UPDATE #NOW

Brainwashed: Νέο ντοκιμαντέρ δείχνει πώς οι γυναίκες ήταν «αντικείμενα» σε όλη την ιστορία του σινεμά


Κλέλια Φατούρου

27 Σεπτεμβρίου 2022

Brainwashed: Νέο ντοκιμαντέρ δείχνει πώς οι γυναίκες ήταν «αντικείμενα» σε όλη την ιστορία του σινεμά
Το φεμινιστικό ντοκιμαντέρ για την εκμετάλλευση από τους άντρες στον κινηματογράφο

Το γυναικείο σώμα, η σεξουαλικότητα, ένα στήθος, ζουμερά χείλη. Το «αδύναμο ή ωραίο φύλο» ήταν πάντα θύμα της κοινωνίας και αυτό φυσικά κανονικοποιήθηκε και στον κινηματογράφο.

Η Nina Menkes στρέφει την κάμερά της στην ιστορία του σινεμά και χρησιμοποιεί αποσπάσματα από 175 ταινίες, όπως το «Μάτια Ερμητικά Κλειστά» και «η Ωραία Κοιμωμένη». Αποδεικνύει πώς η οπτική γλώσσα του σινεμά συνδέεται άρρηκτα με την επαγγελματική διάκριση κατά των γυναικών και ένα περιβάλλον σεξουαλικής παρενόχλησης και κακοποίησης.

Το ντοκιμαντέρ βασίζεται στη γνωστή ομιλία της Menkes, "Sex & Power: The Visual Language of Cinema" και έκανε πρεμιέρα στο Sundance Film Festival. Βασικός σκοπός είναι να αναδείξει το πώς οι λήψεις που μέχρι σήμερα θεωρούνται κλασικές, δεν είναι τίποτα περισσότερο από το πατριαρχικό βλέμμα που βλέπει τις γυναίκες ως αντικείμενο για χρήση, υποστήριξη και απόλαυση. «Αν η κάμερα λειτουργεί ως θηρευτής, το ίδιο ισχύει και για την κουλτούρα μας», ακούγεται στο trailer.

Jenny.Gr

Θα δούμε επίσης συνεντεύξεις από επώνυμες γυναίκες και non-binary επαγγελματίες της βιομηχανίας, όπως οι Julie Dsh, Rosana Arquette, Penelope Spheeris και Joey Soloway. Από την απεικόνιση συγκεκριμένων σημείων του γυναικείου σώματος μέχρι την άνοδο του #MeToo, το Brainwashed υφαίνει βασικές θεωρίες του φεμινισμού.

Στην πραγματικότητα, αυτό το ντοκιμαντέρ σε ενθαρρύνει να δεις με νέο τρόπο όλες τις ταινίες που είχες μάθει να θεωρείς κανονικές. Ακόμα και αν πάρει καιρό μέχρι να έρθει η αλλαγή στον κινηματογράφο, είναι μία πολύ σημαντική αρχή.