Αν ρωτήσεις 10 άτομα ποια είναι η Giorgia Soleri, μάλλον θα σου απαντήσουν «η σύντροφος του Damiano των Maneskin». Είναι πολλά παραπάνω, βέβαια, αλλά ίσως πουλάει λιγότερο. Είναι ακτιβίστρια για τα γυναικεία δικαιώματα, έχει ήδη κυκλοφορήσει την πρώτη της ποιητική συλλογή με τίτλο La Signorina Nessuno και μιλά ανοιχτά για την ιστορία της με την ενδομητρίωση, προσπαθώντας να ενημερώσει όσο περισσότερους μπορεί.
Η διάγνωσή της έγινε στις 21 Μαρτίου 2021 – είχε περάσει την ημέρα με τη μητέρα της κι ετοιμαζόταν να ξεκινήσει την επιστροφή για το σπίτι, όταν χτύπησε το τηλέφωνο. Ήταν ο γιατρός της, ο οποίος της ανακοίνωσε ότι ο πόνος που αισθάνεται για πάνω από μία δεκαετία οφείλεται στην ενδομητρίωση. «Μία τεράστια απελευθέρωση». Έτσι αισθάνθηκε όταν έμαθε τα νέα και πήρε τους αγαπημένους της ανθρώπους για να τα ανακοινώσει.
«Έχω ακούσει τα πάντα, ότι είμαι τρελή, ότι έχω άγχος, ότι είμαι κρύα, ότι λέω ψέματα, ότι φοβάμαι το σεξ, ότι πρέπει να αυνανίζομαι περισσότερο», θα έγραφε έναν μήνα αργότερα σε ανάρτησή της, στην οποία τη βλέπουμε να κλαίει από τον πόνο, πριν μάθει τι της συνέβαινε.
«Όταν επιτέλους πήρα ένα όνομα για όλο αυτό, ανακάλυψα όχι μόνο πως δεν ήμουν μόνη, αλλά ότι οι γυναίκες που αντιμετωπίζουν τη συγκεκριμένη πάθηση είναι πάρα πολλές κι όλες αισθάνθηκαν την απόλυτη εγκατάλειψη στον πόνο τους, υποσχέθηκα στον εαυτό μου ότι θα πρέπει να προσπαθώ καθημερινά ώστε κανείς να μην αισθανθεί έτσι, ποτέ ξανά. Δεν είμαστε ένοχες, δεν είμαστε χαλασμένες και δεν είμαστε ελαττωματικές».
Από τότε, μεγάλο μέρος της περσόνας στης στα social media περιστρέφεται γύρω από την ενημέρωση για την ενδομητρίωση. Έδειξε αναλυτικά τι συνέβη στο σώμα της όταν έκανε λαπαροσκοπική επέμβαση – μαζί με όλα τα άσχημα από το στάδιο της ανάρρωσης – και μιλά για τη νόσο ακριβώς όπως πρέπει: Ωμά. Και δεν πιστεύει πως είναι μία τόσο «σιωπηλή» νόσος – εμείς την κάνουμε να σωπάσει.
«Εδώ και καιρό διάβαζα ότι αν όντως ακούσεις έναν άνθρωπο, θα δεις πως η ενδομητρίωση δεν ήταν ποτέ πραγματικά σιωπηλή. Και σιωπηλή, στη δική μoυ περίπτωση, δεν ήταν ποτέ», έχει αναφέρει.
«Ούρλιαζε όπως ήθελα εγώ να ουρλιάξω μετά από δεκάδες επισκέψεις κατά τις οποίες ξεπετούσαν τα συμπτώματά μου το ένα μετά το άλλο για να μου πουν, έπειτα, ότι ήμουν απόλυτα υγιής. Όπως ήθελα να ουρλιάξω όταν ο πόνος ήταν τόσο δυνατός που με έκανε να λιποθυμήσω, όταν, στα 14 μου χρόνια, μου ήρθε η περίοδος και ενώ όλοι ήταν ενθουσιασμένοι, εγώ πολύ σύντομα ανακάλυψα ένα σώμα που επαναστατούσε».
Μιλά τόσο έντονα για την ενδομητρίωση όχι επειδή την έχει κάνει μέρος της προσωπικότητάς της, κι ούτε μόνο από ενδιαφέρον για τους άλλους, αλλά κι επειδή είναι ο τρόπος της να διαχειριστεί την ασθένεια. Πήρε κάτι άσχημο και το μετέτρεψε σε κινητήριο δύναμη για να βοηθήσει τόσο τον εαυτό της, όσο και κάθε γυναίκα που το χρειάζεται. «Είναι ένας τρόπος να ανασυγκροτήσω τα συναισθήματά μου και να τα ξαναβγάλω στην κοινωνία χρήσιμα, πια, επειδή, όπως έλεγε κι ο φεμινισμός της δεκαετίας του ’70, “το προσωπικό είναι και πολιτικό”», σημείωσε σε συνέντευξή της στο ιταλικό Vanity Fair.
Η Giorgia Soleri μίλησε ακόμη και στο TedxCortina για την μάχη, γιατί περί μάχης πρόκειται, να πάρει εξηγήσεις και να δώσει, επιτέλους, όνομα στην πάθησή της.
Είναι εκείνη η πραγματική σταρ των Maneskin και ο Damiano θα έπρεπε να γίνει γνωστός ως «σύντροφος της Giorgia»; Ενδεχομένως. Το σίγουρο είναι πως όσο παραμένει ενεργή, η ενδομητρίωση δε θα είναι μία σιωπηλή ασθένεια και οι γυναίκες που ζουν – ή προσπαθούν να ζουν – με εκείνη θα φωνάζουν, μέχρι να ακουστούν.
Read More
- 6 μύθοι για την ενδομητρίωση που, επιτέλους, ήρθε η ώρα να καταρριφθούν
- Η Ελπινίκη Βέλλα ήταν ασυμπτωματική μέχρι που βρέθηκε με 5 κύστες -και ενδομητρίωση: «Δεν εκφραζόμαστε όλες οι γυναίκες το ίδιο, σαν κοινωνία υπάρχει το "τι θα πει ο κόσμος"»
- Η πιο συχνή θεραπεία για την ενδομητρίωση, μπορεί να επιδεινώσει τη νόσο