Τατουάζ από ηλεκτρονικό μελάνι που θα παρακολουθεί την υγεία, φτιάχνουν επιστήμονες στη Νότια Κορέα
JTeam
3 Αυγούστου 2022
Ερευνητές στο Korea Advanced Institute of Science and Technology (KAIST) στην πόλη Daejeon έχουν εφεύρει ηλεκτρονικό μελάνι για τατουάζ φτιαγμένο από υγρό μέταλλο και νανοσωλήνες άνθρακα που δρα ουσιαστικά ως βιοηλεκτρόδιο. Όταν συνδεθεί με βιοαισθητήρα, όπως ένα μηχάνημα για ηλεκτροκαρδιογράφημα, μπορεί να αποστείλει δεδομένα όπως ο καρδιακός ρυθμός, η γλυκόζη στο αίμα και το γαλακτικό κάλιο.
Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι σύντομα δεν θα χρειάζονται τους βιαισθητήρες. «Στο μέλλον ελπίζουμε ότι θα μπορούμε να συνδέσουμε ένα μικροτσίπ με το μελάνι, ώστε να μπορούμε να στέλνουμε και να λαμβάνουμε σήματα από το σώμα σε μια εξωτερική συσκευή» είπε ο επικεφαλής του πρότζεκτ Steve Park, καθηγητής μηχανικής και επιστήμης των υλικών. Τέτοιου είδους συσκευές θα μπορούν να τοποθετηθούν στα σπίτια των ασθενών, ιατρεία, ή οποιονδήποτε άλλο χώρο.
Το μελάνι είναι μη-επεμβατικό και είναι φτιαγμένο από σωματίδια γαλλίου, ενός μαλακού μετάλλου που χρησιμοποιείται επίσης σε ημιαγωγούς και θερμόμετρα. Οι νανοσωλήνες άνθρακα επικαλυμένοι με λευκόχρυσο λειτουργούν ως αγωγοί του ηλεκτρισμού, κάνοντας παράλληλα το μελάνι πιο ανθεκτικό. «Όταν εφαρμόζεται στο δέρμα, δεν φεύγει ακόμα και με το τρίψιμο, κάτι που το υγρό μέταλλο δεν μπορεί να κάνει» είπε ο Park.