AdvertisementAdvertisementAdvertisementAdvertisementAdvertisementAdvertisementAdvertisementAdvertisementAdvertisementAdvertisementAdvertisementAdvertisementAdvertisementAdvertisementAdvertisementAdvertisementAdvertisementAdvertisementAdvertisementAdvertisementAdvertisement

UPDATE #NOW

Υποφέρετε από βουητό στα αυτιά; Νέα έρευνα δείχνει ότι επηρεάζει πάνω από 740 εκατ. άτομα παγκοσμίως


JTeam

9 Αυγούστου 2022

Εξέταση ακοής
Pexels.com
Η εμβοή -ένα επίμονο βούισμα στα αυτιά- επηρεάζει περισσότερους από 740 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως

Οι εμβοές αποτελούν σοβαρό πρόβλημα για τουλάχιστον 120 εκατομμύρια άτομα, κυρίως άνω των 65 ετών. Αυτό εκτιμά μια νέα διεθνής επιστημονική μελέτη, η πιο ολοκληρωμένη μέχρι σήμερα, σύμφωνα με την οποία το εν λόγω ενοχλητικό βούισμα είναι περίπου τόσο διαδεδομένο όσο οι ημικρανίες και οι χρόνιοι πονοκέφαλοι και συνεπώς χρήζει περισσότερης προσοχής από τους επιστήμονες.

Οι ερευνητές, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό περιοδικό νευρολογίας JAMA Neurology, έκαναν μετα-ανάλυση των δεδομένων που συγκεντρώθηκαν από όλες τις σχετικές έρευνες από το 1972 ως το 2021 και εκτιμούν ότι το 14,4% των ενηλίκων στη Γη βιώνουν κάποιας μορφής εμβοή. Το 2,3% εμφανίζει σοβαρό πρόβλημα, το οποίο τους προκαλεί άγχος, κατάθλιψη, αϋπνία κ.α.

Η εμβοή δεν διαφέρει ιδιαίτερα μεταξύ των ανδρών (14%) και των γυναικών (13%), ενώ αυξάνει σταδιακά με την ηλικία, εμφανιζόμενη κατά προσέγγιση στο 10% των νεαρών ενηλίκων (18-44 ετών), στο 14% των μεσηλίκων (45-64 ετών) και στο 24% των ηλικιωμένων (άνω των 65 ετών). Χρόνια εμβοή εκτιμάται ότι εμφανίζει περίπου το 10%, αλλά διάγνωση έχει γίνει μόνο στο 3,4%.

Οι ερευνητές ανέφεραν ότι εμβοή μπορεί να εμφανιστεί μετά από λοίμωξη με κορωνοϊό, καθώς και μετά από εμβολιασμό κατά της Covid-19 (κυρίως με το μονοδοσικό Johnson & Johnson).

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ