REAL LIFE TRUE STORIES

Career Break: Αν έχεις κουραστεί να δουλεύεις, ώρα να μάθεις το νέο feature του LinkedIn


JTeam

8 Απριλίου 2022

Career Break: Αν έχεις κουραστεί να δουλεύεις, ώρα να μάθεις το νέο feature του LinkedIn
pexels
Αν νιώθετε μια κάποια ψυχική εξάντληση, λίγο burnout ή απλά θέλετε λίγο χρόνο για τον εαυτό σας, τότε το "career break" του LinkedIn φτιάχτηκε για σας.

Το LinkedIn πριν από έναν μήνα, εισήγαγε ίσως το πιο χρήσιμο feature του και αυτό δεν είναι άλλο από το "Career break". Όπως σωστά υποθέσατε, πρόκειται για ένα χαρακτηριστικό που «αναγνωρίζει ότι ο χρόνος που αφιερώνουν οι εργαζόμενοι εκτός της δουλειάς, είναι το ίδιο ή και περισσότερο σημαντικός από την τυπική εργασιακή καθημερινότητα», σύμφωνα με την senior product manager της πλατφόρμας, Camilla Han-He.

Με το νέο αυτό χαρακτηριστικό, οι χρήστες του LinkedIn κυρίως στις ΗΠΑ, μπορούν να αξιοποιήσουν τα 13 «είδη» αυτού που ορίζεται ως ένα καλό «διάλειμμα από την καριέρα». Αυτά τα είδη περιλαμβάνουν την απώλεια ενός προσώπου, τη μετάβαση σε ένα άλλο επάγγελμα, την αυτοφροντίδα, τον χρόνο που χρειάζεται ένας γονιός για την ανατροφή του παιδιού του, τη σωματική και ψυχική υγεία. Στη συνέχεια, ο χρήστης προσθέτει λεπτομέρειες σχετικά με το τι ακριβώς τον οδήγησε σε αυτό το εργασιακό break και ποια ήταν τα οφέλη κατά τη διάρκεια της αποχής του.

To LinkedIn ισχυρίζεται ότι το νέο του χαρακτηριστικό περιγράφεται ως «θείο δώρο» από τις γυναίκες και δεν θα μπορούσαμε να συμφωνήσουμε περισσότερο παρόλο που θα έπρεπε να είναι δεδομένο. Σύμφωνα με σχετική έρευνα, που εξέτασε 23.000 εργαζομένους και πάνω από 4.000 managers, περίπου τα 2/3 αυτών έχουν κάνει ένα τέτοιο διάλειμμα στη διάρκεια της καριέρας τους.

Μάλιστα, το 68% των γυναικών που συμμετείχαν στην έρευνα, δήλωσαν ότι «θα ήθελαν να αναδείξουν και με άλλους τρόπους τα οφέλη του "career break", εστιάζοντας σε δεξιότητες και εμπειρίες που βίωσαν οι ίδιες στη διάρκεια αυτής της παύσης».

Στην πραγματικότητα, το νέο αυτό χαρακτηριστικό «κανονικοποιεί» τον χρόνο που αφιερώνουμε εκτός δουλειάς και τον αναγνωρίζει ως εξίσου εποικοδομητικό και αποδοτικό.

Οι προκαταλήψεις ωστόσο γύρω από όλο αυτό που πάει να χτιστεί, καλά κρατούν και ορίζουν εν τέλει πότε κάποιος θεωρείται «ο ιδανικός εργαζόμενος». Η αυτοφροντίδα εξακολουθεί να θεωρείται πολυτέλεια και ο προσωπικός χρόνος άνεση που καλό είναι να μην χρησιμοποιείται ως δικαιολογία κάθε φορά που κάποιος βαριέται να δουλέψει.

Αλλά δεν είναι ακριβώς έτσι. Η αποχή από τη δουλειά για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα κάνει θαύματα, φέρνει πίσω τη χαμένη ενέργεια και απενοχοποιεί την ανάγκη για ουσιαστική ξεκούραση και αποφόρτιση από έναν υπερβολικά μεγάλο φόρτο εργασίας.

Η πανδημία βοήθησε να δούμε τα πράγματα λίγο καλύτερα. Λίγο η Μεγάλη Παραίτηση, λίγο η ανάγκη για καλύτερο μισθό και καλύτερες συνθήκες εργασίας, έκαναν πιο αντιληπτή την πραγματικότητα. Πολλές γυναίκες σταμάτησαν να δουλεύουν για να επικεντρωθούν στα παιδιά τους ή επέλεξαν την τηλεργασία για να τα συνδυάσουν όλα.

Από την άλλη, η ανάγκη και μόνο για αυτοφροντίδα είναι αρκετή για να σταματήσει προσωρινά κάποιος τη δουλειά του χωρίς να χρειαστεί πια να λογοδοτήσει. Πολλοί εργαζόμενοι νιώθουν τόσο εξαντλημένοι που ακόμη και το να στείλουν ένα mail, τους προκαλεί κρίση άγχους.

Το "Career Break" είναι ίσως η μεγαλύτερη ανάγκη και απομακρύνει κάθε στίγμα από πάνω του. Σίγουρα έχει πολλά προβλήματα που πρέπει να λυθούν ως προς την εφαρμογή του στις ΗΠΑ, όπως με τι μισθό θα μπορέσει κανείς να απέχει από τη δουλειά για να αποκαταστήσει την ψυχική του ηρεμία. Αλλά πραγματικά αξίζει τη δοκιμή!

TAGS