UPDATE #NOW

Oscars 2022: Οι σπουδαίες νίκες των γυναικών επισκιάστηκαν από τον Will Smith και τα νεύρα του


Κλέλια Φατούρου

28 Μαρτίου 2022

Oscars 2022: Οι σπουδαίες νίκες των γυναικών επισκιάστηκαν από τον Will Smith και τα νεύρα του
Η βία μεταξύ ανδρών κατάφερε να γίνει το βασικό θέμα συζήτησης μίας απονομής, που σημείωσε σημαντικές πρωτιές

Φανταζόσουν ποτέ ότι το highlight μίας οσκαρικής βραδιάς θα ήταν ένα βίαιο επεισόδιο μεταξύ δύο ανδρών; Κι όμως, η απονομή του 2022 επισκιάστηκε εντελώς από τον Will Smith, και όχι επειδή απέσπασε το βραβείο Α' Ανδρικού ρόλου για την ταινία "King Richard".

Ο ηθοποιός ανέβηκε στη σκηνή για να γρονθοκοπήσει τον Chris Rock, ο οποίος έκανε ένα εντελώς άστοχο σχόλιο για την Jada Pinkett Smith, σύζυγο του πρώτου. Ο Rock τη συνέκρινε με την GI Jane εξαιτίας της εμφάνισής της, ενώ όλοι γνωρίζουμε ότι πάσχει από αλωπεκία και είχε μιλήσει δημόσια για αυτό, το 2018. Άστοχο, άβολο και με έλλειψη ενσυναίσθησης. Αυτό όμως δεν δικαιολογεί την άσκηση βίας και δεν είναι σίγουρα μία εικόνα που θα έπρεπε να μας προκαλεί χαρά και δικαίωση.

Ωστόσο, όπως ήταν αναμενόμενο, αυτό το ντροπιαστικό επεισόδιο κατάφερε να επισκιάσει όλα τα σημαντικά πράγματα που συνέβησαν στην 94η απονομή των Όσκαρ. Όλες τις γυναικείες νίκες δηλαδή. Η Αυστραλιανή Jane Campion έγινε η τρίτη γυναίκα σκηνοθέτης, και η δεύτερη στη σειρά που κερδίζει το βραβείο σκηνοθεσίας. Η Sian Heder έφυγε με το βραβείο καλύτερης ταινίας και προσαρμοσμένου σεναρίου για το CODA (πρώτη νίκη και για την πλατφόρμα Apple). Η Ariana DeBose ήταν η πρώτη μαύρη queer γυναίκα που κέρδισε βραβείο για την ερμηνεία της στο "West Side Story", η σχεδιάστρια κοστουμιών Jenny Beavan κέρδισε το τρίτο Όσκαρ της, αυτήν τη φορά για την "Cruella", ενώ η 20χρονη Billie Eilish κέρδισε Όσκαρ για το soundtrack του James Bond.

Μήπως όλες αυτές οι επιτυχίες θα έκαναν μεγαλύτερη αίσθηση αν δεν είχαμε την μπουνιά του Will Smith στον Chris Rock; Το Ίντερνετ αντέδρασε φυσικά και κάποιοι, όπως η Πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας, υπενθύμισαν τη βαρύτητα των βραβεύσεων. «Σε ευχαριστούμε για μία ακόμη φορά που βάζεις στο κάδρο τη Νέα Ζηλανδία, υπενθυμίζοντας πόσο όμορφη είναι η χώρα μας, μέσα από το ταλέντο, τις ικανότητες και τις ιστορίες της. Είμαστε όλοι περήφανοι για εκείνη», συνεχάρη την Jane Campion.

Οι χρήστες του Twitter σχολίασαν τον θυμό των ανδρών και πόσο οκ είναι να ξεσπά σε κάθε περίπτωση, ενώ άλλος είπε χιουμοριστικά ότι η Jane Campion χαίρεται που δεν θα είναι εκείνη πια η πρωταγωνίστρια σε σκάνδαλο που αφορά τις αδερφές Williams. Πάντως, για την ιστορία, ο Will Smith ζήτησε συγγνώμη από την Ακαδημία, αλλά όχι από τον Chris Rock. «Κάνουμε τρελά πράγματα όταν αγαπάμε», είπε. Και ήταν σαν να ακούς κάθε τοξικό σύντροφο.