Γούντι Άλεν: «Το cancel culture είναι ηλίθιο. Καμία γυναίκα δεν έχει κάνει καταγγελία για εμένα» - Εκτός από την κόρη του


Κλέλια Φατούρου

4 Σεπτεμβρίου 2023

Γούντι Άλεν: «Το cancel culture είναι ηλίθιο. Καμία γυναίκα δεν έχει κάνει καταγγελία για εμένα» - Εκτός από την κόρη του
Instagram
Ο 87χρονος σκηνοθέτης μιλά για το ηλίθιο cancel culture και την 50η ταινία του, που ίσως είναι η τελευταία

Ο Γούντι Άλεν επέστρεψε στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βενετίας το Σαββατοκύριακο, για την παγκόσμια πρεμιέρα της 50ης ταινίας του "Coup de Chance", που σύμφωνα με τον ίδιο, θα είναι και η τελευταία του. Το γαλλικό ρομαντικό θρίλερ ίσως να είναι και το κύκνειο άσμα του 87χρονου σκηνοθέτη, που έφαγε cancel στις Η.Π.Α.

«Έχω τόσες ιδέες για ταινίες που θα ήθελα να κάνω, αλλά δεν είναι και τόσο εύκολη η χρηματοδότηση. Αλλά πέρα από αυτό, δεν ξέρω αν έχω πια το θράσος να βγω εκεί έξω και να χάσω χρόνο μαζεύοντας χρήματα», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στο Excelsior Hotel, ενώ μιλά για το cancel culture, που θεωρεί ηλίθιο, το γαλλικό σινεμά αλλά και την κόρη του Ντίλαν.

«Λάτρευα το γαλλικό σινεμά από μικρός. Ονειρευόμουν να είχα γεννηθεί Γάλλος σκηνοθέτης και αγαπούσα τον Γκοντάρ και τον Τρυφώ. Αφού δεν μπορούσα να γίνω Γάλλος, είπα να αποτίσω φόρο τιμής στη χώρα μέσα από την 50η ταινία μου. Ήταν ένα δώρο στον εαυτό μου».

Η ταινία γυρίστηκε στα γαλλικά, αν και η αρχική ιδέα ήταν να βάλει Αμερικάνους, όπως έκανε και με το "Midnight in Paris". «Αφού έμεινα για μήνες στο Παρίσι και το cast ήταν υπέροχο, νομίζω ότι ήταν καλύτερη ιδέα. Παρόλα αυτά, μιλάμε για ένα εξιδανικευμένο Παρίσι, έτσι όπως κάνω με όλες τις πόλεις στις ταινίες μου. Και εφόσον μιλάμε για ταινίες με φόνους, είναι προτιμότερο να βλέπεις γοητεία και κωμικό στοιχείο. Δεν μου αρέσει το σκοτάδι».

Εκτός αν πρόκειται για το κίνημα #MeToo και το cancel culture. Εκεί διαφωνεί. «Οποιοδήποτε κίνημα φτιάχτηκε για να κάνει καλό, ειδικά για τις γυναίκες, είναι καλό. Μέχρι τη στιγμή που γίνεται ηλίθιο. Είναι χαζό να δημιουργείς ένα θέμα όταν δεν είναι πραγματικά φεμινιστικό ή δεν αφορά μία αδικία απέναντι σε γυναίκα». Κάτι μου λέει ότι αναφέρεται στον εαυτό του και στις κατηγορίες που αρνείται εδώ και δεκαετίες. Αμέσως μετά, μιλά για τη σχέση του με τις γυναίκες, τουλάχιστον σε επαγγελματικό επίπεδο.

«Έχω κάνει 50 ταινίες και δεν υπήρξε ποτέ καταγγελία. Είχα πολύ καλές σχέσεις με τις γυναίκες και πληρώνονταν τα ίδια χρήματα με τους άντρες. Δούλεψα με εκατοντάδες γυναίκες και δεν ακούστηκε ποτέ ούτε ένα παράπονο για τη συνεργασία μας». Η κουβέντα πηγαίνει μοιραία στην κόρη του Ντίλαν, τις καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση και το ντοκιμαντέρ του 2021, "Allen v. Farrow". «Η αντίδρασή μου στο ντοκιμαντέρ ήταν η ίδια με πριν. Η κατάσταση ερευνήθηκε σχολαστικά από δύο Σώματα και το αποτέλεσμα ήταν ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν την ενοχή μου». Παραδέχεται ότι δεν έχει καμία επαφή με τα θετά παιδιά του, Ντίλαν και Ρόναν Φάροου, αν και θα το ήθελε.

Αν και έχει αποκλειστεί από τις Η.Π.Α., σε επαγγελματικό επίπεδο, θεωρεί ότι κανείς δεν τον έχει κάνει cancel. «Δεν ξέρω τι σημαίνει γιατί δεν έχει αλλάξει κάτι για εμένα. Συνεχίζω να κάνω ταινίες, να γράφω σενάρια, να είμαι παραγωγός. Το μόνο που έχει αλλάξει είναι η παρουσίασή τους. Και σκέφτομαι ότι ίσως πρέπει να σταματήσω με όλο αυτό το streaming και τις ταινίες που βγαίνουν για 2 εβδομάδες στις αίθουσες και μετά πηγαίνουν σε τηλεοπτικές πλατφόρμες. Αν όμως ξανακάνω ταινία, θα είναι στη Νέα Υόρκη, γιατί εκεί βρίσκεται η ιδέα που έχω. Θα ήθελα πολύ να δουλέψω ξανά με την Cate Blanchett. Είναι υπέροχη ηθοποιός, νομίζω ότι απόλαυσε τη συνεργασία μας στο "Blue Jasmine" και πιστεύω ότι θα το ξαναέκανε. Η ίδια πάντως έχει δηλώσει ότι δεν ήταν ενήμερη για την παρενόχληση όταν δούλεψε μαζί του.