UPDATE ΑΓΚΑΛΙΑΖΟΥΜΕ

Τι να κάνετε εάν εμφανίσετε διαβήτη κύησης


27 Νοεμβρίου 2017

pexels-photo-20850942761.jpeg

Όσες γυναίκες ήταν στο παρελθόν υπέρβαρες ή παχύσαρκες έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν διαβήτη. Γι΄αυτό είναι πολύ σημαντικό να διατηρείτε φυσιολογικό βάρος πριν την εγκυμοσύνη και να κάνετε συχνό έλεγχο κατά τη διάρκεια αυτής.

Για να αποφύγετε προβλήματα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, θα πρέπει να έχετε τον διαβήτη κύησης καλά ελεγχόμενο. Αυτό σημαίνει ότι, πρέπει να τρώτε υγιεινά και να ασκείστε, ώστε να διατηρήσετε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σε ή κοντά στο φυσιολογικό. Προτιμήσετε να καταναλώνετε 3 τουλάχιστον γεύματα ημερησίως με 1-2 ενδιάμεσα σνακ, ώστε να ελέγχετε τις ποσότητες, το αίσθημα πείνας αλλά και να αποφύγετε τις απότομες αυξομειώσεις της γλυκόζης στο αίμα. Επίσης, να δώσετε έμφαση στην άπαχη πρωτεΐνη, όπως πουλερικά χωρίς πέτσα, τα θαλασσινά, και τα αυγά και στους υδατάνθρακες που είναι πλούσιοι σε φυτικές ίνες, όπως δημητριακά ολικής αλέσεως, ζυμαρικά, ψωμί και ρύζι ολικής άλεσηςμ που επιδρούν λιγότερο στα μεταγευματικά επίπεδα σακχάρου απ' ό,τι οι απλοί (άσπρο ψωμί, γλυκά, ζάχαρη). Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη για τα φρούτα είναι έως 3 μερίδες, ενώ για τα γαλακτοκομικά προϊόντα 2-3 μερίδες.  

Διαβάστε εδώ: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την πρόληψη και τον σακχαρώδη διαβήτη

Η άσκηση παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στη διατήρηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα εντός των φυσιολογικών ορίων. Δραστηριότητες χαμηλής έντασης, όπως το περπάτημα και το κολύμπι είναι ιδανικές επιλογές, και πολλά κέντρα υγείας και κοινοτικά κέντρα προσφέρουν προγεννητικά μαθήματα γυμναστικής. Ανεξάρτητα από το είδος της προπόνησης που θα επιλέξετε, μιλήστε με τον γιατρό σας πριν από την άσκηση.

Ευτυχώς, η ανάπτυξη διαβήτη κύησης δεν σημαίνει ότι θα έχετε διαβήτη για το υπόλοιπο της ζωής σας. Η συνθήκη διορθώνεται , αφότου το μωρό γεννιέται και οι ορμόνες της εγκυμοσύνης υποχωρούν. Ωστόσο, θα είστε σε μεγαλύτερο κίνδυνο,  να αναπτύξετε διαβήτη κύησης σε επόμενες εγκυμοσύνες, καθώς και στην ανάπτυξη διαβήτη τύπου 2 αργότερα στη ζωή σας. Άρα, οι πιο σημαντικές ενέργειες, μετά τον τοκετό, είναι, να συνεχίζετε να τρώτε υγιεινά και να έχετε τακτική δραστηριότητα. Αρκετές μελέτες έχουν δείξει, ότι 30 λεπτά άσκησης πέντε ημέρες την εβδομάδα και η απώλεια βάρους περίπου 15 κιλά, αν είστε υπέρβαρες, μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 κατά περίπου 60%.

Σίγουρα κανείς δεν είναι ευτυχής όταν προκύπτουν ζητήματα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αλλά αν έχετε διαγνωστεί με διαβήτη κύησης, να είστε σίγουρες, ότι με μερικά απλά βήματα μπορείτε να τον κρατήσετε υπό έλεγχο, και δεν θα έχετε καμία επίδραση σε αυτές τις ευτυχισμένες μέρες της ζωής σας.

Τζουλιάννα Καρνέζη, Διαιτολόγος, RD.

 Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα