UPDATE #NOW

Strut Safe: Η τηλεφωνική γραμμή που κρατά συντροφιά σε γυναίκες που περπατούν μόνες στον δρόμο για το σπίτι


JTeam

26 Ιανουαρίου 2022

Strut Safe: Η τηλεφωνική γραμμή που κρατά συντροφιά σε γυναίκες που περπατούν μόνες στον δρόμο για το σπίτι
Pexels
Ονομάζεται Strut Safe και κρατάει συντροφιά στις γυναίκες που περπατούν μόνες τους το βράδυ μέχρι να φτάσουν σπίτι.

Η δωρεάν τηλεφωνική γραμμή βοήθειας, Strut Safe, που λειτουργεί εδώ κι έναν χρόνο στο Εδιμβούργο, κάνει τις γυναίκες να μη φοβούνται να περπατήσουν μόνες τους στο σκοτάδι μέχρι να φτάσουν με ασφάλεια εκεί που μένουν.

Η ομάδα εθελοντών που βρίσκεται πίσω από την τηλεφωνική γραμμή, μετά την κλήση κάθε φοβισμένης γυναίκας επαναλαμβάνει τα παρακάτω: «Γεια, ευχαριστώ που τηλεφώνησες. Είσαι καλά; Πόσο μακριά είσαι;». Έτσι, η απόσταση που πρέπει να διανύσει, μειώνεται και μαζί και οι φόβοι πως κάποιος την ακολουθεί.

Η Alice Jackson σύμφωνα με το BBC, θυμάται ακόμη τη νύχτα που απάντησε σε μία από εκείνες τις κλήσεις. «Όταν απαντάς, μπορείς πάντα να καταλάβεις αν ο άλλος φοβάται. Από το αν τρέμει ή κομπιάζει η φωνή του». Η κοπέλα που είχε καλέσει την τηλεφωνική γραμμή βοήθειας, είπε στην Alice ότι ήταν στον δρόμο για το σπίτι της. «Ήταν σίγουρη ότι κάτι θα της συνέβαινε, προετοιμαζόταν, έτρεχε. Όπως μου είπε, νόμιζε ότι κάποιος την παρακολουθούσε».

Το κορίτσι που βρισκόταν στην άλλη άκρη της γραμμής, έδωσε στην Alice το όνομά της, την ηλικία της, την ημερομηνία γέννησής της, τη διεύθυνσή της και πλήρη περιγραφή της εμφάνισής της και κάθε ρούχου που φορούσε εκείνη τη μέρα.

Η ιστορία πίσω από τη δημιουργία της γραμμής Strut Safe

Η 22χρονη Alice και η φίλη της, Rachel Chung σκέφτηκαν να δημιουργήσουν μια τηλεφωνική γραμμή βοήθειας που θα μπορεί να καλεί κάποιος όταν θα επιστρέφει μόνος του στο σπίτι, μια νύχτα τον Απρίλιο του 2021. Η ιδέα γεννήθηκε λίγο μετά την αγρυπνία για τη Sarah Everard.

Όπως εξηγεί η Alice: «Ήμασταν συγκλονισμένες και θυμωμένες. Έτσι αγοράσαμε ένα προσωρινό τηλέφωνο, ζητήσαμε από ανθρώπους να απαντούν εθελοντικά και δημοσιεύσαμε τον αριθμό σε κοινοτικές ομάδες». Από τότε, η Strut Safe δέχεται κλήσεις κάθε Σαββατοκύριακο.

Όπως προσθέτει η ίδια: «Μπορεί να έχουν αφήσει φίλους τους πίσω στο club, μπορεί ο φίλος τους να μην το σηκώνει ή να είναι πολύ αργά για να τηλεφωνήσουν στη μητέρα τους οπότε μιλούν στο τηλέφωνο με κάποιον από τους εθελοντές μας μέχρι να επιστρέψουν σπίτι». Μάλιστα όπως λέει, «άλλοι κλαίνε, άλλοι είναι πολύ αναστατωμένοι και πρέπει να τους βοηθήσεις να το διαχειριστούν, λέγοντας πως είσαι εκεί μαζί τους».

Η σημαντική βοήθεια των εθελοντών

Οι εθελοντές είναι πάντα εκεί, έτοιμοι να ειδοποιήσουν τις αρχές ή να καλέσουν ασθενοφόρο αν χρειαστεί. Όπως τονίζει η Alice: «Πάντα ρωτάμε αν είναι ok να αξιοποιήσουμε τις πληροφορίες που μας δίνουν σε περίπτωση που κάτι πάει στραβά».

Η τηλεφωνική γραμμή Strut Safe μαθεύτηκε στην αρχή από στόμα με στόμα ενώ τώρα ο αριθμός μοιράζεται περισσότερο μέσω των social media. Μάλιστα, ο όγκος κλήσεων κάθε Σαββατοκύριακο ποικίλλει. Τεράστια αύξηση στις κλήσεις παρατηρήθηκε μετά τον θάνατο της Sabina Nessa τον Σεπτέμβριο του περασμένου έτους αλλά και μετά την πρόσφατη δολοφονία της Ashling Murphy. Όπως τονίζει η Alice: «Όταν συμβαίνουν αυτά, ο κόσμος νιώθει πιο ανασφαλής».

Η εμπειρία της Alice στην τηλεφωνική γραμμή την έκανε να αντιληφθεί διαφορετικά την παρενόχληση και τη βία στον δρόμο. Σύμφωνα με την ίδια: «Κάθε φορά που κάποιος γυρίζει σπίτι του με ασφάλεια, νιώθεις μεγάλη ανακούφιση. Πολλοί λένε ότι μπορούν να δουν το σπίτι τους ή ότι μένουν μόνο ένα λεπτό από εκεί κι εγώ τους λέω να μείνουν στη γραμμή, μέχρι να φτάσουν στην πόρτα».

Μετά τον ήχο των κλειδιών, ακούγεται μια μαμά που φωνάζει «πού ήσουν» ή το γάβγισμα ενός σκύλου και μετά ένα: «Έφτασα, ευχαριστώ πολύ». Και αυτή μάλλον είναι η μεγαλύτερη ανταμοιβή των ανθρώπων που βρίσκονται πίσω από τη γραμμή που θα έπρεπε να έχει κάθε χώρα.

Η γραμμή Strut Safe είναι δωρεάν και λειτουργεί από τις 7:00 το πρωί έως τις 3:00 μετά τα μεσάνυχτα τις Παρασκευές και τα Σάββατα ενώ τις Κυριακές από τις 7:00 το πρωί μέχρι τη 1:00 μετά τα μεσάνυχτα.