Μπορεί να αντικατέστησες όλους τους λαμπτήρες με LED, να ανακυκλώνεις και να κάνεις ντουζ αντί για μπάνιο, αλλά το πλύσιμο των πιάτων να σου ξεφεύγει ακόμα. Από το νερό που χρησιμοποιείς μέχρι την πλαστική συσκευασία και τα συστατικά του σαπουνιού, το πλύσιμο των πιάτων μπορεί κι αυτό να γίνει περισσότερο οικολογικό.
Χρησιμοποίησε το πλυντήριο πιάτων (ή έστω λιγότερο νερό)
Ακούγεται παράξενο, αλλά το πλυντήριο πιάτων μπορεί να καθαρίσει πιάτα και ποτήρια πολύ πιο αποτελεσματικά, χρησιμοποιώντας πολύ λιγότερο νερό. Ενδεικτικά, το πλύσιμο στο νεροχύτη χρειάζεται από 34 έως 102 λίτρα νερό, ενώ ένα ενεργειακά αποδοτικό πλυντήριο πιάτων μπορεί να κάνει το ίδιο με μόλις 18 λίτρα.
Αν δεν έχεις όμως πλυντήριο πιάτων; Υπάρχουν δύο στρατηγικές που μπορείς να ακολουθήσεις: η πρώτη είναι να πλύνεις όλα τα πιάτα με μια μικρή ποσότητα νερού με σαπούνι και μετά να τα ξεβγάλεις πάλι όλα μαζί. Η δεύτερη είναι να γεμίσεις το νεροχύτη με χλιαρό νερό και σαπούνι και να πλύνεις τα πιάτα ένα ένα, ξεπλένοντάς τα είτε σε έναν κουβά με ζεστό νερό είτε πολύ γρήγορα κάτω από το τρεχούμενο νερό του νιπτήρα.
Διάλεξε οικολογικό σαπούνι για τα πιάτα
Δεν είναι όλα τα σαπούνια ίδια και σε αυτή την περίπτωση ψάχνουμε κάτι που καθαρίζει καλά χωρίς να επιβαρύνει το περιβάλλον. Γι’αυτό το λόγο, είναι σημαντικό να ξέρεις τι σημαίνουν τα συστατικά και οι πιστοποιήσεις πάνω σε κάθε συσκευασία. Για παράδειγμα, ένα υλικό που καλό είναι να αποφεύγουμε είναι το PVA ή PVOH, ένα λεπτό πλαστικό που λιώνει όταν έρθει σε επαφή με το νερό. Κάποιες μελέτες έχουν δείξει ότι τα PVA βιοδιασπώνται κατά 60% τις πρώτες 28 μέρες, αλλά σύμφωνα με άλλες η βιοδιάσπαση είναι αμελητέα και το πλαστικό καταλήγει στον υδροφόρο ορίζοντα. Όταν διαλέξεις το σαπούνι που σου ταιριάζει, είναι σημαντικό να χρησιμοποιείς μόνο την απαραίτητη ποσότητα για να κρατήσει όσο περισσότερο γίνεται και να προσθέτεις κι άλλο στο σφουγγάρι σου μόνο αν όντως χρειάζεται.
Χρησιμοποίησε low-waste εργαλεία
Τα υλικά από τα οποία είναι φτιαγμένο το σφουγγάρι ή η βούρτσα για τις κατσαρόλες είναι επίσης πολύ σημαντικά. Τα περισσότερα εργαλεία για το πλύσιμο των πιάτων είναι πλαστικά, αλλά στην αγορά κυκλοφορούν και low-waste εναλλακτικές, όπως σαπούνι σε μεταλλικές αντί για πλαστικές συσκευασίες -ή έστω από ανακυκλωμένο πλαστικό. Το σφουγγάρι μπορεί επίσης να αντικατασταθεί από μία μικρή πετσέτα που μπορείς μετά να πλύνεις ή από μια βούρτσα από μπαμπού. Είναι επίσης σημαντικό να καθαρίζουμε και να αφήνουμε τα εργαλεία μας να στεγνώνουν μετά από κάθε χρήση, ώστε να κρατήσουν περισσότερο.