Το BeReal βρέθηκε πρώτη φορά στο app store το 2020, αλλά έγινε περισσότερο γνωστό φέτος, με τα downloads να έχουν αυξηθεί κατά 315% από την αρχή της χρονιάς. Η βασική ιδέα πίσω από την εφαρμογή είναι η αυθεντικότητα και ο αυθορμητισμός, να δείξεις δηλαδή στους φίλους σου την πραγματική σου καθημερινότητα, χωρίς φίλτρα, χωρίς να υπεραναλύεις και χωρίς να έχεις χρόνο να «στήσεις» τις δημοσιεύσεις σου.
Το BeReal δουλεύει με τον εξής τρόπο: κάθε μέρα αλλά διαφορετική ώρα, όλοι οι χρήστες λαμβάνουν μια ειδοποίηση. Από τη στιγμή που το κινητό τους χτυπήσει, έχουν 2 μόλις λεπτά για να τραβήξουν μία φωτογραφία με την μπροστινή και με την πίσω κάμερα του κινητού τους- δηλαδή ουσιαστικά ό,τι βρίσκεται μπροστά τους και την αντίδρασή τους σε αυτό. Δεν μπορείς να επεξεργαστείς τις φωτογραφίες που έβγαλες, ενώ οι φίλοι σου ειδοποιούνται αν κάνεις πάνω από μία προσπάθεια, αν για παράδειγμα η πρώτη φωτογραφία που τράβηξες, δεν σου άρεσε και ήθελες να βγάλεις κι άλλη.
@bereal Almost Real #fyp #bereal ♬ glue - Liam
Για να δεις τις φωτογραφίες των άλλων, πρέπει πρώτα να δημοσιεύσεις κι εσύ τη δική σου εντός των 2 λεπτών. Μπορείς επίσης να κάνεις δημοσιεύσεις και εκτός αυτού του χρονικού περιθωρίου, αλλά οι φίλοι σου θα μπορούν να το δουν.
Ένα άλλο ενδιαφέρον χαρακτηριστικό της εφαρμογής είναι ότι δεν μπορείς να χρησιμοποιήσεις emoji για να αντιδράσεις στις δημοσιεύσεις των φίλων σου, αλλά σου δίνει τη δυνατότητα να δημιουργήσεις τα δικά σου realmojis, να βγάλεις δηλαδή φωτογραφία την αντίδρασή σου.
@bereal ❤️🩹 #fyp #bereal ♬ original sound - _INTXRFLY_
Το στήσιμο του BeReal μοιάζει αρκετά με το Snapchat, αλλά το concept είναι διαφορετικό. Πέρα από το γεγονός ότι προάγει την αυθεντικότητα και την ουσιαστική επικοινωνία -όσο τουλάχιστον μπορεί ένα μέσο κοινωνικής δικτύωσης να το κάνει αυτό- ένα άλλο πλεονέκτημα σύμφωνα με όσους το έχουν χρησιμοποιήσει μέχρι τώρα είναι ότι δεν προσφέρεται για άφθονο scrolling, οπότε ξοδεύεις λιγότερο χρόνο σε αντίθεση με το Instagram ή το TikTok. Στα μειονεκτήματα πολλοί αναφέρουν ότι οι ειδοποιήσεις -ότι άργησες να ανεβάσεις τη φωτογραφία σου ή ότι την έβγαλες δεύτερη φορά- τους κάνουν να νιώθουν ότι η εφαρμογή τους κρίνει.
Το BeReal φαίνεται μέχρι στιγμής να εχει αποκτήσει ένα σταθερό κοινό, αλλά και άλλες εφαρμογές είχαν τα 15 λεπτά δημοσιότητας και μετά εξαφανίστηκαν. Αναμένεται λοιπόν να δούμε αν είναι αρκετά διαφορετικό για να κρατήσει το ενδιαφέρον της Gen Z για παραπάνω.