REAL LIFE WORKING GIRL

Μήπως πάσχεις από «εργασιακή ανία»; 3 τρόποι να το αντιμετωπίσεις


JTeam

20 Σεπτεμβρίου 2023

Μήπως πάσχεις από «εργασιακή ανία»; 3 τρόποι να το αντιμετωπίσεις
pexels
Αν τελευταία νιώθεις μια ακατανίκητη βαρεμάρα στη δουλειά, βρίσκεσαι στο σωστό άρθρο και σου συγκεντρώσαμε τα tips των ειδικών για να ανακτήσεις το χαμένο σου πάθος

Ας ξεκινήσουμε με μια βασική ερώτηση: Πόσες φορές τη μέρα χασμουριέσαι (ασύστολα) στη δουλειά; Μπορεί να αποδίδεις τη συνήθεια στο ότι δεν τρέφεσαι καλά ή στον καιρό που συννεφιάζει και σου φέρνει υπνηλία αλλά μάλλον η βασική αιτία κρύβεται αλλού.

Αν ταυτίστηκες αρκετά μέχρι στιγμής, μάλλον πάσχεις από «εργασιακά ανία». Πρόκειται για έναν όρο που έχουν βγάλει οι ειδικοί και δεν μιλάμε για μια περιστασιακή συνθήκη αλλά για κάτι πιο μόνιμο.

Η «εργασιακή ανία παρατηρείται όταν μια αίσθηση ατονίας αρχίζει να παρουσιάζεται με έντονη συχνότητα, σε τέτοιο σημείο που χαρακτηρίζει την επαγγελματική ζωή σου για μήνες. Δεν είναι ότι μισείς τη δουλειά σου αλλά έχεις πλέον περάσει στη ζώνη της απάθειας

Η career coach και ιδρύτρια του Unleash My Future, Λίζα Μέρντοκ, ισχυρίζεται πως είναι «αρκετά σύνηθες να νιώθεις ότι έχεις εγκλωβιστεί ή ότι είσαι χωρίς ενέργεια στη δουλειά σου. Πολλοί βρίσκονται σε αυτή την κατάσταση για χρόνια ή και δεκαετίες. Οι γυναίκες παρουσιάζουν μια αυξητική τάση στην αναζήτηση μιας άλλης καριέρας όταν φτάνουν σε αυτό το σημείο».

Σύμφωνα με την ειδικό, σε περίπτωση που αισθάνεσαι κι εσύ ότι έχεις φτάσει σε ένα τέτοιο εργασιακό τέλμα, μπορείς να δοκιμάσεις κάτι από τα παρακάτω.

3 τρόποι για να αντιμετωπίσεις την «εργασιακή ανία»

Σαφήνεια

Τι είναι αυτό που σου προκαλεί ανία στη δουλειά; Το έχεις συγκεκριμενοποιήσει ή επιλέγεις την ασάφεια; Σύμφωνα με τη Μέρντοκ, «είναι σημαντικό να αναγνωρίζεις την αιτία που νιώθεις έτσι και τι μπορείς να κάνεις για να το αλλάξεις. Αυτό φυσικά απαιτεί αξιολόγηση και επανεκτίμηση όσων πρέπει να αναθεωρήσεις».

Αυτοπεποίθηση

Σε καμία περίπτωση, μη χάνεις την αυτοπεποίθηση σου. «Πολλά άτομα που νιώθουν εγκλωβισμένα στη δουλειά τους, χάνουν την αυτοπεποίθησή τους. Το σημαντικό όμως είναι να αναγνωρίζεις τον σκοπό, τις δυνάμεις και τις ικανότητές σου. Αυτό είναι εντελώς μεταμορφωτικό και σου ανοίγει νέους δρόμους στην καριέρα σου στο μέλλον», υποστηρίζει η ειδικός.

Θάρρος

Τέλος, βρες τη δύναμη και το θάρρος να κάνεις την αλλαγή που θέλεις είτε αυτό είναι αύξηση, είτε αλλαγή δουλειάς. «Οποιαδήποτε αλλαγή θέλει θάρρος και πίστη στον εαυτό σου για όλα αυτά που μπορείς να προσφέρεις. Μόνο έτσι μπορείς να περιμένεις ένα συναρπαστικό μέλλον στην καριέρα σου».