UPDATE ΑΓΚΑΛΙΑΖΟΥΜΕ

Πώς η διατροφή βοηθάει τις γυναίκες με πολυκυστικές ωοθήκες


Τζουλιάννα Καρνέζη

14 Σεπτεμβρίου 2017

pexels-photo-324030.jpeg

Ένα από τα συμπτώματα του PCOS είναι η περίσσεια τεστοστερόνης η οποία συνδέεται με την αυξημένη αντίσταση στην ινσουλίνη και η οποία με τη σειρά της είναι υπεύθυνη για την αποθήκευση λίπους κυρίως στην περιοχή της κοιλιάς. Όταν αυξάνεται το σωματικό βάρος αυξάνεται και η αντίσταση στην ινσουλίνη η οποία συμβάλει στην έκκριση της τεστοστερόνης και έτσι δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος.

Με βάση λοιπόν τα παραπάνω ο αρχικός στόχος των γυναικών που έχουν πολυκυστικές ωοθήκες θα πρέπει να είναι η βελτίωση της ινσουλινοαντίστασης, εφόσον υπάρχει, καθώς και μείωση ή η αποτροπή της αύξησης του σωματικού βάρους. Για να αποτρέψετε την αντίσταση στην ινσουλίνη θα πρέπει να διατηρείτε σταθερά τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα ακολουθώντας τις αρχές της διατροφής για την πρόληψη του σακχαρώδους διαβήτη. Ποιες είναι αυτές;

  • Να προτιμάτε την κατανάλωση υδατανθράκων χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη και πλούσιοι σε φυτικές ίνες.
  • Να γίνεται ίση κατανομή των υδατανθράκων μέσα στην ημέρα αλλά και στα επιμέρους γεύματα.
  • Να καταναλώνετε μικρά και συχνά γεύματα και να μην αφήνετε τον οργανισμό νηστικό πάνω από 3 με 4 ώρες,  ώστε να διατηρείτε σταθερά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.
  • Να καταναλώνετε 2 φορές την εβδομάδα ψάρια κατά προτίμηση πλούσια σε ωμέγα 3 λιπαρά όπως γαύρο, σαρδέλα, μπακαλιάρος.

Τι να περιορίζετε:

  • Να αποφεύγετε την υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης. Είναι σημαντικό να διαβάζετε τις ετικέτες τροφίμων, ώστε να μην αγοράζετε προιόντα που είναι πλούσια σε ζάχαρη. Προσοχή γιατί πολλές φορές η ζάχαρη αναγράφεται με άλλες ονομασίες όπως σιρόπι γλυκόζης και φρουκτόζης.
  • Να περιορίζετε την κατανάλωση τροφίμων που έχουν αυξημένο γλυκαιμικό δείκτη όπως το λευκό ψωμί, το λευκό ρύζι και τα τυποποιημένα προϊόντα, γιατί αυξάνουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.  
  • Να αποφεύγετε το αλάτι και τις κρυφές πηγές που βρίσκονται στις έτοιμες σάλτσες, στα παστά,  στα καπνιστά και στις επεξεργασμένες τροφές. Στο μαγείρεμα μπορείτε να αντικαταστήσετε το αλάτι με μπαχαρικά και βότανα.
  • Να αποφεύγετε την κατανάλωση τροφίμων πλούσια σε κορεσμένα και trans λιπαρά. Τα κορεσμένα λιπαρά βρίσκονται κυρίως στις ζωικές τροφές ενώ τα tarns λιπαρά προέρχονται από την υδρογόνωση των ακόρεστων λιπαρών οξέων, γι αυτό και βρίσκονται σε οτιδήποτε τηγανητό ή επεξεργασμένο. 

Το εξειδικευμένο διατροφικό πρόγραμμα θα πρέπει να συνδυάζεται με ιατρική παρακολούθηση ώστε να δοθεί η κατάλληλη φαρμακευτική θεραπεία, εάν κριθεί απαραίτητη.

Όσες γυναίκες έχουν πολυκυστικές ωοθήκες δυσκολεύονται να χάσουν κιλά και μπορεί να μην αγγίξουν ποτέ το επιθυμητό σωματικό βάρος. Όμως έστω και μια μικρή απώλεια μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των συμπτωμάτων, ιδιαίτερα εάν υπάρχει πρόβλημα γονιμότητας.

Διαβάστε εδώ: Πώς το άγχος και το στρες επηρεάζουν τη γονιμότητα

Τέλος εάν παρατηρήσετε κάποιο σύμπτωμα που μπορεί να δηλώνει ότι έχετε πολυκυστικές ωοθήκες, όπως ο ακανόνιστος κύκλος και η τριχοφυΐα, κλείστε ραντεβού με τον ενδοκρινολόγο σας για μια εξέταση αίματος. Μόλις πάρετε τα αποτελέσματα, ο γιατρός μπορεί να προτείνει κολπικό υπερηχογράφημα για να ελέγξει για κύστεις, αν και δεν αναπτύσσουν όλες οι γυναίκες κύστες των ωοθηκών. Δυστυχώς, δεν υπάρχει ένα πρότυπο θεραπείας, αλλά η θεραπεία είναι πολύ εξατομικευμένη. Οι γιατροί σήμερα προτείνουν ένα συνδυασμό φαρμακευτικής αγωγής και αλλαγές στον τρόπο ζωής.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα