REAL LIFE WHO

«Σαν ταινία τρόμου»: 19χρονη περιγράφει την απόδρασή της από την Ουκρανία με συγκλονιστικά video στο TikTok


JTeam

11 Μαρτίου 2022

«Σαν ταινία τρόμου»: 19χρονη περιγράφει την απόδρασή της από την Ουκρανία με συγκλονιστικά video στο TikTok
«Θα δείχνω αυτά τα video στα παιδιά μου και θα τους μιλάω γι' αυτά που έπρεπε να υπομείνουμε», περιγράφει η Diana Totok

Η Diana Totok ανήκει στους ανθρώπους που αναγκάστηκαν να ζήσουν σε πρώτο πλάνο το σκληρό πρόσωπο του πολέμου. Μαζί με την αδερφή της, έπρεπε να αποχαιρετήσουν κατά την απόδρασή τους, τον πατέρα τους πίσω από τον φράχτη που χωρίζει τη Ρουμανία από την Ουκρανία, γνωρίζοντας πως μπορεί να μην τον ξαναδούν ποτέ στη ζωή τους.

Η ίδια μαζί με την 17χρονη αδερφή της, Darina, και τη μητέρα τους πήραν το τρένο για τη Ρουμανία με την ελπίδα ο πατέρας τους να καταφέρει να ζήσει για να τον δουν ξανά.

@diana_totok

Talking to my dad. He’s in Ukraine we’re in Romania 🇺🇦🇷🇴

♬ original sound - ratherbe.anyoneelse

«Έκλαιγα και είχα κρίσεις πανικού. Ήμουν σε απόγνωση και ζούσα τον απόλυτο τρόμο. Ακόμη και τώρα δεν ξέρω αν θα μπορέσω να τον ξαναδώ», είναι τα όσα περιγράφει η 19χρονη Diana σήμερα.

@diana_totok

♬ Originalton - 𝐽𝑖𝑡𝑘𝑎

Μέχρι πριν δύο εβδομάδες, η ζωή της ήταν πολύ διαφορετική, ανησυχούσε για τα απλά της καθημερινότητας ενώ τώρα ήξερε πως απέμεναν μόνο λίγα δευτερόλεπτα για να πει αντίο στον πατέρα της, ο οποίος αναγκάστηκε να μείνει πίσω εξαιτίας του πολέμου, αλλά και στη χώρα της, όπως και στην παλιά της ζωή.

Ο μόνος τρόπος να αντέξει αυτό που της συμβαίνει, ήταν να το κινηματογραφήσει. Με αυτόν τον τρόπο, η Diana ήθελε να δείξει στον κόσμο τι ακριβώς συμβαίνει στη χώρα της από την πρώτη μέρα της ρωσικής εισβολής ενώ μέσω της καταγραφής και του φακού, έκανε λίγο πιο εύκολη τη διαχείριση του φόβου της και όλων των συναισθημάτων της.

«Μοιάζει με ταινία τρόμου και η βιντεοσκόπηση είναι ο μόνος τρόπος για να βάλω όσα συμβαίνουν σε μια σειρά. Τραβούσα σε video μια συγκεκριμένη στιγμή και σκεφτόμουν πώς θα κάνω edit. Ποιο τραγούδι θα μπορούσε να συνοδεύσει κάθε περιστατικό κλπ».

Το video με τον αποχαιρετισμό του πατέρα της έχει γίνει viral, αποτυπώνοντας τη φρικαλεότητα του πολέμου, μαζί με πολλά ακόμη στιγμιότυπα που ανεβάζει αυτό το διάστημα.

@diana_totok

Thank you to Romania

♬ Another love - .

«Κορίτσια, ο πόλεμος ξεκίνησε»

Η Totok ήταν στο σπίτι μιας φίλης της τη νύχτα που ξεκίνησε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. «Ξυπνήσαμε επειδή μας τηλεφώνησε η μαμά της φίλης μου, λέγοντάς μας: "Κορίτσια, ο πόλεμος ξεκίνησε, γίνονται παντού βομβαρδισμοί". Όταν έφυγα από το σπίτι της φίλης μου για να τρέξω στην οικογένειά μου, τα τελευταία της λόγια ήταν: "Αντίο, μην πεθάνεις"».

Εκείνη τη νύχτα, όλη η οικογένεια ξάπλωσε στο ίδιο κρεβάτι από τον φόβο, ακούγοντας τον βομβαρδισμό των αεροπλάνων. «Ήταν τόσο τρομακτικό. Ήμασταν ξαπλωμένοι με τα ρούχα μας, έτοιμοι να φύγουμε».