UPDATE #NOW

Η Patricia Arquette για το Severance, τη χίπικη παιδική ηλικία και τις αδικίες που υφίστανται οι γυναίκες


Κλέλια Φατούρου

5 Ιουλίου 2022

Η Patricia Arquette για το Severance, τη χίπικη παιδική ηλικία και τις αδικίες που υφίστανται οι γυναίκες
The New Yorker/ Adam Kremer
Η Patricia Arquette μιλά για το Severance, τα δικαιώματα των γυναικών και τον τρόπο με τον οποίο μεγάλωσε

Η Patricia Arquette έχει ζήσει περισσότερο από δύο ζωές. Μεγάλωσε σε μία οικογένεια καλλιτεχνών και μουσικών, που ήταν βαθιά θρησκευόμενοι και πίστευαν πολύ σε ένα πιο ελεύθερο και πνευματικό lifestyle. Για 4 χρόνια, ζούσε σε ένα δωμάτιο με άλλα 6 άτομα και φορούσαν τζιν σορτς που έφτιαχνε η μαμά της.

Στα 12, το έσκασε για λίγο από το σπίτι της, μετά τον χαμό της κολλητής της από τροχαίο. Άρχισε να γνωρίζει την punk rock και έβγαινε με βαμμένα μαύρα μαλλιά σε gay clubs. Στα 19, έγινε single μαμά και έπρεπε να σερβίρει προκειμένου να ζήσει η ίδια και ο γιος της. Πολύ γρήγορα, είχε τον πρώτο της ρόλο στην ταινία Bad Influence και έπρεπε να κάνει ερωτική σκηνή με τον Rob Lowe αλλά ντρεπόταν γιατί θήλαζε ακόμα. Ο σκηνοθέτης δεν ήθελε όρια και εκείνη απλώς αποχώρησε.

Ακολούθησαν αμέτρητες ταινίες, αλλά καμία που θα την μετέτρεπε απαραίτητα σε τεράστια movie star. Προτιμούσε πάντα πιο indie ρόλους, με περισσότερο ρεαλισμό, ενώ συμμετείχε και σε αρκετές ταινίες ως παραγωγούς. Φέτος επέστρεψε με τη σειρά Severance που εντυπωσίασε από το πρώτο κιόλας επεισόδιο. Στη σειρά της Apple TV+ για μία μυστηριώδη επιχείρηση με το όνομα Lumon Industries, οι εργαζόμενοι έχουν δύο εαυτούς. Αυτόν που δουλεύει στην επιχείρηση και εκείνον που κάνει τη ζωή του. Κανένας δεν θυμάται τον άλλο.

«Φοβήθηκα ότι δεν θα άρεσε στο κοινό γιατί είναι κλειστοφοβικό και μοιάζει με αυτό που ζήσαμε όλοι τα τελευταία χρόνια». Όταν τη ρωτούν για τον 5ετή γάμο της με τον Nicolas Cage και κατά πόσο μετανιώνει, εκείνη δίνει την πιο σωστή απάντηση. «Δεν υπάρχει τίποτα σαν τη δημιουργικότητα και την αγάπη. Δεν μισώ καμία περίοδο της ζωής μου. Έχω ζήσει πολύ θάνατο, ανθρώπους που βρίσκονται προς το τέλος, πολλές γέννες, ήμουν όμορφη και νέα και δεν το καταλάβαινα. Μετά μεγάλωσα και ήμουν αόρατη αλλά κι αυτό το αγαπούσα. Λατρεύω αυτό το χαρούμενο και επώδυνο ταξίδι της ζωής.

Το Boyhood της χάρισε ένα Όσκαρ και ο ευχαριστήριος λόγος της έκανε τη Meryl Streep να σηκωθεί από τη θέση της και να χειροκροτήσει με απίστευτο ενθουσιασμό. Μίλησε για τα δικαιώματα των γυναικών, που είναι ανύπαρκτα. «Παλεύουμε για τα δικαιώματα όλων, εκτός από τα δικά μας». Μιλά για τις γυναίκες που δεν έχουν κανέναν δικαίωμα, για τη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα που της δίνουν δικαιώματα και μετά της τα παίρνουν, για τη μαύρη κοινότητα. «Σκέψου να είσαι σήμερα μαύρη τρανς γυναίκα».

Σήμερα, στα 54 της, ετοιμάζει τη δική της επιχείρηση μαριχουάνας με τον γιο της γιατί μεγάλωσε στην Καλιφόρνια και ήταν καθημερινότητα για όλη την οικογένεια. Αναγνωρίζει όμως και τη φαρμακευτική αξία της και αυτό είναι απλά άλλο ένα κομμάτι της ζωής της ασυμβίβαστης Patricia Arquette.