UPDATE #NOW

«Πούλησα το μωρό μου για 500 δολάρια»: Οικογένειες στο Αφγανιστάν εξωθούνται στα άκρα εξαιτίας της φτώχειας


The Jennettes

26 Οκτωβρίου 2021

«Πούλησα το μωρό μου για 500 δολάρια»: Οικογένειες στο Αφγανιστάν εξωθούνται στα άκρα εξαιτίας της φτώχειας

Το Αφγανιστάν αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη ανθρωπιστική κρίση στον κόσμο. H επιδείνωση της κατάστασης παρατηρείται από τότε που οι Ταλιμπάν πήρα στα χέρια τους την εξουσία τον Αύγουστο. 

Aποκλείουν τα κορίτσια από τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, καίνε τα μετάλλια όσων τολμούν να παίζουν βόλεϊ με ρίσκο τη ζωή τους, τους απαγορεύουν να φορούν πολύχρωμα ρούχα.

Η αμέσως επόμενη πρόκληση που καλείται να αντιμετωπίσει το Αφγανιστάν από την επιβολή της κυριαρχίας των Ταλιμπάν είναι οι ακραίες συνθήκες φτώχειας που οδηγούν με τη σειρά τους, σε ακραίες συμπεριφορές αφού πολλές οικογένειες αναγκάζονται να κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να εξασφαλίσουν λίγο φαγητό. 

Μια οικογένεια Αφγανών αναγκάστηκε να πουλήσει το μωρό της έναντι 500 δολαρίων για να αγοράσει κάποια λιγοστά τρόφιμα και η είδηση προκαλεί ανείπωτη θλίψη. Όπως δήλωσε μέλος της οικογένειας στο BBC: «Λιμοκτονούμε. Δεν έχουμε τίποτα. Έπρεπε να το κάνω». 

Η παραπάνω πραγματικότητα είναι η καθημερινότητα πολλών οικογενειών στη χώρα αφού επικρατεί απόγνωση για λίγη τροφή. Οι διεθνείς χρηματοδοτήσεις έχουν διακοπεί καθώς γίνεται προσπάθεια διαχείρισης του καθεστώτος των Ταλιμπάν ενώ τα Ηνωμένα Έθνη προειδοποιούν πως εκατομμύρια κάτοικοι θα πεθάνουν αν δεν γίνει άμεση αποστολή κατεπείγουσας βοήθειας στο Αφγανιστάν. 

Όπως τονίζει μια μητέρα στο BBC μέσα από το νοσοκομείο όπου βρίσκονται υποσιτισμένα τα παιδιά της: «Δύο από τα παιδιά μου κινδυνεύουν να πεθάνουν επειδή δεν έχουμε καθόλου χρήματα για τρόφιμα». Η πραγματικότητα για αυτές τις οικογένειες είναι πολύ σκληρή αφού ο θάνατος απειλεί τουλάχιστον ένα εκατομμύριο παιδιά και όπως εκτιμάται, ένα στα πέντε παιδιά δεν καταφέρνουν να βγουν ζωντανά από τους θαλάμους στις κλινικές. 

Η ανάγκη για βοήθεια είναι επιτακτική την ώρα που στο Αφγανιστάν κυριαρχεί ο τρόμος που ξεκινά πρώτα από όλα από τον αγώνα της καθημερινής επιβίωσης. 

Προσοχή! Ακολουθούν εικόνες που ενδέχεται να φορτίσουν συναισθηματικά τους αναγνώστες:

Δείτε ακόμη: 12 βιωματικά πορτρέτα από μια γυναίκα με αγχώδεις διαταραχές