
Στο έκτο επεισόδιο του ΒΟΞ του JennyGr με την Τζένη Μπαλατσινού, ο Γρηγόρης Βασιλειάδης, συζητάει με την Τζένη Μπαλατσινού για τον ναρκισσισμό, τα είδη και την αντιμετώπισή του.
Ο Γρηγόρης Βασιλειάδης σπούδασε ψυχολογία σε πανεπιστήμια της Ελλάδας, της Ολλανδίας και της Μ. Βρετανίας. Διαθέτει διδακτορικό τίτλο στην Ψυχολογία, από το τμήμα ψυχολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), έχει υπάρξει εκπαιδευτής σε προγράμματα σπουδών προπτυχιακού και μεταπτυχιακού επιπέδου στην συμβουλευτική και την ψυχοθεραπεία, εισηγητής επιστημονικών σεμιναρίων κι επιστημονικών συνεδρίων με θεματολογία την ψυχοθεραπεία και την συμβουλευτική, στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.
Ο κ.Βασιλειάδης σχολιάζει επίσης το γεγονός πως πιστεύουμε ότι το να επιβεβαιώνουμε συνεχώς, από μικρή ηλικία, το "εγώ" του παιδιού θα οδηγήσει στην εξάλειψη κάθε παθολογίας.
Ποια είναι η διαφορά μεταξύ καλού και κακού ναρκισσισμού; Ο κ.Βασιλειάδης εξηγεί πόσο σημαντική είναι η ασυνείδητη συμπεριφορά της μητέρας στον πρώτο χρόνο ζωής του παιδιού και τι βάσεις θέτει για την μετέπειτα ναρκισσιστική εξέλιξή του.
Στην παθολογική του έκφανση ο ναρκισσισμός σημαίνει ένα "κλείσιμο" στον εαυτό, το οποίο βιώνεται σαν συνεχή αυτοαπασχόληση και συνεχής τροφή προς την εικόνα εαυτού. Χωρίς, ωστόσο, να έχει ιδέα ότι αυτό είναι κάτι παθολογικό. Για έναν ναρκισσιστή σημασία έχει να γίνει αυτό που θέλει όποιο κι αν είναι το κόστος, καθώς τον ενδιαφέρει να διαμορφώσει μέσα από τις επιτυχίες του μια εικόνα που να ανταποκρίνεται σε έναν ιδανικό εαυτό -όπως τον έχει πλάσει στο μυαλό του.
Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί το βαθύτατο ψυχικό έλλειμα, το δυσαναπλήρωτο κενό που υπάρχει πίσω από κάθε ναρκισσιστή; Πώς μπορεί να αντικατασταθεί η έλλειψη ενσυναίσθησης και οι εκρήξεις θυμού ενός ναρκισσιστή;