REAL LIFE WHO

Πώς το pole dancing «έσωσε» μια νεαρή καλλιτέχνιδα από το άγχος της πανδημίας


Εύα Κονδύλη

23 Ιουνίου 2021

Πώς το pole dancing «έσωσε» μια νεαρή καλλιτέχνιδα από το άγχος της πανδημίας
Μέσα στην κρίση της πανδημίας, όλοι περάσαμε στιγμές άγχους και στρες, ενώ προσπαθούσαμε ανελλιπώς να βρούμε και να δημιουργήσουμε νέους τρόπους που θα μας ηρεμούσαν ψυχικά και θα μας βοηθούσαν να περάσουμε τον χρόνο μας στο σπίτι. Για την 23χρονη Cami Arboles, όταν το άγχος της πανδημίας άρχισε να γίνεται ασφυκτικό, αυτό που την «έσωσε» ήταν το pole dancing. 

Μέσα στην κρίση της πανδημίας, όλοι περάσαμε στιγμές άγχους και στρες, ενώ προσπαθούσαμε ανελλιπώς να βρούμε και να δημιουργήσουμε νέους τρόπους που θα μας ηρεμούσαν ψυχικά και θα μας βοηθούσαν να περάσουμε τον χρόνο μας στο σπίτι.

Μερικοί ξεκινήσαμε γυμναστική, ενώ άλλοι επιχειρήσαμε να μαγειρέψουμε όποια συνταγή συναντούσαμε στο διαδίκτυο. Για την 23χρονη Cami Arboles, όταν το άγχος της πανδημίας άρχισε να γίνεται ασφυκτικό, αυτό που την «έσωσε» ήταν το pole dancing. 

«Άρχισα το pole dancing στo ξεκίνημα της τελευταίας μου χρονιάς μου στο κολέγιο», λέει η καλλιτέχνης που έχει εκπαιδευτεί στο Yale. «Ήταν κάτι που θαύμαζα πάντα από μακριά, αλλά φοβόμουν πολύ να το δοκιμάσω. Σκέφτηκα ότι η ζωή είναι τόσο σύντομη, οπότε τι με κρατάει πίσω;».

Στην αρχή του lockdown, η Arboles δεν είχε πλέον πρόσβαση στο στούντιο χορού και βρέθηκε να εξερευνά την αγάπη της για το pole dancing στο σπίτι. 

«Ήμουν έτοιμη να αποφοιτήσω από το κολέγιο όταν συνέβη η πανδημία και όλα τα προγράμματά μου και οι προοπτικές απασχόλησης μου είχαν εξαφανιστεί», λέει. «Ένιωσα σαν ένα μέρος μου να είχε φύγει. Όλα τα σχέδια της ζωής μου είχαν διαγραφεί εντελώς. Κάθε μέρα, ένιωθα πολύ άγχος και θλίψη».

Ο χορός την βοήθησε να αντιμετωπίσει αυτά τα βαριά συναισθήματα και η εκμάθηση νέων δεξιοτήτων έφερε χαρά σε μια δύσκολη περίοδο στη ζωή της. 

«Αγόρασα ένα στύλο, τον έστησα στο σαλόνι της θείας μου και άρχισα να χορεύω για ώρες κάθε μέρα», λέει η Arboles. «Ήταν αυτό που με έβγαλε από το κρεβάτι τα περισσότερα πρωινά».

Πώς συγχωνεύει τον χορό με τον διαλογισμό;

Με την τρέχουσα πλατφόρμα της, η καλλιτέχνις - που είναι επίσης πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια γιόγκα - φέρνει τώρα την τέχνη του διαλογισμού στοpole dancing με το The Mind Body Spirit Collective, μια κοινότητα για γυναίκες, ομοφυλόφιλα και non-binary άτομα.

«Η κοινότητα ξεκίνησε ως μια διαδικτυακή πλατφόρμα που προσέφερε μαθήματα γιόγκα και διαλογισμό», λέει η Arboles. «Λειτουργούμε ενσωματώνοντας την κίνηση, τον αυτο-προβληματισμό και μια θετική νοοτροπία στην καθημερινή μας ζωή, και τώρα επεκτείνουμε για να προσφέρουμε περισσότερα μαθήματα κίνησης και ευελιξίας, καθώς και μαθήματα χορού».

Η εκμάθηση του pole dancing απαιτεί χρόνο, αφοσίωση και συνέπεια, και ο στόχος της Arboles είναι να βοηθήσει τους ανθρώπους να ανακαλύψουν πώς μπορεί να βελτιώσει την ψυχική τους κατάσταση, κάνοντάς τους να αισθάνονται πιο χαρούμενοι και ειρηνικοί με τον εαυτό τους και με τους άλλους.

«Για μένα, το pole dancing είναι μια μορφή διαλογισμού», εξηγεί. «Όταν είμαι στον στύλο, η εστίασή μου είναι πλήρως στο πώς αισθάνεται το σώμα και το μυαλό μου». Όπως λέει, ο διαλογισμός την βοηθά να πετύχει μια καθαρή και ήρεμη κατάσταση του νου, βελτιώνοντας τη ροή της πάνω στον στύλο.

Ο αισθησιασμός του pole dancing έχει διαδοθεί στον mainstream πολιτισμό με την πάροδο των ετών, οδηγώντας πολλούς να υποτιμήσουν την ευελιξία αυτής της ικανότητας. Για την Arboles, ο στόχος είναι να προωθηθεί η ιδέα ότι ο χορός αυτός μπορεί να έχει πολλές διαφορετικές μορφές - είτε ως άθλημα, μορφή τέχνης ή ερωτική δραστηριότητα. 

«Πολλοί άνθρωποι δυσκολεύονται να αναγνωρίσουν ότι ο αθλητισμός μπορεί να είναι αισθησιακός και ότι μπορεί να υπάρχουν πολλαπλές προοπτικές», λέει. «Ελπίζω να συνεχίσω να επιβεβαιώνω αυτές τις απόψεις μέσω της δουλειάς μου».

Πηγή κεντρικής φωτογραφίας: Instagram

Δείτε ακόμη: Γυναίκες με καρκίνο του μαστού «μεταμορφώνονται» σε θεές με στόχο την αυτο-αγάπη

Γίνε κι εσύ μέλος μόνο με 6€/ έτος στο συνδρομητικό Jenny.gr Exclusive Benefits

jenny.gr