρυώσει στο ψυγείο για 6–8 ώρες ή όλη τη νύχτα και τα φάτε κρύα, το σάκχαρο στο αίμα δεν θα αυξηθεί τόσο πολύ.

Jenny.Gr
pexels

Αυτό ισχύει και για τις τροφές ολικής άλεσης και για τα όσπρια – γίνονται ακόμη πιο θρεπτικά με τον ίδιο τρόπο. Πώς λειτουργεί αυτό; Όσο τα ζυμαρικά ή το ρύζι μένουν στο ψυγείο, μερικοί υδατάνθρακες «μπλέκονται» μεταξύ τους. Δημιουργούν διακλαδώσεις, και αυτό σημαίνει ότι τα ένζυμά μας δεν μπορούν να τους διασπάσουν εύκολα. Και πώς λέμε τους υδατάνθρακες που δεν μπορούμε να χωνέψουμε; Φυτικές ίνες. Αυτό είναι ένα είδος φυτικών ινών. Και είναι ένα ειδικό είδος που λέγεται ανθεκτικό άμυλο, το οποίο έχει πολλά οφέλη: Μειώνει τη φλεγμονή, ρυθμίζει το σάκχαρο και βελτιώνει την υγεία του εντέρου γιατί τρέφει τα τρισεκατομμύρια μικρόβια στο παχύ έντερο.

Αν όμως δεν σας αρέσει να τα τρώτε κρύα, μπορείτε να τα ξαναζεστάνετε – αλλά ήπια. Όχι πάρα πολύ. Μπορείτε να τα ζεστάνετε γρήγορα στον φούρνο μικροκυμάτων ή να τα σοτάρετέ τα ελαφρά με τα αγαπημένα σας λαχανικά. Αν τα υπερθερμάνετε, θα χάσετε αυτό το ανθεκτικό άμυλο και τα οφέλη του.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.