GREEN

Ασβεστόλιθος από φύκια μπορεί να μηδενίσει το αποτύπωμα άνθρακα κατασκευαστικών έργων


JTeam

6 Αυγούστου 2022

Wil Srubar
Glenn Asakawa/CU Boulder
Ερευνητές στο University of Colorado Boulder βρήκαν τρόπο να παράγουν ασβεστόλιθο από φύκια, άρα και μπετόν με μηδενικό ή ακόμα και αρνητικό ισοζύγιο άνθρακα

Η επιστημονική ομάδα στο CU Boulder χρησιμοποίησε βιογενετικό ασβεστόλιθο που προέρχεται από φύκια για να συνθέσει τσιμέντο, το συστατικό του μπετόν με το μεγαλύτερο αποτύπωμα άνθρακα.

Ο βιογενετικός ασβεστόλιθος παράγεται φυσικά, μέσα από τη διαδικασία της φωτοσύνθεσης. Αυτό που κάνει το τσιμέντο στο οποίο χρησιμοποιείται να έχει μηδενικό ισοζύγιο άνθρακα είναι ότι, όταν ο ασβεστόλιθος καίγεται για να μετατραπεί σε τσιμέντο, εκπέμπει ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα ίση ή μικρότερη αυτής που χρησιμοποίησαν τα φύκια στη φωτοσύνθεσή τους. Υπολογίζεται πως ο ασβεστόλιθος από φύκια μπορεί να μειώσει την ποσότητα του διοξειδίου του άνθρακα που καταλήγει στην ατμόσφαιρα κάθε χρόνο κατά 2 γιγατόνους και να εγκλωβίσει 250 εκατομμύρια επιπλέον τόνους.

«Πιστεύουμε πως έχουμε έναν από τους καλύτερους -αν όχι τον καλύτερο- τρόπο για τη βιομηχανία τσιμέντου και μπετόν να αντιμετωπίσει το ζήτημα του άνθρακα» δήλωσε ο Wil Srubar, ο βασικός ερευνητής και επικεφαλής του εργαστηρίου ζωντανών υλικών του CU Boulder.

Ο βιογενετικός ασβεστόλιθος έχει την ίδια όψη, την ίδια υφή και την ίδια συμπεριφορά με ασβεστόλιθο που έχει προέλθει από λατομείο και οι ΗΠΑ έχουν αρκετές λίμνες ώστε να μπορούν να καλύψουν τις οικοδομικές ανάγκες της χώρας μόνο με αυτό το υλικό. Σύμφωνα με το Srubar, «βλέπουμε έναν κόσμο στον οποίο η χρήση μπετόν είναι ένας μηχανισμός επούλωσης του πλανήτη».

Ο ερευνητής έχει επίσης ιδρύσει μια start-up για να φέρει το βιογενετικό ασβεστόλιθο στην αγορά το συντομότερο δυνατόν. Η εταιρεία έχει στην κατοχή της μικρές ποσότητες του υλικού και σκοπεύει να συνεχίσει να χρησιμοποιεί τα ίδια μικροφύκια για να δημιουργήσει εναλλακτικές και για άλλα ακριβά και ενεργειακά απαιτητικά προϊόντα, όπως η τροφή, τα βιοκαύσιμα και τα προϊόντα περιποίησης.

Η παραγωγή τσιμέντου είναι αυτή τη στιγμή υπεύθυνη για 8% της των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα σε παγκόσμιο επίπεδο. Για να μειωθεί το ποσοστό αυτό οι αρχιτέκτονες μπορούν να σχεδιάσουν κτίρια που απαιτούν λιγότερο ή και καθόλου μπετόν για να χτιστούν ή να ξεκινήσουν να λαμβάνουν υπόψη εναλλακτικές, όπως αυτή από το CU Boulder ή το πρότζεκτ της εταιρείας Carbicrete από τον Καναδά, που χρησιμοποιεί τη σκουριά από την παραγωγή χάλυβα για να δημιουργήσει ένα προϊόν παραπλήσιο του τσιμέντου με αρνητικό ισοζύγιο άνθρακα.

Aκολουθήστε το jenny.gr στο google news και μείνετε ενημερωμένοι για το sustainability, το climate emergency και τα πάντα γύρω από το περιβάλλον.