Pizza Dough: Εκεί που η ναπολιτάνικη ζύμη συναντά αμερικάνικους (και πολύ πετυχημένους) συνδυασμούς υλικών
Κλέλια Φατούρου
5 Μαΐου 2023
Το κεφάλαιο πίτσα στην Αθήνα είναι πολυπαιγμένο και μάς έμαθε ότι είναι οκ να βάζουμε μπόλικη τρούφα πάνω σε ζυμάρι ή να μην φοβόμαστε τον ανανά και τα συμπαρομαρτούντα. Αυτό σημαίνει ότι έχουμε εντρυφήσει στην πίτσα και ξέρουμε να ξεχωρίζουμε την καλή από τη μέτρια.
Αφού περάσαμε από τη 90s εκδοχή, με τις χοντρές λαδωμένες ζύμες και τα μικρά κομμάτια, περάσαμε στον ξυλόφουρνο καισ την αξία των λίγων και καλών υλικών. Πολλές οι επιλογές στην Αθήνα και ακόμα περισσότεροι οι συνδυασμοί των υλικών. «Το συζητούσα πρόσφατα και με παρέα ότι ο κόσμος πια ενημερώνεται γιατί ταξιδεύει πολύ, έχουμε μεγαλώσει με πίτσα και βλέπουμε τι γίνεται παντού με αυτή την τάση», μου λέει ο ιδιοκτήτης του Dough, της πιτσαρίας που άνοιξε στο Κουκάκι το περασμένο καλοκαίρι και έχει ήδη βρει τους φανατικούς του, που συρρέουν.
Η πίτσα συνδυάζει το ναπολιτάνικο ζυμάρι (όπως είναι και το όνομά του) και τις σάλτσες με την αμερικανική προσέγγιση στα υλικά και τους συνδυασμούς τους. «Ο κόσμος έχει αγαπήσει τόσο το προϊόν, όσο και την αισθητική του μαγαζιού. Νιώθεις ότι εδώ θα φας κάτι καλό». Πράγμα που απεδείχθη όταν δοκιμάσαμε δύο πίτσες με συνδυασμούς που δεν θα βρεις εύκολα στην πόλη. Μπορείς όμως να τους βρεις στη Θεσσαλονίκη, εκεί όπου η ονομασία είναι Hood.
Πουρές κολοκύθας με μπέικον και κατσικίσιο τυρί με γλυκοπατάτα. Τρομερή ισορροπία, που δεν αδικούσε κανένα υλικό, σε ένα ζυμάρι 48ωρης ωρίμανσης. Θα βρεις όμως και πιο κλασικές επιλογές, σε μαργαρίτα ή πεπερόνι, που είναι και τα best sellers του μαγαζιού. Το ενδιαφέρον του Dough, εκτός από τη ζύμη του, είναι οι fusion συνδυασμοί που ξεφεύγουν από τα κλασικά ιταλικά, αλλά δεν το παρακάνουν με τα υλικά.
Οι πρώτες ύλες έρχονται από μικρούς παραγωγούς, και οι πίτσες βγαίνουν σε δύο μεγέθη. Μικρή για το lunch break σου και μεγάλη για να τη μοιραστείς σε ένα από τα τραπεζάκια του μαγαζιού. Το Dough βρίσκεται δίπλα στο Tarantino Burgers που κατέβηκε από τη Θεσσαλονική και το «τρέχουν» οι ίδιοι άνθρωποι, οπότε γιατί να μην φας και τα δύο σε ένα βράδυ;
Πολύ σύντομα θα είναι έτοιμος και ο διπλανός χώρος, που θα διευρύνει το Dough και θα είναι κάτι σαν winery, για εσένα που δεν μπορείς να φας την πίτσα σου χωρίς κρασί. Για να ολοκληρωθεί το italian experience.
Δημητρακοπούλου 17, Αθήνα