ΑΠΟΧΗ ΑΠΟ ΣΕΞ

Αποχή από το σεξ στη σχέση: Πότε βοηθάει και πότε είναι περιττή


Κλέλια Φατούρου

8 Απριλίου 2022

Αποχή από το σεξ στη σχέση: Πότε βοηθάει και πότε είναι περιττή
Μήπως η αποχή είναι η λύση στη βελτίωση της σεξουαλικής σου ζωής;

Νιώθεις ότι οι λέξεις αποχή και σεξ δεν πάνε πακέτο; Κι όμως, μπορεί να συμβεί, και όχι μόνο επειδή είσαι signle και δεν υπάρχει άλλη επιλογή αυτή τη στιγμή.
Όπως θα ξέρεις ήδη, το σεξ και η λίμπιντο δεν είναι μία ευθεία γραμμή αλλά ένα καρδιογράφημα που έχει αυξομειώσεις και μεταβάλλεται. Και ενώ κάνουμε πάντα focus στο πώς θα κάνουμε πιο πικάντικο ιεραποστολικό και πώς θα φέρουμε sex toys στην κρεβατοκάμαρα, ξεχνάμε ότι υπάρχει και η επιλογή που βρίσκεται στο άλλο άκρο. Την αποχή.

Σύμφωνα με τους ειδικούς σχέσεων και σεξ, η αποχή δεν είναι απαραίτητα κάτι κακό, ειδικά όταν συμβαίνει συνειδητά και είναι σύμφωνα και τα δύο μέλη της σχέσης. Είναι σαν να κάνεις reset για να επανέλθεις με μεγαλύτερη όρεξη. «Η συχνή και σχεδιασμένη αποχή μπορεί να σου δώσει μία πνευματική διαύγεια, παρουσία και καλύτερη συναίσθηση του τι θες και ποιος είσαι», αναφέρει η sex coach Zoe Kors. Επίσης, σε κάνει να λαχταράς περισσότερο το σεξ.

Πριν δούμε πότε είναι περισσότερο ωφέλιμη η αποχή, να σημειώσουμε ότι ο ορισμός της λέξης δίνεται από εσένα. Μπορεί να θέλετε να απέχετε από συγκεκριμένες σεξουαλικές πράξεις, αλλά όχι από τα προκαταρκτικά. Μπορεί να θέλετε να απέχετε από οτιδήποτε σεξουαλικό, αλλά όχι από τα χάδια, τα φιλιά και τις αγκαλιές. Το τελευταίο ειδικά σε μαθαίνει να επικεντρώνεσαι στις αισθήσεις και λιγότερο στην ερωτική απόλαυση.

Πότε είναι χρήσιμη η αποχή από το σεξ;

Σίγουρα δεν είναι χρήσιμη όταν το κάνει κάποιος για να αποφύγει το σεξ και επειδή θέλει να το σταματήσει εντελώς. Επίσης, δεν υπάρχει λόγος να το κάνεις αν η ποσότητα και η ποιότητα ικανοποιούν πλήρως και τους δύο.

Αν όμως βρίσκεσαι σε μία σχέση που σου ταιριάζει αλλά νιώθεις ότι κάτι λείπει από το σεξ ή έχεις μπει σε ρουτίνα, μπορείς να το συζητήσεις με τον σύντροφό σου και να κάνετε μία παύση προκειμένου να συνδεθείτε με άλλους τρόπους. Όταν μαθαίνεις να επικοινωνείς τις ανάγκες σου και να φροντίζεις τη σχέση σε συναισθηματικό επίπεδο. Όταν το κάνεις, επιστρέφεις στο σεξ με μία νέα ενέργεια.

Υπάρχει ιδανική διάρκεια για την αποχή;

Η απάντηση εξαρτάται από τη συχνότητα του σεξ που κάνει κάθε ζευγάρι. Αν κάνει κάθε μέρα, μία φορά την εβδομάδα θεωρείται αποχή, αν κάνει σεξ εβδομαδιαίως, μία φορά τον μήνα είναι αποχή. Αυτό είναι κάτι που θα συμφωνήσετε μεταξύ σας.