Στην Οκλαχόμα εγκρίθηκε νομοσχέδιο που απαγορεύει σχεδόν όλες τις αμβλώσεις
Ελένη Τζάντασεκ
20 Μαΐου 2022
Το πιο περιοριστικό νομοσχέδιο σχετικά με τις αμβλώσεις ενέκρινε το νομοθετικό σώμα της Οκλαχόμα εν μέσω τεταμένου πολιτικού κλίματος για το μέλλον του Roe v. Wade στις ΗΠΑ. Το νομοσχέδιο απαγορεύει όλες τις αμβλώσεις ξεκινώντας από τη στιγμή της σύλληψης, ορίζοντας το αγέννητο παιδί ως «ένα ανθρώπινο έμβρυο σε κάθε στάδιο της κύησης, από τη γονιμοποίηση του ωαρίου έως τη γέννα». Προβλέπονται εξαιρέσεις για περιπτώσεις βιασμού ή αιμομιξίας, αλλά μόνο εφόσον οι αστυνομικές αρχές έχουν ενημερωθεί για τα εγκλήματα. Το νομοσχέδιο δεν είναι ακόμα σε ισχύ, καθώς δεν έχει υπογραφεί προς το παρόν από τον κυβερνήτη της Πολιτείας.
Καθώς η απόφαση Roe v. Wade βρίσκεται ακόμα σε ισχύ, η πολιτεία δεν μπορεί να κάνει τις εκτρώσεις παράνομες ή μηνύσιμες. Το νομοσχέδιο βασίζεται συνεπώς στην προθυμία απλών πολιτών να κινηθούν νομικά έναντι γιατρών, νοσοκόμων, ή οποιουδήποτε άλλου «διευκολύνει και συνεργεί» σε μία άμβλωση- ακόμα και του οδηγού ταξί που την πήγε στην κλινική. Επειδή αφορά νομικές αντιπαραθέσεις μεταξύ πολιτών, το νέο νομοσχέδιο δεν αντιτίθεται στο Σύνταγμα των ΗΠΑ και συνεπώς δεν μπορεί να παρεμποδιστεί από το Ανώτατο Δικαστήριο. Παρόμοιος νόμος που ουσιαστικά απαγορεύει τις αμβλώσεις από την 6η εβδομάδα κύησης είχε περάσει το Σεπτέμβριο στο Τέξας.
Πρέπει να σημειωθεί πως ο αριθμός των αμβλώσεων που έγιναν στην Οκλαχόμα το 2017 ήταν 4.780. Έκτοτε δεν έχουν υπάρξει επίσημες στατιστικές, αλλά το Planned Parenthood, ένας από τους μεγαλύτερους παρόχους αναπαραγωγικής υγειονομικής περίθαλψης στις ΗΠΑ, αναφέρει πως τα ποσοστά είχαν ανέβει κατά 2.500% από το Σεπτέμβριο έως το Δεκέμβριο του 2021, καθώς γυναίκες από το Τέξας πήγαιναν στην Οκλαχόμα για να έχουν πρόσβαση σε ασφαλείς εκτρώσεις.
Οι δηλώσεις των Ρεπουμπλικάνων αντιπροσώπων, οι οποίοι αποτελούν την πλειοψηφία στη Βουλή και στη Γερουσία της Πολιτείας, είναι το λιγότερο ανατριχιαστικές. «Δεν υπάρχει τίποτε υψηλότερο ή πιο σημαντικό από την υπεράσπιση της αθώας, αγέννητης ζωής», είπε ο γερουσιαστής Jim Olsen όταν η Γερουσία υπερψήφισε το νομοσχέδιο με 73 ψήφους υπέρ και 16 κατά. Όταν η Δημοκρατική βουλευτής Cyndi Munson επισήμανε πως πολλά νεαρά θύματα αιμομιξίας δεν καταγγέλλουν το έγκλημα στις αρχές και συνεπώς δεν θα είχαν πρόσβαση σε υγειονομική περίθαλψη σύμφωνα με το νομοσχέδιο, η Ρεπουμπλικανή Wendi Stearman της απάντησε πως «είμαι εντάξει με τη διατήρηση της ζωής του παιδιού. Το παιδί δεν ήταν μέρος της απόφασης». Προφανώς δεν εννοούσε το παιδί που κυοφορεί το αποτέλεσμα του εγκλήματος.
Ακτιβιστές ανησυχούν επίσης για το τι θα σήμαινε ένα τόσο περιοριστικό και αντιεπιστημονικό νομοθετικό πλαίσιο για τις μεθόδους αντισύλληψης- αν κάτι εμποδίζει τη γονιμοποίηση του ωαρίου, μπορεί να θεωρηθεί και αυτό εν δυνάμει «έκτρωση»;