UPDATE #NOW

Ο Diébédo Francis Kéré είναι ο πρώτος μαύρος και Αφρικανός που κερδίζει βραβείο Pritzker (τα Όσκαρ της Αρχιτεκτονικής)


JTeam

15 Μαρτίου 2022

Ο Diébédo Francis Kéré είναι ο πρώτος μαύρος και Αφρικανός που κερδίζει βραβείο Pritzker (τα Όσκαρ της Αρχιτεκτονικής)
Instagram/louisianachannel
Ο Diébédo Francis Kéré μόλις κέρδισε βραβείο για το έργο ζωής του στην Αρχιτεκτονική και σημείωσε μία απαραίτητη πρωτιά

Μία πολύ σημαντική πρωτιά πραγματοποιήθηκε σήμερα στον τομέα της Αρχιτεκτονικής. Ο Diébédo Francis Kéré κέρδισε ένα σπουδαίο βραβείο που δίνεται κάθε χρόνο, από το 1979. Με καταγωγή από την Burkina Faso, o Kéré αναγνωρίστηκε για τη δουλειά του επειδή «ενδυναμώνει και μεταμορφώνει τις κοινότητες μέσα από την αρχιτεκτονική διαδικασία».

Σύμφωνα με την κριτική επιτροπή, ο νικητής του βραβείου έχει υπάρξει φάρος στην αρχιτεκτονική, δείχνοντας πώς μπορεί να υπηρετήσει τις ανάγκες μας χωρίς να χάνεται η αισθητική κάθε λαού. Με έδρα του το Μόναχο, ο Kéré έχει φτιάξει αμέτρητα σχολεία και κέντρα υγείας σε όλη την Αφρική. Στον τόπο του, στο Mali, το Σουδάν, τη Μοζαμβίκη, την Κένυα και αλλού.

Ενώ σπούδαζε στη Γερμανία, κατάφερε να ολοκληρώσει το Δημοτικό Σχολείο Gando στο χωριό του, λέγοντας ότι δεν πρόκειται για ένα παραδοσιακό αφρικανικό κτίριο. Όπως συμβαίνει και στα περισσότερα έργα του, έχει χρησιμοποιήσει υλικά της περιοχής και σχεδιάζει με γνώμονα το κλίμα της. «Γνωρίζει καλά ότι η αρχιτεκτονική δεν έχει να κάνει με το αντικείμενο αλλά με τον σκοπό. Όχι με το προιόν, αλλά με τη διαδικασία. Κάθε του έργο έχει μοναδικό χαρακτήρα».

Εκτός από τα μόνιμα κτίρια που έχει δημιουργήσει ο Kéré, υπάρχουν και χώροι σε ανοιχτά πάρκα με δέντρα και καταρράκτη στο κέντρο, όπως εκείνο στο Λονδίνο. Αντίστοιχα, έχει φτιάξει μία σειρά από πολύχρωμους πύργους για το Φεστιβάλ Coachella το 2019. Πρόκειται για το σημαντικό βραβείο που μπορεί να κερδίσει ένας αρχιτέκτονας για το έργο ζωής του. Οι προηγούμενοι νικητές ήταν οι: Alejandro Aravena, Frei Otto, Rem Koolhaas, Norman Foster και Toyo Ito.