UPDATE #NOW

Η Whoopi Goldberg μιλά για τις αμέτρητες ταινίες της, τους ελάχιστους πρωταγωνιστικούς ρόλους και πότε την έκαναν cancel


Κλέλια Φατούρου

30 Σεπτεμβρίου 2022

Η Whoopi Goldberg μιλά για τις αμέτρητες ταινίες της, τους ελάχιστους πρωταγωνιστικούς ρόλους και πότε την έκαναν cancel
Ruth Ossai for The New York Times
Η 66χρονη ηθοποιός θεωρεί ότι είναι παρεξηγημένη προσωπικότητα αν και έχει παραδεχτεί τα λάθη της

Η Whoopi Goldberg υπάρχει με διάφορους τρόπους, ανάλογα με το τι πιστεύεις για εκείνη. Είναι stand up comedian, είναι ηθοποιός που έχει κάνει περισσότερες από 100 ταινίες, αλλά κατά βάση ήταν guest, είναι η γυναίκα με EGOT, δηλαδή κάτοχος βραβείων Emmy, Grammy, Oscar και Tony, με πολύ κακές επιλογές σε ρόλους και αρκετές στιγμές που φλέρταρε με το cancel.

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στο New Jersey ως Caryn Johnson και έχει στην κατοχή της στρέμματα και ένα κήπο με λουλούδια, θερμοκήπια με λαχανικά και ένα μέρος όπου δεν θέλει να μένει κανένας άλλος. Υποδέχτηκε τους New York Times μία μέρα που το σπίτι ήταν γεμάτο καλεσμένους (πράγμα σπάνιο) και μίλησε για τις φορές που έχει κάνει λάθη, πότε θεωρεί ότι το Χόλιγουντ την έκανε πραγματικά cancel και γιατί δεν υπάρχει περίπτωση να κάνει συμβιβασμούς.

Οι 3 πιο γνωστές ταινίες της, το "The Colour of Purple", το "Sister's Act" και το "Ghost" είναι μόνο ένα πολύ μικρό κομμάτι μίας καριέρας που μετρά δεκαετίες, ενώ κατάφερε να τη διατηρήσει λέγοντας όχι σε οποιαδήποτε αλλαγή στην εμφάνισή της. Μαλλιά ράστα και φαρδιά, αθλητικά ρούχα. Όταν δεν δουλεύει, προτιμά να κάθεται στην έπαυλή της και να πηγαίνει από δωμάτιο σε δωμάτιο. Λατρεύει να ψυχαγωγεί τους φίλους της, κάνοντας μιμήσεις ζώων και για το τι θα μπορούσαν να σκέφτονται εκείνη τη στιγμή. Έχει δισέγγονο (ναι, ναι) αν και είναι μόνο 66 χρονών και σε κάθε όροφο του σπιτιού, υπάρχει και από μία φωτογραφία της με τον Δαλάι Λάμα.

Jenny.Gr

Μεγάλωσε στη Νέα Υόρκη, σε μία περιοχή με πολυπολιτισμότητα όπου έπρεπε να να ξέρει τουλάχιστον μερικές λέξεις πολλών γλωσσών, μόνο και μόνο για να κανονίζει παιχνίδια με τους φίλους της. Ήταν αρκετά προστατευμένη και ήταν πολύ οκ με την ταυτότητά της. Μάλλον για αυτό μισεί τις λέξεις African American και αρνείται να προσδιορίζεται με αυτές. «Αμέτρητοι άνθρωποι πέθαναν, βασανίστηκαν, ανατινάχτηκαν και κρεμάστηκαν προκειμένου εμείς να μην υποκρινόμαστε ότι είμαστε από κάπου αλλού».

Ένα πολύ ενδιαφέρον στοιχείο για τη ζωή της είναι ότι ήταν τραγικά κακή μαθήτρια και σταμάτησε το Λύκειο στις αρχές του, αν και χρόνια μετά ανακάλυψε ότι ήταν δυσλεκτική. Η μητέρα της, αν και δασκάλα, δεν την απέτρεψε από το να σταματήσει αλλά την ώθησε να πηγαίνει σε μουσεία και βιβλιοθήκες για να «δίνει χυμούς στο μυαλό της» και μετά από κάθε επίσκεψη, της έκανε ερωτήσεις.

Μέχρι τα 25 της, είχε εθιστεί στα ναρκωτικά, είχε απεξαρτηθεί, παντρεύτηκε, έκανε την κόρη της και πήρε διαζύγιο. Μετακόμισε στο San Diego, δούλεψε ως μακιγιέζ σε νεκροτομεία αλλά ξεκίνησε το θέατρο και τις ομάδες αυτοσχεδιασμού. Αυτό ήταν. Γεννήθηκε η Whoopi Goldberg. Ένα όνομα που συνδύαζε τo ταπεραμέντο με την υποτιθέμενη εβραική της παράδοση, αν και σε μία εκπομπή για γενεαλογικά δέντρα, απεδείχθη ότι μάλλον δεν ισχύει το δεύτερο.

Ξεκίνησε με το "The Spook Show" στο οποίο άλλαζε χαρακτήρες, και σιγά σιγά έγινε grande. Ο Spielberg της έδωσε τον ρόλο της Celie στο "The Colour Purple" και αυτό ήταν ένα εντυπωσιακό ντεμπούτο. Μετά από αυτό όμως, το Χόλιγουντ δεν ήξερε πώς να τη διαχειριστεί. Δεν ήταν μόνο μαύρη γυναίκα, αλλά είχε και μία εκκεντρική εμφάνιση. Επίσης, δεν ήξερε πότε και τι θα ξεστομίσει.

Jenny.Gr

Ήθελε πολύ να γίνει η "The Princess Bride" το 1997, αλλά οι παραγωγοί γέλασαν. «Αφού το βιβλίο έλεγε ότι είναι μία πριγκίπισσα που δεν μοιάζει με καμία, και έχει εντελώς διαφορετικό attitude. Γιατί όχι εγώ λοιπόν; Αυτό με πλήγωσε αλλά, ναι, έλεγα ναι σε ρόλους που οι άλλοι δεν είχαν πρόβλημα να υποδυθώ», έλεγε τότε στο Playboy. O Patrick Swayze απείλησε την παραγωγή του Ghost λέγοντας πως θα αποχωρήσει αν δεν πάρουν τη Whoopie στην ταινία, η οποία της χάρισε το Όσκαρ της. Με το "Sister Act 2", έγινε η πιο ακριβοπληρωμένη γυναίκα στο Χόλιγουντ, κερδίζοντας 7 εκατομμύρια. Έδειξε όλο το κωμικό ταλέντο της στο "Comic Relief", παρέα με τους Robin Williams και Billy Crystal, με σκοπό τη συγκέντρωση χρημάτων για τους άστεγους.

Είναι γεγονός πως έχει πει πράγματα που έχουν προκαλέσει θυμό, αλλά η ίδια παραδέχεται τα λάθη της. Όπως η περσινή δήλωση στο talk show της, "The View" ότι το Ολοκαύτωμα δεν είχε να κάνει με φυλετικό μίσος, επειδή οι Εβραίοι και οι Γερμανοί ήταν λευκοί. Την έπαυσαν από το σόου για λίγο αλλά η ίδια πιστεύει ότι το τρανταχτό cancel έγινε μετά από ένα συμβάν, όπου δεν ειπώθηκε τίποτα κακό. Σε μία φιλανθρωπική συγκέντρωση αρκετών celebrities για την υποστήριξη του John Kerry, το 2004, ειπώθηκαν αρκετά αστεία εναντίον του George Bush.

Jenny.Gr

Κατακρίθηκε μόνο το δικό της επειδή αναφερόταν σε εκείνον (Bush) και στο αιδοίο της (bush) ενώ προέτρεπε τον κόσμο να ψηφίσει Kerry. Αυτό όμως οδήγησε σε απουσία προτάσεων για 15 χρόνια, ενώ πολλοί φίλοι της απομακρύνθηκαν. Έχει πει όμως πολλά άλλα, και αυτός είναι ο λόγος που παραμένει μία αμφιλεγόμενη προσωπικότητα. Έχει ακούσει τους ανθρώπους να την αποκαλούν O.G αλλά δεν ξέρει τι σημαίνει. «Original gangsta», της απαντά η δημοσιογράφος και εκείνη συμφωνεί, αφού δεν ενδιαφέρεται για τη γνώμη των άλλων.

Για ποιο πράγμα νιώθει ότι οι άλλοι σοκάρονται και αφορά εκείνη; (εκτός από το bush incindent); «Για το ότι έχω ταλέντο. Για το ότι γράφω βιβλία, είμαι παραγωγός, είμαι επιχειρηματίας, είμαι παραγωγός ταινιών, παίζω και δραματικούς ρόλους. Ο κριτικός Hilton Als την είχε κατατάξει κάποτε στους New Negros, εννοώντας ότι: «Είναι μία γυναίκα που βλέπει το κοινωνικό περιθώριο, από το οποίο ήρθε, σαν μία μορφή ελευθερίας και πρόκληση. Παίρνει το λίγο που της δόθηκε και το μεταμορφώνει σε κάτι πολύπλοκο, σοκαριστικό και τρομερά στιλάτο». Έχει κάνει 3 γάμους, είναι single και δεν είναι διατεθειμένη να αλλάξει κάτι στη ζωή της.

«Δηλαδή αν έρθει ένας άντρας στη ζωή μου, θα πρέπει να συμβιβαστώ; Ξανασκέψου αυτό που είπες» και συνεχίζει να ζει τη ζωή της με τους δικούς, εκκεντρικούς όρους.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη στο New York Times