UPDATE CITY BLOGGING

Fakafel: Το μαγαζί στην Αθήνα που φτιάχνει κεφτέδες από φακή (και πρέπει να δοκιμάσεις)


Κλέλια Φατούρου

23 Ιουνίου 2023

Fakafel: Το μαγαζί στην Αθήνα που φτιάχνει κεφτέδες από φακή (και πρέπει να δοκιμάσεις)
photo credits: Λάμπρος Στοιχειός
Μήπως δεν σε ενθουσιάζουν τα ρεβίθια και προτιμάς φακές;

Ξεκινώ με μία παραδοχή. Δεν συμπαθώ καθόλου τα φαλάφελ, γιατί δεν έχω και την καλύτερη σχέση με τα ρεβίθια. Δεν είναι σε καμία περίπτωση στις top επιλογές μου για street food. Μένω στα κλασικά σουβλάκια, burgers, πίτσες και σάντουιτς που δεν περιέχουν όσπρια.

Αυτό άλλαξε μετά την επίσκεψή μου στο Fakafel, το μαγαζί που βρίσκεται στη Νέα Σμύρνη τους τελευταίους μήνες και που το όνομά του σου εξηγεί με αμεσότητα περί τίνος πρόκειται. Κεφτέδες από φακή, σε μία επιλογή που δύσκολα θα βρεις αλλού και που αποτελεί εξαιρετική εναλλακτική για πολλούς από εμάς.

Jenny.Gr
photo credits: Λάμπρος Στοιχειός

Αφορμή για αυτό το project, ήταν η αρχή μίας ερωτικής ιστορίας. «Η ιδέα ήρθε πριν από 4 χρόνια, όταν γνώρισα τη σύζυγό μου, η οποία έφτιαχνε μπιφτέκια φακής. Αυτή η συνταγή ήταν ο λόγος για να γνωριστούμε, επειδή ήθελα να μου τη μάθει. Η ίδια είναι vegetarian οπότε πάντα βρισκόμασταν σε αναζήτηση φαλάφελ στην πόλη οπότε κάποια στιγμή της είπα ότι θα την ανοίξω ένα φακαφελάδικο». Ακολούθησαν δοκιμές σε συνταγές και το Fakafel έπαψε να είναι μόνο ιδέα.

Jenny.Gr
photo credits: Λάμπρος Στοιχειός

Η ποιότητα της φακής Beluga πρωταγωνιστεί, τα ρεβίθια είναι από το Μεξικό (γιατί ναι, βρίσκεις και το κλασικό φαλάφελ) και η Νέα Σμύρνη απέκτησε ένα στέκι, που κάποια στιγμή θα επεκταθεί. «Ο κόσμος το έχει αγκαλιάσει και οι κριτικές είναι πολύ καλές. Θεωρώ ότι έρχονται κυρίως χορτοφάγοι και οι υπόλοιπο δοκιμάζουν πολύ πιο εύκολα σε περιόδους νηστείας. Αλλά πλέον βλέπεις ότι ο κόσμος μπαίνει στη διαδικασία μείωσης του κρέατος και ψάχνει εναλλακτικές».

Jenny.Gr
photo credits: Λάμπρος Στοιχειός

Ο Σταύρος Γεωργίου έχει επιμεληθεί τον χώρο, που είναι πολύχρωμος, είναι όλα ζωγραφισμένα στο χέρι και σου φτιάχνει τη διάθεση με το που φτάνεις. Αλλά ας περάσουμε στο προκείμενο. Οι κεφτέδες από φακή, τυλίγονται με αραβική πίτα και συνδυάζονται με ντομάτα, μαρούλι, αγγούρι, μανιτάρια, μους αβοκάντο και σάλτσα ντομάτας. Είναι απίστευτα δροσερό και νόστιμο, ενώ τα μπαχαρικά δεν είναι τόσο έντονα όπως συμβαίνει με το κλασικό φαλάφελ.

Jenny.Gr
photo credits: Λάμπρος Στοιχειός

Θα βρεις όμως και κεφτέδες ρεβιθιού, καθώς και σαλάτες ταμπουλέ, φατούς, κινόα και κόκκινο λάχανο, που έχει αναλάβει ο σεφ Νεκτάριος Δανιηλίδης, ενώ ο άνθρωπος που τα φέρνει στο πιάτο σου είναι από την Αίγυπτο και ξέρει πολύ καλά τη σωστή τεχνική του φαλάφελ. «Σε άλλους αρέσει η φακή και σε όλους το ρεβίθι, αλλά ο κόσμος δοκιμάζει. Και οι σαλάτες είναι το τέλειο lunch για το καλοκαίρι». Το Fakafel ήρθε για να μείνει.

Jenny.Gr
photo credits: Λάμπρος Στοιχειός

Αδραμυττίου 33, Νέα Σμύρνη