UPDATE

Ρόμπερτ Ντε Νίρο: Λογοκρίθηκε η ομιλία του στα Gotham Awards – Αποκαλούσε «τσαρλατάνο» τον Ντόναλντ Τραμπ


JTeam

28 Νοεμβρίου 2023

Ρόμπερτ Ντε Νίρο: Λογοκρίθηκε η ομιλία του στα Gotham Awards – Αποκαλούσε «τσαρλατάνο» τον Ντόναλντ Τραμπ
Getty Images
Ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο κατηγόρησε τη διοργάνωση ότι τα σχόλιά του κατά του Τραμπ αφαιρέθηκαν, χωρίς προειδοποίηση 

Στη σκηνή των Gotham Independent Film Awards, ανέβηκε το βράδυ της Δευτέρας ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο. Ο 80χρονος ηθοποιός παρέλαβε το τιμητικό βραβείο της διοργάνωσης στην ταινία του Μαρτίν Σκορσέζε «Οι Δολοφόνοι του Ανθισμένου Φεγγαριού».

Ανεβαίνοντας, όμως, στη σκηνή για να εκφωνήσει την ομιλία του, ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο συνειδητοποίησε ότι τα λόγια του για τον Τραμπ είχαν διαφοροποιηθεί, εν αγνοία του. Ο ίδιος, εξήγησε πως είχε σχεδιάσει να κάνει κάποια σχόλια για τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ, κατηγορώντας την παραγωγή των βραβείων και την Apple, ότι είχαν επεξεργαστεί τις παρατηρήσεις του.

Ο ίδιος, άνοιξε το κινητό του και ξεκίνησε να διαβάζει από εκεί τα λόγια του, τονίζοντας: «Θέλω να πω μόνο ένα πράγμα. Η αρχή της ομιλία μου μονταρίστηκε, κόπηκε και δεν το γνώριζα. Και θέλω να τη διαβάσω. Η ιστορία δεν είναι πια ιστορία. Η αλήθεια δεν είναι πια η αλήθεια». Στη συνέχεια, σημείωσε:«Ακόμη και τα γεγονότα αντικαθίστανται από εναλλακτικά γεγονότα και οδηγούνται από θεωρίες συνωμοσίας και ασχήμια».

Ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο συνέχισε να διαβάζει την αρχή της ομιλίας του, από το κινητό του: «Στη Φλόριντα, οι νέοι μαθητές διδάσκονται ότι οι σκλάβοι ανέπτυξαν δεξιότητες που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν για το προσωπικό τους όφελος. Η βιομηχανία του θεάματος δεν έχει ανοσία σε αυτή την πάθηση. Ο Δούκας, Τζον Γουέιν, είπε τη διάσημη φράση για τους ιθαγενείς Αμερικανούς: "Δεν αισθάνομαι ότι κάναμε λάθος που τους αφαιρέσαμε αυτή τη σπουδαία χώρα. Υπήρχε μεγάλος αριθμός ανθρώπων που χρειάζονταν νέα γη και οι Ινδιάνοι προσπαθούσαν εγωιστικά να την κρατήσουν για τον εαυτό τους"».

Προχωρώντας σε επικριτικά σχόλια προς τον Τραμπ, ο ηθοποιός σημείωσε ότι «το ψέμα έχει γίνει ένα ακόμη εργαλείο στο οπλοστάσιο του τσαρλατάνου».

«Ο πρώην πρόεδρος μας είπε ψέματα περισσότερες από 30.000 φορές κατά τη διάρκεια των τεσσάρων ετών της θητείας του. Και συνεχίζει τον ίδιο ρυθμό στην τρέχουσα εκστρατεία διεκδίκησης της προεδρίας», υπογράμμισε.

«Αλλά με όλα τα ψέματά του, δεν μπορεί να κρύψει την ψυχή του. Επιτίθεται στους αδύναμους, καταστρέφει τα δώρα της φύσης και δείχνει ασέβεια, για παράδειγμα, χρησιμοποιώντας τους ‘Ποκαχόντας’ ως προσβολή. Οι κινηματογραφιστές, από την άλλη πλευρά, προσπαθούν – εδώ είναι που μπήκα εγώ και είδα ότι είχαν μονταριστεί όλα αυτά», είπε στη συνέχεια.

Στο τέλος της ομιλίας του, ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο σημείωσε ότι έπρεπε να ευχαριστήσει τα βραβεία Gotham και την Apple, για το Killers of the Flower Moon. «Αλλά δεν έχω διάθεση να τους ευχαριστήσω καθόλου γι' αυτό που έκαναν. Πώς τολμούν να το κάνουν αυτό;», κατέληξε, δέχτηκε το βραβείο και κατέβηκε από τη σκηνή.

Η Apple και τα Gotham Awards δεν έχουν απαντήσει ακόμα στα σχόλια του ηθοποιού.